$
בורסת ת"א

"סאנופי מציעה לנוחי דנקנר כל מה שחסר בטבע"

אורי הרשקוביץ, שותף מנהל בקרן ספרה המשקיעה בענקיות הפארמה: "נוחי דנקנר צפוי לייצר לעצמו תשואה של 30%–40% בשנתיים על ההשקעה בחברת התרופות. השקעה בסאנופי מניבה תשואת דיבידנד של 5% לעומת 1% בטבע"

עומר ענבר 07:0017.08.10

כניסתו של נוחי דנקנר לגוב האריות של שוק התרופות העולמי, באמצעות ההשקעה האסטרטגית של קבוצת אי.די.ביבחברת התרופות הצרפתית סאנופי אבנטיס, מעוררת עניין רב. תאגידי הענק בעולם הפארמה - ביניהם פייזר רוש, נוברטיס וסאנופי - נאבקים באיומים סבוכים, מדעיים ועסקיים כאחת. חברות רבות עומדות בפני מצוק פטנטים המאיים להפוך תרופות מקור רווחיות למוצרים גנריים זולים, וכן בפני לחץ של ממשלות להורדת מחירי התרופות והנגשתן לאוכלוסיות רחבות יותר. ואולם, סאונפי אבנטיס נחשבת כאחת החברות הממוצבות טוב יותר להתגבר על האתגרים.

 

חברת התרופות הצרפתית היא כנראה המבוזרת ביותר מבחינה גיאוגרפית, והיחידה מבין חברות הפארמה שמוכרת במדינות מתפתחות, הצומחות במהירות, יותר מאשר בשווקים המפותחים.. בקרדיט סוויס צופים שמכירות סאנופי בשווקים המתפתחים יצמחו מרמה של 8 מיליארד דולר ב־2009 ל־14 מיליארד דולר ב־2016.

 

אורי הרשקוביץ, שותף־מנהל בקרן ספרה גלובל הלת'קר, המשקיעה בחברות פארמה, ובהן סאנופי אבנטיס, נוברטיס ופייזר, מסביר בשיחה עם "כלכליסט" מדוע סאנופי אטרקטיבית במחירה הנוכחי, ועשויה להציג זינוק של עד 40% במחיר המנייה בשנתיים הקרובות. הרשקוביץ מנמק גם מדוע קרן ספרה מעדיפה להתרחק מניירות הערך של ענקית הגנריקה הישראלית, ומהם היתרונות של סאנופי על פני טבע- יתרונות שבגינם אולי נכנס דנקנר להשקעה בחברת הפארמה הצרפתית.

 

"אנחנו, כמנהלים של קרן פארמה, מתרגשים מכך שהרכישה הבאה של כור היא בחצר האחורית שלנו", אומר הרשקוביץ. "מניית סאנופי אהובה עלינו, היא אחת משלוש האחזקות הגדולות של הקרן, כך שאנחנו מבינים את המהלך של דנקנר".

 

האם כור תוכל להתמודד עם מורכבות התחום, אם וכאשר תהפוך למשקיע משמעותי בסאנופי?

"אין ספק שאי.די.בי יצטרכו לבנות יכולת בתחום אנליזת התרופות, אם יבצעו השקעה משמעותית בתחום שלנו. אני מאמין שבכור מעריכים ששווי השוק של סאנופי, שעומד על 75 מיליארד דולר, יכול להגיע - ואין סיבה שלא - גם ל־100 מיליארד דולר, וזו פוזיציה שתמיד יהיה אפשר לחסל אותה בתוך שבועות ספורים".

 

הרשקוביץ מעריך: "כפי שזה נראה עכשיו, האחזקה שלנו (קרן ספרה) בסאנופי תהיה אחזקה ארוכת־טווח. אנחנו רואים אפסייד של 30%-40% לפחות על המחיר הנוכחי של המניה - זה יכול לקרות בתוך חצי שנה או בתוך שנתיים־שלוש לכל המאוחר. רכישה מהותית בטווח הזמן הקצר תוכל להביא לעלייה מיידית".

 

 

חדירה גנרית מוגבלת

 

סאנופי שואפת לחזק את מעמדה בתחומים שהחדירה הגנרית בהן מוגבלת, אם קיימת בכלל. בתחום החיסונים, שבו סאנופי היא הגדולה בעולם, ובתחום הסוכרת, שבו היא חולקת את התואר עם חברת התרופות נובו נורדיסק, מוכרת סאנופי תרופות ביולוגיות קשות לחיקוי, כאשר השוק הגנרי המקביל לא רק שאינו קיים, אלא אפילו לא נקבעו עדיין אמות מידה רגולטוריות להשוואה בין גנריקה ומקור - ואמות מידה כאלו הכרחיות לפני שניתן יהיה לדבר על גיבושו של של שוק גנרי משמעותי.

 

תחום המוצרים הכימיים, להבדיל מהתרופות הביולוגיות, עומד בפני מצוק פטנטים אכזר שיהפוך רבי מכר כמו התרופה הנמכרת בעולם, הליפיטור של פייזר, ממוצר שצפוי למכור 10 מיליארד דולר השנה בשולי רווח גבוהים למוצר שימכור רק 2-3 מיליארד דולר תוך מספר שנים. בשוק התרופות הביולוגיות חוקי המשחק כאמור שונים - וזה בדיוק המקום שבו סאנופי רוצה להיות.

 

צבר מוצרים מבטיח

 

בנוסף לשווקים הצומחים אליהם היא פונה, ולשוק המוצרים הביולוגיים, החסינים במידה רבה מפני גנריזציה, גם צבר הפיתוח העתידי של סאנופי נראה מבטיח, אומר הרשקוביץ. ה־BSI 201 לטיפול בחולות סרטן השד עשוייה להציע מענה לחולים שהתרופות האחרות אינן אפקטיביות לגביהם. ה־Multak לטיפול בפרפור תוך חדרי, שהושק בעל ידי סאנופי בשנה שעברה, צפוי לחצות את רף המכירות של מיליארד דולר, וכך גם ה־Temusi לטיפול באיסכמה ברגליים, וה־Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה, שצפוי להציג תוצאות ניסוי שלב 3 באוקטובר. כל אלו הם רק חלק מהמוצרים העתידיים שיסייעו להצמיח את סאנופי, וליצור המשכיות לתרופות אחרות שלה בדור הנוכחי: לובנוקס, ה־Taxotere והפלביקס.

 

"כאשר מסתכלים על סאנופי אבנטיס, רואים שלושה נדבכים עיקריים שהופכים אותה לאטרקטיבית", אומר הרשקוביץ. "נדבך אחד הוא התמחור הזול שלה – זו חברה שמייצרת 14% תשואה על תזרים המזומנים, ומתוך זה המשקיע פגש למעלה מ־5% תשואת דיבידנד. הנדבך השני הוא הביזור של החברה - ביזור של מוצרים ושל איזורים גיאוגרפיים.

 

חשוב לזכור שסאנופי היא חברת התרופות הגדולה היחידה, שרכיב המכירות שלה בשווקים המתפתחים גדול ממכירותיה בארצות הברית או אירופה. זו מהפכה שהתרחשה השנה: הפעילות בשווקים המתפתחים תמיד היתה מאפיין מרכזי של סאנופי, אבל השנה צפויים השווקים המתעוררים, ובעיקר מדינות ה־BRIC (ברזיל, רוסיה, סין, הודו) ומדינות מזרח אירופה, לרכז 10 מיליארד דולר במכירות, כאשר ארצות הברית ואירופה יספקו 9 מיליארד דולר כל אחת". זה נתון שמקבל משנה חשיבות, בהתחשב בכך שהשווקים המפותחים צומחים במקרה הטוב באחוז או שניים בשנה, בעוד שמזרח אירופה צומחת ב־%5-10%, ומדינות ה-BRIC צומחות ב־10%-20% לשנה.

 

רכישות בתחום התרופות ללא מרשם

 

"מעבר לזה שמדובר בפרופיל בריא יותר מבחינת סיכון, מדובר גם בפרופיל צמיחה חזק יותר בהשוואה לחברות המתחרות", אומר הרשקוביץ. "החברה, בניהולו של כריס ויינבכר, ביצעה רכישות בתחום הגנריקה הממותגת וה־OTC (תרופות ללא מרשם) - רכישות שחיזקו את אחיזתה בשווקים המתפתחים. ב־OTC יש חשיבות למותג, והמותג של סאנופי חזק. סאונפי הבינה שאם אתה רוצה להיות שחקן בשווקים מתעוררים, אתה צריך גנריקה ממותגת.

 

כיצד תשפיע התחרות המתגברת בתחום הביוסימילארס - תרופות ביולוגיות שדומות לתרופות מקור - על תוצאות סאנופי?

"סאנופי מתמקדת בתחומים שמאבדים את הרגישות לגנריקה, כמו חיסונים ותחום הסוכרת.זה מיקוד בתחומים שבהם הגנריקה לא תוכל להמשיך לעבוד, כך שסאנופי נמצאת כמה צעדים לפני כל התעשייה, כשרק רוש ונוברטיס נמצאות במקום דומה."

 

הרשקוביץ לא מתפעל מהתנהלותה האסטרטגית של חברת טבע, ופסימי בנוגע לעתיד המניה.

 

מדוע לדעתך ההשקעה בסאנופי עדיפה על טבע?

"תסתכל על כל הדברים הטובים שמניתי בסאנופי: ביזור גיאוגרפי – אין בטבע, שמרוכזת בעיקר בשתי הגיאגרופיות הכי פחות מועדפות עלינו, אירופה וארצות הברית. מנגד, טבע חשופה למוצר ענק כימי - הקופקסון, אבל אינה חשופה לביולוגיה. אם אתה מסתכל על תשואת הדיבידנד – בטבע היא עומדת על 1%, בסאנופי יותר מ־5%. תשואת תזרים המזומנים בטבע עומדת על פחות מ־10% ובסאנופי - 14%."

 

כריס ויינבכר. "הבולדוזר של התעשייה" כריס ויינבכר. "הבולדוזר של התעשייה" צילום: דמיטרי שבצינקו

אבל לטבע יש שורה של מוצרים בפיתוח בתחום הטרשת הנפוצה, בריאות האשה, משאפים, ובתחום האונקולוגיה.

"לטבע אין שום מוצר בפיתוח שיכול להגיע למכירות של מיליארד דולר, אפילו לא אחד, לעומת סאנופי שלה יש מוצרים כאלו מכאן עד להודעה חדשה. השקעה בסאונפי עדיפה לאין ערוך על פני טבע עבור המשקיע הבודד, ובטח למשקיע האסטרטגי".

 

מעמדה המצוין של סאנופי הוא תוצאה של חשיבה אסטרטגית ארוכת טווח?

"המנכ"ל ויינבכר הוא ה'ביבי' של התעשייה. הוא מחפש, בשכל, את התחומים הבאים – כמו גנריקה וOTC ונחשב

לבולדוזר".

 

סאנופי מוזכרת בתקשורת האמריקאית כמי שעשויה לרכוש את חברת הביוטכנולוגיה ג'נזיים, בעסקה של יותר מ־20 מיליארד דולר.

 

"זו עשויה להיות רכישה ייחודית שתהפוך את סאנופי לשחקנית משמעותית בתחום הטרשת הנפוצה. ג'נזיים כבר אינה רק חברת נישה - רק שליש מהכנסותיה כיום הן בתחומי נישה (כמו טיפול בגושה -ע"ע) ובעוד חמש שנים זה יכול להגיע מתחת ל־20%".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x