$
בורסת ת"א

מקורב לורמוס: "מתחרים של פסגות מלבים את האש"

מנהלי פסגות קיבלו זימון לחקירה שבוע לפני קיומה; רשות ניירות ערך שחררה אותם בתנאים מגבילים בלי לעבור כמקובל בבית המשפט כדי לא לחשוף פרטים

איתי הר אור 06:5421.03.10

מנכ"ל בית ההשקעות פסגות רועי ורמוס, יו"ר פסגות אריק שטיינברג ומנכ"ל פסגות ני"ע שי ירון קיבלו זימון לחקירה כשבוע לפני מועד קיומה בפועל - כך נודע ל"כלכליסט". ביום רביעי בלילה נחקרו באזהרה ורמוס, שטיינברג וירון בחשד למעורבות בהרצת מניות ואג"ח באמצעות פעילות בחשבון הנוסטרו של בית ההשקעות. זאת כחלק מהחשדות שעלו נגד דוד אדרי ושי בן דוד, לשעבר מנהלי חשבון הנוסטרו של פסגות, בחשד להרצת מניות. שלושת הבכירים כפרו בחקירתם בחשדות שהועלו כלפיהם.

 

אולם חקירתם של ורמוס, שטיינברג וירון היתה שונה מחקירות קודמות של רשות ניירות ערך. בעוד שבפעמים קודמות, כמו למשל במקרה של אדרי ובן דוד, שבהן השחרור ממעצר עבר דרך בית המשפט, מנהלי פסגות שוחררו בתנאים מגבילים בהליך פנימי של רשות ניירות ערך, בידי חוקרי הרשות ובסמכותם.

 

הליך שחרור בידי בית משפט מחייב את רשות ניירות ערך להגיש לשופט נספח חשדות מפורט. אלא של"כלכליסט" נודע כי ברשות ניירות ערך ניסו להימנע ממצב שבו מוגשים לבית המשפט בהליך פומבי מסמכים המפרטים או מרמזים על הראיות שיש בידי הרשות — כל זאת כדי שלא לשבש את החקירה בעניין פסגות, שבה צפויים להיחקר מעורבים נוספים. סיבה נוספת לכך שברשות ניירות ערך בחרו שלא לעבור דרך בית המשפט היא הרצון להימנע ממה שהוגדר "פסטיבל תקשורתי סביב בכירי פסגות".

 

רועי ורמוס רועי ורמוס צילום: יובל חן

 

נוסף על כך, לא מן הנמנע שחוקרי הרשות מעלים שאלות לגבי הנעשה בחשבונות נוסטרו של בתי השקעות אחרים. אף כי כרגע לא ידוע אם מתקיימת חקירה קונקרטית על הנעשה בחשבונות נוסטרו נוספים, ברור כי בחודשים האחרונים מוודאים מנהלי בתי השקעות קטנים כגדולים כי אין כל פעילות לא תקינה בחשבונות אלה.

 

"שעת כושר גדולה למתחרים"

 

"יש הבדל בין לקבל דיווח על העובדות, לבין לנתח את המשמעות שלהן", אומר בכיר בשוק ההון המקורב לורמוס. לטענת הבכיר, ורמוס אמנם קיבל דיווחים על העסקאות בחשבון הנוסטרו ואולי אף אישר חלק מהן, אך לא ניתח את המשמעות שלהן מבחינת הנעה בתרמית על שערי ניירות הערך.

 

עוד ציין המקורב לורמוס כי ורמוס ושותפיו להנהלת פסגות הם בבחינת "רובד שני", וכי המרחק ביניהם לבין מעשיהם של העובדים הזוטרים מחליש את הקשר ואת האחריות למעשים ולתוצאותיהם.

 

לפי טענות בשוק, מבחינתם של בתי ההשקעות האחרים המתחרים בפסגות, מדובר בהזדמנות עסקית לא קטנה. גם אם הם לא הביאו לפתיחת החקירה ממש, הם מסייעים לרשות ניירות ערך בעבודה במידה זו או אחרת. "גילויים של קנאה ונקמנות במדינה זה לא חדש", אומר המקורב לורמוס. "זו שעת כושר גדולה למתחרים. אין ספק שיש שחקנים שמלבים את האש ומפנים את חוקרי הרשות למידע מסוים, בלי קשר לשאלה אם הם התחילו את החקירה".

 

לדברי גיורא הרטוג, לשעבר מנהל מחלקת החקירות של רשות ניירות ערך, הסבירות שבתי ההשקעות האחרים מנצלים את המשבר שאליו נקלעה פסגות אינה גבוהה. "מערכת המודיעין של רשות ניירות ערך פתוחה לכל. בדף הבית של אתר הרשות נמצא לחצן שמאפשר לכל מי שרוצה להעביר מידע. זה לא אומר שמיד פותחים בחקירה, אבל תהיה בטוח שמישהו בודק את הטענות".

 

"בתי ההשקעות אינם רוצים להרוס זה את זה"

 

עם זאת, בניגוד למקורב לורמוס, הרטוג אינו חושב שהחקירה כולה החלה בעקבות הדלפה של מתחרה: "רשות ניירות ערך מגייסת מקורות מכל השוק: מבתי השקעות, מהסוחרים, מחברי

 

בורסה. בתי ההשקעות אינם רוצים להרוס זה את זה. יש תחרות בכל שוק ורצון להיות הגדולים ביותר, אבל אני לא מוצא בשוק תחושה שעושים דברים כדי להרוס בתי השקעות. לעתים יש שמחה לאיד, אבל זה קורה בדיעבד".

הרטוג, מנכ"ל אודיט בקרה וביקורת, מפריד באופן מוחלט בין אדרי ובן דוד לבין רמת המנהלים. לגופן של הטענות הפליליות כלפי בכירי פסגות הוא מסביר: "צריך שיהיה גם מעשה וגם כוונה, ובדרך כלל מה שבעייתי הוא הוכחת הכוונה. פה עומדים הדברים גם כלפי ורמוס ושטיינברג".

 

להערכת הרטוג, רשות ניירות ערך מצאה ראיות דוגמת אימיילים, תכתובות ורישומים, והוא אינו פוסל את ההערכה שהרשות מצאה גם חוות דעת משפטיות שבית ההשקעות קיבל על סוג פעילות מסוים. "ברביעי בערב קרה דבר חריג: הרשות באה ואמרה 'אנחנו מאשימים את המנכ"ל והיו"ר באישור הפעילות האסורה, ולא רק זאת אלא שאנחנו חוקרים אותם, עוצרים אותם ומשחררים אותם ממעצר בתנאים מגבילים'. לדעתי, הראיות המרכזיות הושגו בשבועות שבין חקירת הזוטרים לבין חקירת המנהלים, דווקא עם פתיחת שלב החקירה הגלויה. עם זאת, אני מעריך שלא היו האזנות סתר ואין בידי הרשות ראיות מהסוג הזה".

 

"פעילות קיצונית"

 

הרטוג מעריך כי בשלב ההכנה, טרם פתיחת החקירה הגלויה, הצליחו חוקרי רשות ניירות ערך להשיג ראיות כבדות משקל נגד אדרי ובן דוד, שעברו גם דרך בית המשפט. "עברה תקופה קצרה יחסית בין חקירתם של אדרי ובן דוד לבין הטיפול החקירתי של הבכירים בבית ההשקעות", אומר הרטוג. "אני מעריך שבתקופה הזו נחקרו הרבה תפקידי ביניים. לדעתי ורמוס ושטיינברג נחקרו 14–10 שעות באותו יום, וסיום חקירתם היה רק לקראת חצות. זה אומר שלחוקרים היו שאלות רבות לשאול אותם ונתונים רבים להציג בפניהם. זאת לא היתה חקירת 'דייג' שבה מוצגים לחשודים מסמכים וראיות והם נדרשים להשיב להם".

 

הוא מזכיר שוב כי הפעילות שנקטו אנשי הרשות - מעצר ושחרור בערבות של שלושת הבכירים - היא פעילות קיצונית. "הרשות אינה מוציאה הודעות על התפתחות חקירות לתקשורת, אלא אם זה הליך פומבי בבית משפט כחלק ממעצר. המשמעות היא שהרשות בטוחה בחומר הראיות שבידיה, ושההחלטה על נקיטת המעצר והשחרור בתנאים מגבילים התקבלה גם על ידי חוקרי הרשות. אני לא פוסל מעורבות אישית של מנהלת פרקליטות מיסוי וכלכלה, עו"ד אלה רובינק, בבחינת הראיות טרם בוצעו הצעדים, ואם לא היא אז הממונה הבכירה לענייני ניירות ערך בפרקליטות, אורלי דורון".

 

מפסגות נמסר בשבוע שעבר: "לפסגות אמון מלא ברשויות החוק והאכיפה. אנו שבים ומדגישים כפי שאמרנו בעבר כי אין כל קשר לכספי הלקוחות המנוהלים בפסגות".

 

מוטי שרף, מסר את הדברים הבאים בשם פסגות: "אנו מכחישים מכל וכל את דבריו של "המקורב" המרואיין בכתבה זו. הדברים אינן משקפים את המציאות ואת התנהלות פסגות בסוגיה זו. את מה שיש להגיד אנו אומרים באופן פורמאלי ומסודר בפני המוסמכים לטפל בפרשה זו. איננו מסתתרים מאחורי "מקורבים". אמירות מעין אלה עלולות ליצור רושם מוטעה באשר להתנהלות שלנו בתקשורת בפרשה זו."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x