$
שווקי חו"ל

לתרופת הסכיזופרניה של חברת הביומד ביוליין דרוש הסכם מוצלח

מנכ"לית ביוליין כנרת סויצקי מאמינה שעוד השנה תצליח להביא לתרופת הדגל הסכם מסחור שהשוק יאהב, ודוחה את הטענות נגד ההסכם הקודם

עומר ענבר 16:1304.05.10

הצבת לוח זמנים להמשך פיתוח עסקי בחברות ביומד, שתלוי לעתים קרובות בגורמים קשים לחיזוי - כמו הליכים של ניסויים קליניים, הליכים רגולטוריים ויכולת גיוס הון - יכולה להיות קשה מאוד.

 

אולם לביוליין אר אקס, חברת המו"פ שהקימה טבע (9.6%) ב־2004 עם כמה קרנות הון סיכון ישראליות (שכבר הספיקו לצאת מהחברה), יש מטרות ברורות: חתימה על הסכם משמעותי למסחור תרופת הדגל המרכזית, BL-1020, ומיצוי תהליך ההנפקה בארצות הברית.

 

 

חודשים רבים עברו על ביוליין מאז ימי מסחור התרופה הראשונה, BL-1040, לטיפול בהתקפי לב והתוצאות החיוביות בתרופה BL-1020 לסכיזופרניה. החברה הציגה אז גם שיפור בתפקוד הקוגניטיבי של החולים, הישג משמעותי בהתחשב בעובדה שאין כיום תרופה מאושרת לשוק ענק זה, המשיגה גם שיפור קוגניטיבי לצד השיפור המרכזי, האנטי־פסיכוטי.

 

שבועיים לאחר הדיווח על ההצלחה ב־BL-1020 החברה יותר מהכפילה את שווייה, והמנכ"ל דאז מוריס לסטר פיזר בשיחה עם "כלכליסט" הבטחות, ואמר כי עד אמצע 2010 יגיע גם הסכם למסחור התרופה, על רקע התוצאות החזקות. מאז ועד היום יצאה ביוליין להנפקה ציבורית בסוף 2009, מה שבישר על תהליך מתמשך של חיפוש הסכם רישוי לתרופה.

 

היום, לאחר שלסטר עזב את כס המנכ"ל, כנרת סויצקי, המנכ"לית החדשה של ביוליין, ממשיכה להיות בטוחה כי המגעים אכן יבשילו לכדי הסכם בקרוב.

מה דעתך על מניית ביוליין:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

"אנחנו עומדים בלוחות הזמנים שלנו, של חתימה על עסקה במהלך 2010, עובדים על זה כל הזמן, ואני מקווה שזה באמת יקרה כמו שאנחנו מאמינים. לגבי היקפו של ההסכם, יש דוגמה לעסקאות כאלה במצגות שפרסמנו בעבר (תשלום ראשוני של עד 50 מיליון דולר, אבני דרך של עד 400 מיליון דולר ותמלוגים על מכירות של עד 16% - ע"ע), אך בשלב זה אני לא יכולה להגיד יותר מכך".

 

"מוריס עדיין מאוד מעורב"

 

כדי להשלים את תהליך המגעים עם חברות תרופות באופן מוצלח, לא זאת בלבד שביוליין תצטרך להביא עסקה בתקופה הקרובה, אלא שעסקה כזו חייבת לעלות בקנה אחד עם ההתלהבות העצומה שהפגינה החברה בעת פרסום התוצאות.

 

השוק יאהב את העסקה שתביאו?

"אם היתה כבר עסקה, כולם היו יודעים ולכן מוקדם להגיד. הדבר היחיד שאני יכולה לומר הוא שניקח את העסקה הטובה ביותר לחברה, ואני לא חושבת שצריכה להיות אכזבה. אנחנו מדברים על חברות קטנות, בינוניות וגדולות".

 

לאחר כמה חודשים של שקט יחסי, ביוליין חזרה לכותרות, לאחר שבנובמבר 2009 החליט לסטר במפתיע לפנות את מקומו, למרות ההצלחה בתוצאות הניסוי בתרופה לסכיזופרניה וההזדמנות לחתימה על הסכם משמעותי למסחורה עם חברת תרופות גדולה.

 

עד היום אנשים לא מבינים כיצד מנכ"ל עוזב בעיתוי של לסטר. מה קרה שם?

"קודם כל חשוב לזכור, שמוריס עדיין מאוד מעורב בחברה גם היום בצורה שוטפת. אין משברים ואין שחר לשמועות הדרמטיות, שאותן גם אני שמעתי. מדובר בסיבות האישיות שלו - שום דבר מעבר לזה. אני חושבת שזה לגיטימי שאחרי שבע שנים הוא ירצה לצאת ולנסות דברים אחרים".

 

לפני שעבדה בביוליין היתה סויצקי סמנכ"לית מחקר ופיתוח ביולוגי בחברת קומפיוג'ן הדואלית במשך שבע שנים, ולשם הגיעה מיד לאחר שהשלימה את הדוקטורט שלה בביולוגיה מולקולרית באוניברסיטת תל אביב. סויצקי מספרת על היציאה מהאקדמיה לשוק הפרטי, עם המעבר לחברת המו"פ קומפיוג'ן.

 

"הם עבדו באותם ימים על חיפוש של גנים אנושיים, וזה היה חלק מעבודת הדוקטורט שלי - חיפוש גן שקשור למחלה התורשתית. הם פנו אליי והוציאו אותי ממש מהמעבדות".

 

לביוליין הצטרפה סויצקי ב־2004, ושימשה כמנהלת החממה הטכנולוגית של החברה, ביוליין אינוביישנס. עם ההודעה על עזיבת לסטר, התמנתה סויצקי לתפקיד.

 

לפני כמה חודשים נודע ל"כלכליסט" כי ביוליין, באמצעות בנק השקעות אמריקאי, בוחנת הנפקה גם בנאסד"ק, ככל הנראה כדי להגדיל את החשיפה למשקיעים נוספים ולהון נוסף. גורמים רבים שמקורבים לשוק הביומד הישראלי ולשוק ההנפקות האמריקאי הטילו ספק ביכולתה של החברה להשלים את המהלך בצורה מוצלחת, אולם על פי ההערכות התהליך עדיין נמשך.

 

אתם בדרך לנאסד"ק?

"המטרות שלנו ל־2010 כוללות הסכם למסחור ה־BL-1020, סיום הניסוי הקליני הראשון בתרופה נוספת שלנו, 5010-BL להסרה של נגעי עור שפירים, תחילת ניסוי של תרופה נוספת, 1021-BL לכאב ניורופטי, וקידום פרויקטים נוספים שנמצאים בפרה־קליניקה. גם ללא עסקה על ה־BL-1020, יש לנו כסף שיספיק עד סוף הרבעון השלישי 2011".

 

"חתמנו על הסכם מצוין"

 

ביוליין, שיושבת בירושלים ומעסיקה כ־45 עובדים, הוקמה ב־2003, ויצאה להנפקה ראשונית לציבור בתחילת 2007, אז גייסה 53 מיליון דולר. הפרויקט הראשון שנכנס לפעילות היה פיתוח ה־BL-1020 לסכיזופרניה. טבע, גיזה, פיטנגו והדסית היו המשקיעות הראשונות בחברה.

 

סויצקי: "בתחילת דרכה השקיעה ביוליין בתרופה לסכיזופרניה, תוך חיפוש אחר השקעות נוספות. היזמים היו בעיקר אהרון שוורץ וטבע, שפנו למוריס לסטר. הוקמנו בצורה הפוכה: ראשית היו המשקיעים, אחר כך הגיע המנכ"ל ורק בשלב האחרון הגיעו שאר העובדים והפרויקטים.

 

"בארץ יש מחקר מצוין אך חברות התרופות מחפשות מוצרים בשלבים יותר מתקדמים. הרעיון שעליו התבססה ביוליין היה להקים חברה שתדע לקחת את הפרויקטים ההתחלתיים האלה, ולהביא אותם לשלב של הוכחת היתכנות בבני אדם - שלב שבו ניתן למצוא שותף אסטרטגי. משולחן המעבדה, למיטת החולה ולאחר מכן לשותף אסטרטגי".

 

כמה חודשים לפני הדיווח על תוצאות BL-1020 חתמה ביוליין על הסכם המסחור הראשון שלה למעשה, על מוצר שהנו שילוב של תרופה ומכשיר רפואי, BL-1040 לטיפול בהתקפי לב. בשעת החתימה נשמעו ביקורות בשוק שגרסו כי החברה מסחרה את המוצר בשלב מוקדם מדי (ניסוי קליני ראשון), ולחברת תרופות אנונימית (איקיריה).

 

לא היו מתעניינים גדולים יותר?

"אנחנו מאמינים שההסכם שעליו חתמנו היה הסכם מצוין עבור החברה. הדבר היחיד שאני מבינה היו השאלות מי זאת החברה הזאת איקיריה, שפחות מכירים אותה בארץ, ובינתיים אנחנו מרוצים מאוד מאיך שהדברים מתנהלים.

 

"היתה התעניינות רחבה גם של חברות גדולות, אך אני לא יכולה לפרט מעבר לכך. היתרון של החברות הקטנות היא שהן מהירות יותר, ויכולות להביא את המוצר מהר יותר לשוק, הן יצירתיות יותר. במוצר כמו ה־BL-1040, שהוא כל כך שונה, והוא בין תרופה למכשור רפואי, יש יתרון לחברות אינובטיביות וקטנות יותר".

 

עד עתה קיבלה ביוליין 17 מיליון דולר שמורכבים מתשלום ראשוני ומתשלום עבור סיום הניסוי הקליני הראשון. מאחר שמבנה ההסכם מורכב מסכום מהותי של כסף, שעשוי להגיע בדרך של תמלוגים פוטנציאליים, לביוליין אינטרס ברור במסחור מהיר ככל האפשר - למרות המרחק שעוד נותר. "בגלל שמדובר בציוד רפואי יש עוד ניסוי פיבוטלי - וזהו. אנחנו מאמינים שהניסוי יתחיל ברבעון השלישי או הרביעי השנה, ושהוא יימשך שנתיים, בהסתמך על מקרים דומים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x