$
בורסת ת"א

רכישות המניות של הטייקונים במשבר: מי התגלה כנביא, ומי סתם הפסיד?

יצחק תשובה הרוויח 120 מיליון שקל רק בגלל שהאמין במניית הקבוצה שלו מאז שיא המשבר בשווקים. לב לבייב הפסיד 617 מיליון שקל מאותה סיבה בדיוק

שהם לוי 07:5524.10.09

ההיסטוריה וגם מחקרים רבים בעולם מלמדים על כך שתנועות בעלי עניין לא מעידות בהכרח על יכולת חיזוי של מגמות בבורסה, או באופן ספציפי בחברות עצמן. נראה כי חלק לא מועט מהרכישות של הטייקונים הישראליים בזמן המשבר אכן מוכיחות למשקיעים כי הם לא באמת ידעו הרבה יותר מאיתנו, לפחות רובם המכריע.

 

ברגעי השיא של המשבר, בדקנו ב"כלכליסט" מיהן החברות שביצעו רכישות עצמיות של מניות ו"התחרטו" על כך, כעת עם ההתאוששות במדדי המניות יצאנו לבדוק דווקא מיהם בעלי העניין שהביעו אמון, או לא הביעו אמון בחברות שבבעלותם. התקופה שבדקנו היא מראשית שנת 2008 ועד לסוף חודש ספטמבר 2009, כאשר בחישוב התשואה לא נלקחו בחשבון הדיבידנדים שהחברות מחלקות.

 

1. יצחק תשובה - מי הקשיב לקריאה?

 

מניית קבוצת דלק חטפה וחטפה בשיאי המשבר הפיננסי, כשאמון הציבור והמוסדיים ביכולת של הטייקונים הישראלים הלכה ופחתה. יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצה, הצליח בעקבות כך לרכוש מניות דלק בשיאי השפל במחיר של 108 שקלים למניה.

 

 צילום: אוראל כהן

 

בסוף ספטמבר עמד מחירה של מניית דלק על 634 שקלים. אלה מאיתנו שהאמינו שרכישות של 181.6 מיליון שקל בסך הכל מטעם תשובה הן הבעת אמון צועקת "החברה זולה מאוד" בוודאי צוחקים עכשיו כל הדרך אל הבנק. הרווח, חלקו על הנייר וחלקו מומש של תשובה עומד נכון לסוף ספטמבר על 120 מיליון שקל.

 

2. משפחת דנקנר - מאמין בבן

 

בשקט בשקט, מבלי שאיש כמעט שם לב מחזיק יצחק דנקנר ב-1% מהון המניות של דסק"ש מקבוצת אי.די.בישבשליטת בנו, נוחי דנקנר. מדובר באחת החברות שהניבו תשואות שיא למשקיעים בחצי השנה האחרונה.

 

לפני שנת 2008 לא החזיק יצחק דנקנר כלל במניות דיסקונט השקעות וחשב כנראה שהמשבר הפיננסי הוא הזדמנות מצויינת להגדיל אחזקה. סך הרכישות של יצחק דנקנר הסתכמו מתחילת 2008 ועד היום ב-33 מיליון שקל והן שוות נכון לספטמבר 2009 כ-73 מיליון שקל. לפיכך הרווח של דנקנר על הנייר הוא 40 מיליון שקל, המהווה תשואה חלומית של 121% על ההשקעה הראשונית.

 

 צילום: סיון פרג'

 

נוחי דנקנר רכש דרך גנדן הולדינגס מניות אי. די. בי החזקות בשווי של 172 מיליון שקל, דנקנר רשם על אותן השקעות רווחי הון גבוהים מאוד על הנייר.

 

3. אלפרד אקירוב - אלרוב התאוששה עם מניות הבנקים

 

אלפרד אקירוב לא מאמין שיש היום משבר בכלכלה העולמית, כך לפחות על פי דבריו בוועידת הנשיא. חברת הנדל"ן שבשליטתו אלרוב השקיעה בעיקר במניות הבנקים לאומי והפועלים ואלה רשמו עליות חדות במהלך שני הרבעונים האחרונים.

 

 צילום: אורל כהן

 

אקירוב רכש מניות ב-14 מיליון שקל וגרף על אותן רכישות רווח של 4.5 מיליון שקל על הנייר. התשואה המצטברת של אקירוב מאותן רכישות היא 32%. העלייה במניות אלרוב בחצי השנה האחרונה מיוחסת בין היתר להשקעה הפיננסית של של החברה במניות הבנקים, שעלו בכ-100% ויותר מהשפל שקבעו ב-9 במרץ.

 

4. שרי אריסון - ההזדמנות שהלכה לאיבוד

 

לשרי אריסון הייתה הזדמנות להרוויח ובגדול. הבעת אמון נוספת בבנק הפועליםהייתה מביאה אותה לרווחים גבוהים מאוד בהתחשב בביצועי המנייה בשלושת החודשים האחרונים.

 

 צילום: סיון פרג'

 

אריסון קנתה מניות בזמן המשבר, אך במינונים קטנים מאוד. בספטמבר אשתקד רכשה אריסון 800 אלף ממניות בנק הפועלים תמורת 7.5 מיליון שקל. היום נאמד שווי המניות בכ-10 מיליון שקלים, או רווח זעום יחסית של 3.3 מיליון שקל. אם היתה אריסון מזרימה כספים נוספים - היא היתה מנצלת טוב יותר את התשואה שרשמה ומגיעה למקום טוב יותר בדירוג, ועל הדרך גם מביעה אמון נוסף בבנק שבשליטתה.

 

5. חיים כצמן - רכישות קטנות

 

מה דעתך על מניית נורסטאר:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

חיים כצמן קנה מהמחצית השנייה של 2008 מניות גזית אינקבבורסה בתל אביב בשווי כולל של 6.16 מיליון שקל, אך עשה זאת במנות קטנות. כצמן אולי הלך יותר על הצעד הסמלי - אני קונה מניות כי אני מאמין, הסכום ממש לא משנה. הרכישות הזעומות לא זכו לחשיפה תקשורתית ואולי המהלך איבד מעוצמתו.

 

כצמן הביע יותר אמון בחברות הבנות עליהן חולשת גזית גלוב לאחר שרכש ממניות אטריום (סימול: ETR), ואקוויטי וואן (סימול: EQY) בהיקף של 22 מיליון שקל. ואילו דורי סגל, שותפו של כצמן, רכש בעיקר ממניות פירסט קפיטל בשווי של 19 מיליון שקל.

 

 צילום: אוראל כהן

 

6. אליעזר פישמן - אולי הזמן ישפר את המצב

 

בצד המפסידים אנחנו מונים את אליעזר פישמן. בסך הכל, מתחילת שנת 2008 רכש פישמן מניות כלכלית ירושליםבסכום של 15 מיליון שקל, עליהן הוא מופסד נכון להיות ב-9.5 מיליון שקלים, תשואה שלילית של 62%. זאת קוזזה מאוד בהתחשב בתיקון האגרסיבי מעלה של סקטור הנדל"ן בחודשים האחרונים.

 

 צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

7. לב לבייב - המפסיד הגדול (בינתיים)

 

עכשיו, בלב הסערה בה נמצאת אפריקה, עם גיבוש הסדר החוב, חוזרת ועולה השאלה למה בעל השליטה בקבוצה, לב לבייב, הכניס את היעד עמוק לכיס והזרים ממש רגע לפני שיאי המשבר הפיננסי כמעט מיליארד שקל למען יציבותה של הקבוצה.

 

 צילום: בועז אופנהיים

 

בחודש יוני 2008 רכש לבייב בהקצאת מניות שביצעה אפריקה ישראל מניות בסכום של 780 מיליון שקל ובמחיר של 220 שקלים למניה. נכון לסוף ספטמבר, לבייב מופסד על אותה רכישה ב-617 מיליון שקל. מה שמביא אותו למקום האחרון במצעד הטייקונים עם תשואה שלילית של 79%.

 

הפנים אומרות הכל, לבייב רצה להציף ערך למשקיעים, רצה אפילו מאוד. המשבר תפס אותו לא מוכן, עם חוב קצר שלא ניתן למחזור ופרויקטים שעומדים ריקים ברוסיה. ספק אם היה מכניס את היד עמוק לכיס, אם היה יודע שההפסד יהיה כל כך כואב, ואם היה יודע שעכשיו במו"מ להסדר האג"ח, אף אחד לא יזכור לו את אותה מחווה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x