$
שוק ההון

ישי דוידי: "הביקושים הנמוכים יימשכו"

למרות ההתאוששות בשוקי ההון, מנכ"ל קרן פימי, שדיבר בכנס "תחזיות 2010" של כלכליסט ואקסלנס שומר על זהירות: "ההמלצה שלי היא להיערך לשנה דומה לזו שהיתה לנו ב־2009"

נעמה סיקולר 18:0512.11.09

מייסד ומנכ"ל קרן פימי ישי דוידי כלל לא בטוח שהמשבר כבר מאחורינו. כמי שבפורטפוליו שלו נמצאות בעיקר חברות מהתעשייה המסורתית, דוידי ניפק הערב בנאומו את התחזית הפסימית מכולן: להערכתו, הביקושים הנמוכים יימשכו, והבעיה הקשה ביותר תמשיך להיות האבטלה.

 

"ההתמודדות היתה קשה, וממשיכה להיות קשה", אמר דוידי בכנס "תחזיות 2010" של "כלכליסט" ואקסלנס, בשיתוף תנועת אור. "אנחנו עדיין סובלים מרמות נמוכות של ביקושים בעולם. המשבר הזה הוכיח לנו שהאמירה 'כל העולם הוא כפר גלובלי' היא לא רק נכונה, אלא גם הולכת ומתחזקת. אנחנו רואים דפוסי התנהגות דומים בבורסות העולם, דבר שאומר שקשרי הסחר ומתן השירותים בין המדינות הדוקים מאוד. ישראל לא תהיה במצב שונה מיתר מדינות העולם, ואנחנו חייבים להבין את זה. ישראל אינה מדינה מנותקת אלא מדינה מייצאת; אם יש משבר בארצות הברית או באירופה, גם אנחנו נסבול. ישראל תצא מהמשבר רק כשייצא ממנו כל העולם".

 

ישי דוידי ישי דוידי צילום: אוראל כהן
כיצד להיערך? להשקיע בשיווק

 

"קשה מאוד לתת תחזיות לעתיד", אמר דוידי. "קטונתי מלהסתכל על העולם בראיית מאקרו. מעט מאוד אנשים חזו את מה שקרה, והתחזית שלי אינה טובה יותר מתחזיתו של כל אחד אחר. עם זאת, אני סבור שהשוק ימשיך לסבול מביקושים נמוכים, בעיקר בגלל שיעורי האבטלה הגבוהים. הצמיחה בישראל תעמוד בשנתיים הקרובות על 2%–0%. בשנה הבאה נראה מהמורות בשוק ההון, והשווקים בהחלט לא יעלו כל הזמן. ההמלצה שלי היא להיערך לשנה דומה לזו שהיתה לנו ב־2009. אני תמיד אומר שעם הטוב אפשר להתמודד ולרע צריך להתכונן.

 

"איך צריך להתמודד? יש שורה של מהלכים שצריך לעשות, שאותם אנחנו מיישמים בפורטפוליו החברות שלנו — הכולל 26 חברות שמעסיקות 18 אלף עובדים. התחלנו להתייעל בסעיפי הוצאות ההנהלה וההוצאות הכלליות, משום שאני סבור שקצת צניעות תעזור לכולנו. במקביל, אנחנו פועלים לקליטת אנשים חדשים דווקא בתחום המכירות. הדרך הטובה להתמודד עם ירידה בביקושים היא לא רק לצמצם מרווחים, אלא גם להשקיע יותר במערכי המכירות ובאנשי השיווק בכל העולם".

 

"המשבר הפתיע את כולנו, בוודאי בעוצמתו", אמר דוידי בפתח דבריו. "אני מתייחס בעיקר למשבר הריאלי, משום ששוק ההון התנהג בצורה שונה לגמרי. מצבו של השוק הריאלי מורכב יותר והוא מצוי במשבר עמוק יותר, ולדעתי גם עדיין לא יצא ממנו".

 

ההזרמה לשווקים היתה במקומה

 

"כשמדברים על המשבר, מדברים על בעיה חמורה של נזילות. אני לא חושב שהיה או שיש פחות כסף בשוק, אלא שיש ירידה ברצון של אנשים להשקיע. האשראי הפך להיות יקר יותר, ומשקיעים לא רצו להעביר אותו להשקעות חדשות.

 

"המאפיין השני והחמור ביותר של המשבר הוא האבטלה הנובעת מהפיטורים המסיביים, הן בארה"ב והן בישראל. משמעותה של האבטלה הגואה חורגת מההשלכות הכלכליות הברורות של ירידה בצריכה. לאבטלה יש גם משמעות חברתית חמורה, לכן כל מדינה צריכה לפעול להקטנת האבטלה על ידי פרויקטים יזומים ועל ידי הזרמת כסף לשווקים".

דוידי הוסיף כי הוא חולק על הביקורת החריפה שנמתחה בתחילת המשבר על ממשלות שהזרימו סכומים עצומים של כסף לשווקים. "ההסתכלות שלי על העניין היא דווקא חיובית", אמר. "ההזרמות היו ברוכות כל עוד הן נעשו כדי לייצר תעסוקה. למרות הביקורת הרבה על איך הדברים נעשו ובעבור מה, לדעתי עצם הזרמת הכספים הצילה את העולם".

 

המשבר ייצר מעט הזדמנויות

 

"במשבר חלק מהמתחרים שלך נקלעים למשברים עמוקים יותר, וזו ההזדמנות להגדיל את הפוזיציה שלך על פניהם. עם זאת, במשבר הנוכחי אנו מבחינים בתופעה מעניינת: בניגוד למה שנהוג לחשוב, אין הרבה הזדמנויות בעולם. חברות פרטיות שלא חייבות להימכר או לא חייבות הון, מחכות מן הצד.

 

"מנגד, בכל זאת קיים פוטנציאל לעסקאות של רכישת שליטה בחברות טובות שנקלעו למשבר - למשל, רכישת שליטה בחברות ציבוריות שאין בהן גרעין שליטה — ואז תג המחיר דרך הבורסה יכול להיות נמוך יותר. יכולה להיות הזדמנות ברכישת שליטה בחברות דרך חוב, אף שלא ראינו מקרים רבים כאלה.

 

"הזדמנות נוספת היא בקרב חברות טובות שנמכרות על ידי בעלי שליטה שיש להם בעיות במקומות אחרים, וחברות שעוד לא מצויות במשבר אמיתי אבל זקוקות למימון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x