$
בורסת ת"א

חגיגת מענקים בפטרוכימיים: 800 אלף שקל למנכ"ל ערן שורץ

היו"ר יעקב גוטנשטיין קיבל 600 אלף שקל, חמשת הדירקטורים קיבלו 50 אלף שקל כל אחד. הדירקטור אריה זייף: גיבוש גרעין השליטה בבז"ן והמיזוג עם כרמל אולפינים הם מהלכים ייחודיים המצדיקים מענק חריג

נעמה סיקולר 06:5726.04.10

אסיפת בעלי המניות של המפעלים הפטרוכימיים אישרה בסוף השבוע שורה של מענקים לנושאי משרה בחברה. למעשה, אין כמעט איש בדרג הניהולי של החברה שלא זכה במענק השנה: המנכ"ל ערן שוורץ יקבל מענק של 800 אלף שקל; היו"ר יעקב גוטנשטיין זכה למענק של 600 אלף שקל; וכל אחד מהדירקטורים של החברה קיבל מענק של 50 אלף שקל. הדירקטורים שקיבלו את המענק הם חיים רמון, שלום זינגר, אריה זייף, אריה עובדיה ודן קרפיצ'ניקוב (שכבר לא מכהן בתפקיד).

 

מה דעתך על מניית בזן:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הנימוק הרשמי של החברה לפרץ הנדיבות: גיבוש גרעין השליטה בבזן (יחד עם החברה לישראל), ועסקת המיזוג בין כרמל אולפינים ובזן. במקרה של היו"ר והמנכ"ל מציינת פטרוכימיים לחיוב גם את "ניהול מקורות האשראי של החברה, התרומה לפיתוחה העסקי, להתווייתה וליישומיה המוצלחים של האסטרטגיה, ולהשגת יעדיה בשנים האחרונות".

 

גם שכר המנכ"ל הועלה

 

הרווח המשמעותי של פטרוכימיים ב־2009 הוא בעיקרו חשבונאי, ונובע מעסקת המיזוג בין כרמל אולפינים לבזן. במסגרת עסקת המיזוג רשמו בזן ופטרוכימיים את המניות שנרכשו לפי שווי השוק של מניית בזן ליום השלמת העסקה - ערך גבוה יותר מערך מניות כרמל אולפינים בספרי החברות; לכן נרשמו רווחי הון והכנסות בגין מוניטין שלילי.

 

רווח ההון של פטרוכימיים עמד על 240 מיליון שקל, והכנסות המוניטין השלילי עמדו על 423 מיליון שקל. גם הגידול המשמעותי בהון העצמי של החברה, בסך של כ־1.19 מיליארד שקל, נבע בעיקר מרישום הרווחים כתוצאה מתוצאות רישום עסקת המיזוג.

 

במקביל החליט הדירקטוריון ואישרה האסיפה הכללית לעדכן את שכרו של המנכ"ל שוורץ. שוורץ אמנם הפך עכשיו למנכ"ל של חברת אחזקות שיש לה אחזקה משמעותית בשתי חברות (בזן ואבגול), אולם ככזו תלויה פטרוכימיים בעיקר בדיבידנדים או במחזור ההון. השבוע הוחלט לעדכן את היקף משרתו מ־75% ל־100%, להעלות את שכרו ל־85 אלף שקל (ברוטו), לעדכן את מחיר המימוש של האופציות שברשותו - וכאמור, לתת לו מענק נדיב. עלות כלל השינויים הללו לחברה: 450 אלף שקל בשנה.

 

 

האם בשכר החודשי הקבוע לא היה די כדי לעודד את נושאי המשרה בחברה? בפטרוכימיים סבורים שלא. "הנהלת פטרוכימיים לא קיבלה מענקים במשך שנים", אמר ל"כלכליסט" הדירקטור אריה זייף. "השנה החברה יצאה למהלכים ייחודיים, שהעלו בצורה דרסטית את ההון העצמי שלה והפכו אותה לחברת אחזקות. המהלך דרש עבודה רצינית מאוד, ולכן היה צורך לתגמל את המנכ"ל והיו"ר בתגמול חריג, מעבר למשכורת הרגילה. לא מדובר בסכומים מאוד גבוהים. לראיה, גם אסיפת בעלי המניות חשבה שהתגמול במקומו".

 

חיים רמון אמר: "הנימוקים פורסמו במלואם בידי החברה, ואין לי רצון להתייחס לנושא מעבר לכך". היו"ר יעקב גוטנשטיין הגיב כתגובת החברה. תגובת יתר הדירקטורים לא התקבלה.

 

לפטרוכימיים שלושה בעלי מניות - מודגל (בעל המניות המרכזי), בזן וכתר פלסטיק. מודגל, שבשליטת דיוויד פדרמן, מסרה תגובה דומה: "פטרוכימיים השלימה מהלכים אסטרטגיים, שבמסגרתם הושג היתר שליטה בבזן, חברת האנרגיה הגדולה במשק, והושלם מיזוגה של חברת כרמל אולפינים עם בזן. החברה סיימה את שנת 2009 עם רווח של כ־700 מיליון שקל. השיקולים שעמדו ביסוד תשלום המענקים פורטו בהרחבה בדו"חות שהתפרסמו ואושרו על ידי כל המוסדות הרלבנטיים - דבר המעיד על הצדקתם וסבירותם, כמו גם על האמון שרוחשים בעלי המניות לדירקטוריון וההנהלה".

 

בזן מסרה בתגובה: "כל הנימוקים מפורסמים בדו"חות הכספיים ובדו"ח ברנע של מפעלים פטרוכימיים". מכתר פלסטיק לא התקבלה תגובה.

 

כדי להתגבר על הקושי הטמון בעובדה שדירקטוריון החברה אישר מענק לעצמו ביד האחת, ומענק למנכ"ל החברה ויו"ר הדירקטוריון ביד האחרת, נמנעו הדירקטורים הזכאים למענק (לרבות היו"ר) מהשתתפות בהצבעה. גם המנכ"ל נמנע מלהצביע כך שמי שאישר את התגמול הם שני הדירקטורים החיצוניים בלבד - ולאחריהם אסיפת בעלי המניות.באשר לתגמול החריג שניתן לדירקטורים, 50 אלף שקל לכל אחד, אמר זייף: "אני מבין למה זה יכול להיראות לא טוב שהדירקטורים מאשרים לעצמם מענק - אבל במתכונת הנוכחית זה נראה לי ראוי. השאלה היתה תקפה לו אסיפת בעלי המניות היתה דוחה את הבקשה, או אם היה מדובר במהלך שאינו חד־פעמי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x