$
בורסת ת"א

גם אני סוכן בטוח?

"שיטת הפניקס" החדשה משאירה את הבעיות הישנות

רן קלי 12:4315.12.09

בשבועות האחרונים ניבטים אלינו מעל דפי העיתונות כמעט מידי יום, סוכני ביטוח זקופי קומה וחדורי מבט, המכריזים בהחלטיות: "גם אני סוכן בטוח". פשוט אי אפשר שלא להתרשם. לא יכולתי להישאר חייב, ואל אף שאינני פוטוגני, הרגשתי צורך עז לשתף את הציבור בתובנות שלי לגבי "שיטת הפניקס", והאם היא טובה ליהודים.

 

"שיטת הפניקס" היא מתודולוגיה שפיתחה לאחרונה חברת הביטוח הפניקס לניהול חסכונות פנסיוניים. שיטה זו לניהול השקעות מבוססת על שני עקרונות מרכזיים: התאמה אישית למאפייני הלקוח, והשקעה במדדים.

 

הרעות החולות של המסלול הכללי

 

התאמה אישית של מבנה תיק החיסכון הפנסיוני למאפייני הלקוח, כלומר לטווח ההשקעה של הלקוח ולפרופיל נטילת הסיכונים שלו, היא כמובן דבר חיובי.

 

המטרה היא להתמודד עם הרעות החולות של "המסלול הכללי", אותה אמבטיה המשקיעה בצורה אחידה את כספם של לקוחות רבים, בעלי צרכים ומאפיינים שונים זה מזה. הבעייתיות של "המסלול הכללי" התחדדה מאד במשבר האחרון בשוק ההון.

 

באה הפניקס, ומאפשרת כעת ללקוח לבחור את מסלול ההשקעה על פי רמות סיכון (לרבות השקעה בחו"ל), וכן להתאים בצורה אוטומטית את הקצאת הנכסים לאורך ציר הזמן. כך, ככל שתקופת החיסכון ארוכה יותר, יכלול תיק הלקוח מרכיב גבוה יותר של נכסי סיכון (מניות ואג"ח קונצרניות), שילך ויקטן באופן אוטומטי ככל שיתקרב הלקוח לגיל הפרישה.

 

הכל טוב ויפה, אך יש לזכור כי ניהול השקעות במודל ה- Life Cycle אינו דבר חדש, גם לא בישראל. יתרה מכך, המודל הצ'ילאני אותו מקדם משרד האוצר, מטפל באותה נקודה בדיוק, ויחייב את כל השוק להתאים באופן אוטומטי את הרכב הנכסים בתיק החיסכון הפנסיוני, לגילו של החוסך. כך שבהיבט זה התפרצה הפניקס לדלת פתוחה כבר.

 

השקעה פסיבית אחרי כישלון אקטיבי

 

העיקרון המוביל הנוסף של שיטת הפניקס הוא השקעה פסיבית במדדים. כאן כבר יש חידוש מרענן. מחקרים רבים מעידים על כך כי רוב מנהלי ההשקעות אינם מצליחים להניב לאורך זמן למשקיעים תשואות גבוהות יותר ממדדי היחס שלהם. כך, צפויה השקעה פסיבית במדדים כגון ת"א 100, תל-בונד 20, S&P 500 ודומיהם, להניב למבוטחי הפניקס בטווח הארוך, תשואה גבוהה יותר ביחס לסיכון, בהשוואה להשקעה בשיטה הקונבנציונאלית של בחירת מניות (stock picking). אגב, שינוי קונספט זה בא לא במפתיע מהפניקס, המפגרת בתשואות של הפוליסות המשתתפות ברווחים, והיא חברת הביטוח היחידה שעדיין לא כיסתה את הפסדי שנת 2008.

  

ואולם, אליה וקוץ בא. האתגר הגדול ביותר בניהול השקעות הוא דווקא הבחירה בהרכב הנכסים המנצח (asset allocation). מה שאומר שהשיטה עצמה של השקעה במדדים, לא תייתר את תהליך קבלת ההחלטות ברמת ועדת ההשקעות של הפניקס, בכל הנוגע להקצאת תיק הנכסים בין קטגוריות המדדים השונים (מניות, אג"ח ממשלתי, אג"ח קונצרניות, השקעות בחו"ל וכד').

 

זאת ועוד, השקעה פסיבית במדדים - כפי שנעשית בתעודות סל או בקרנות נאמנות מחקות (ETF), מלווה בדרך כלל בהוזלת דמי הניהול ללקוח. דבר זה לא קורה בשיטת הפניקס, מה שמקהה את עוצמת הבשורה ללקוח בשיטת הפניקס. מבחינתה, בחרה איפוא הפניקס בשיטה בטוחה לחברת הביטוח (ולא רק ללקוח או לסוכן הביטוח): להשיק מוצר חדש, אך לא לפתוח במלחמת מחירים בשוק.

 

הכותב הוא מנכ"ל קלי ניהול הסדרים פנסיוניים, וחבר פורום מנהלי ההסדרים הפנסיוניים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x