$
דעות

הרמזים של סטנלי

הודעת הריבית של פישר מרמזת גם על מה שיקרה בארה"ב

גדעון בן נון 08:3004.01.10

שנת 2010 נפתחת בסימן עלית הריביות. הריביות ברחבי העולם ירדו לרמות כה נמוכות כבר בתחילת 2009 בכדי להמיס את כדור השלג הפיננסי שהתגלגל בפראות במדרונות התלולים של השווקים הפיננסיים. הריבית הנמוכה והנזילות הגבוהה בשווקים בלמו את דהירתו של אותו כדור שלג וכעת השווקים והנגידים מצויים בפני שאלת מדיניות מסובכת לא פחות: כיצד מעלים את הריביות חזרה? או יותר נכון מתי מעלים ובאיזה קצב.

 

בשנת 2009 שוקי המט"ח הראו התנהלות די מוזרה בשווקים, כאשר התהליכים נאחזו במגמות בשווקים הפיננסיות ולא בנתוני הכלכלה ובמגמות הריבית. הדבר היה בעיקר תוצאה של ריביות אפסיות בדולר - ונמוכות מאוד במרבית המטבעות האחרים.

 

המעבר למגמה של עליה בריביות בעולם, צפויה לטלטל את שוקי המט"ח בשנה הקרובה, תוך שהדולר הוא זה שצפוי להוביל את מהלך העלייה בריביות. להנחה זו יש סיבות רבות, אולם ברור כי הובלת הדולר את מגמת העליה בריביות – היא תגרום לו להוביל את שאר המטבעות בשנה הקרובה.

 

מהלך המאותת על הבאות

 

לא צריך להכביר במילים על מעמדו המקצועי העולמי של הנגיד פישר ועל הקשר המקצועי בינו לבין הנגיד ברננקי. בעולם נוהגים להתייעץ עם הנגיד פישר, לצטט את דבריו ולעדכן בנוגע להחלטות הריבית שלו כנגיד בנק ישראל.

 

בהודעת הריבית האחרונה שלו, נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, סיפק רמז לבאות: "בבנק ישראל מציינים כי העלאת הריבית הנוכחית היא חלק מתהליך הדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמלית" שמסלולו יקבע בהתאם להתבססות הצמיחה במשק העולמי והישראלי, לקצב עליית הריבית של הבנקים המרכזיים העיקריים, ולסביבת האינפלציה".

 

מה אומר הנגיד? העלאת הריבית בישראל תיקבע על פי קצב העלאת הריבית בבנקים מרכזיים 'עיקריים', או במילים אחרות - ארצות הברית. כידוע, הריבית בארה"ב טרם החלה לעלות אולם הנגיד פישר מעלה את הריבית בישראל לפי קצב העלאת הריבית שם. אלא מה? בארה"ב היא טרם החלה אבל 'אל דאגה, לא רחוק היום'. זו התובנה אותה אנו מחלצים מצעדו של הנגיד, כפי שהוסבר בהודעה. די מרחיק לכת, אבל עלינו לזהות את העשן עוד בטרם נראה את האש.

 

העשן - החלטת ריבית של הנגיד פישר בתבסס על ציפיותיו להעלאת ריבית כנראה קרובה – בארה"ב.

 

האש - העלאת ריבית בפועל בארה"ב, שכפי הנראה – אינה רחוקה כפי שהשווקים נוהגים לחשוב.

 

אם אלו הם פני הדברים, אזי נראה כי מגמת ההתאוששות של הדולר בעולם, אשר החלה במחצית השניה של נובמבר ונבלמה עם היציאה של הסוחרים לחופשות סוף השנה בעולם, עשויה להימשך גם אל תוך שנת 2010.

 

הביקושים והאינפלציה בדרך

 

ביום חמישי האחרון של שנת 2009, פורסמה הקריאה למספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה. מהקריאה עולה כי מספר התביעות לדמי אבטלה ירדו לרמה של 432 אלף, לעומת צפי השווקים לקריאה ברמה של 460 אלף. ללא ספק, ההתאוששות בשוק העבודה האמריקאי נמשכת.  

 

על פי הנחת השווקים והדעה הרווחת, המפתח להתאוששות הכלכלית בארה"ב מצוי כיום בידו של הצרכן. שיעור האבטלה הותיר את הביקושים והצריכה הפרטית ברמה נמוכה יחסית בשנה האחרונה אולם לאחרונה, בד בבד עם בלימת המפולת בשיעור המועסקים בארה"ב, אנו רואים התאוששות קלה בפעילות הצרכנית.

 

התאוששות זו עשויה להתחזק עם המשך השיפור בשוק העבודה והיא עשויה להפוך לביקושים ערים ולאינפלציה, אם וכאשר יתחזק הביקוש לעובדים בארה"ב. על פי מרבית הסימנים שוק העבודה עומד לצאת מהקיפאון שלו והדבר עשוי להוביל לשלב החשוב של ההתאוששות הכלכלית. הצעד הטבעי אחריה הוא התגברות בקצב האינפלציה ועימה, עליה בריבית בארה"ב.

 

נראה כי הנגיד ברננקי מכיר די טוב את כלל ההחלטה הזה שנקבע כפי הנראה על ידי עמיתו-תלמידו, בן ברננקי. על כן הוא רמז בהחלטת הריבית על ציפיותיו.

 

הדבר המעניין הוא שניתוח מאקרו כלכלי פשוט זה, רק מתחיל לתמוך בדולר מכיוון שהשווקים התקשו להאמין בו ולקבל אותו. ככל שתהליך זה יתבסס ויהיה בולט די הצורך כדי להוביל את העדר לשנות את כיוונו, אזי שוקי המט"ח ירוצו אחר הדולר, דבר שיגרום להתגברות מגמת ההתאוששות שלו. אל מול ריצה זו של העדר העולמי, גם המטבע החזק ביותר בעולם, השקל, לא יוכל להשאר אדיש.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x