$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט: שלמה אליהו: "לבייב הוא רק הסנונית הראשונה"

בעליה של חברת אליהו ביטוח מתריע שהמצב אמנם נראה טוב על הנייר, אך אם הממשלה לא תתערב, עוד טייקונים יקרסו. ברקע מציגה חברת הביטוח שלו את תוצאות הרבעון השני, המתקרבות בצעדי ענק לתוצאות מתחרותיה הגדולות

רחלי בינדמן 15:2501.09.09

הזעזוע שפקד אתמול את שוק ההון לאור הודעתו של בעל השליטה באפריקה ישראללב לבייב כי לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו למחזיקי איגרות החוב, הזכיר כי היו כאלה שגם בימים של עליות חדות בבורסה סירבו להתרשם מהמגמה החיובית, שהעידה לכאורה על התאוששות, והתריעו שאם המדינה לא תתערב, יהיה רע מאוד.

 

"אם מדינת ישראל לא תיחלץ לעזרתם של אנשי העסקים הגדולים, אלו המכונים טייקונים, יהיה כאן כאוס", אמר בסוף השנה שעברה שלמה אליהו, בעל השליטה בחברת אליהו ביטוח, הנחשב לשועל ותיק בענף הביטוח. היום הדברים נראים רלבנטיים יותר מתמיד.

 

דרושה רשת ביטחון

 

ואכן, בראיון שערך אתמול עם "כלכליסט", אליהו נשמע פסימי במיוחד. "כפי שכבר אמרתי, לו המדינה היתה מעניקה רשת ביטחון לגופי הפנסיה מיד לאחר פרוץ המשבר, מקרה לבייב לא היה מתרחש בצורה שהתרחש", אמר.

 

האם המקרה של לב לבייב מצביע על העתיד לבוא?

"מקרה לבייב הוא רק סנונית ראשונה, עוד טייקונים יכולים ליפול. ההכרזה של אפריקה דורשת התערבות ממשלתית".

אבל שוק האג"ח ביצע תיקון מרשים מתחילת השנה והחזיר את הירידות. מדוע אתה סבור שצריך רשת ביטחון עכשיו?

"כשמציגים את הנתונים בעיתון, הכל נראה טוב ויפה. הגופים המוסדיים לא מממשים את האחזקות שלהם, אז נכון, על הנייר הכל חזר. אבל העובדות בשטח שונות. הרי כיצד מתכננות החברות למחזר את החוב שלהן? באמצעות גיוסי חוב חדשים, ולדעתי, לחלק מהטייקונים יהיה קשה מאוד למחזר את גודל החוב שלהם".

 

אילו טייקונים ייקלעו למצוקה?

"אני לא יכול להצביע מי בדיוק ייקלע לקשיים. אני לא מומחה, אבל זאת דעתי. אני לא עתיר השכלה כמו עמיתיי, ולא יושב מול המחשב כדי לראות מה עשה השוק. מה שכן, אני נמצא בשוק הזה כבר יותר מ־50 שנה, מנהל עסקים פיננסיים שונים, ויודע שניהול כסף זו אחריות כבדה, שדורשת ידע מניסיון ולא שימוש במחשבון תשואות. אני לא יכול להצביע על שם כזה או אחר. עם זאת אני יכול לומר שהמדינה היתה אמורה לתת רשת ביטחון כך שאם האג"ח לא ישולמו, היא תוכל לדרוש את החלפת הבעלים".

 

המוסדיים לא אשמים

 

על רקע פרשת לבייב, אליהו חוזר על הדברים שאמר בעבר לפיהם לא צריך להאשים את המוסדיים בפרוץ המשבר. "לדעתי, כל המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור באג"ח מסוג דומה לאג"ח של אפריקה ישראל פעלו באופן נבון. מדובר בהשקעות באג"ח קונצרניות של מנפיקים ישראלים, שהציגו תשקיף, קיבלו דירוג טוב מחברות דירוג האשראי והציעו תשואה טובה יותר מהאג"ח הממשלתיות. אותם בחורים צעירים, שישבו מול מסך מחשב ורכשו אג"ח, עשו כמיטב יכולתם להשיג תשואה לעמיתים. הם לא פישלו.

 

"המדינה היא זו שאמרה למוסדיים, 'תשקיעו באופן חופשי, תשקיעו באופן גלובלי'. רשות ניירות ערך אישרה תשקיפים, חברות הביטוח פעלו ללא פיקוח, ולכן אי אפשר לבוא היום בטענות אל המוסדיים. אין שום סיבה שהעמיתים יפסידו היום את הכסף שחסכו בעמל שנים רבות. המדינה צריכה להתערב לקראת אפשרות של קריסת טייקונים נוספים — עוד לא מאוחר מדיי".

 

מה דעתך על התנהלותו של לבייב?

"לבייב חשב שהוא עושה עסקים גם לביתו וגם למשקיעים, וכעת הוא מודה שנכשל. התנהגותו שונה מהתנהגותם של טייקונים אחרים שלא מודים ומאיימים שאם לא יקבלו סיוע מהמוסדיים, ייגרם נזק אדיר. אני חוזר ואומר: לומר שהמדינה פטורה מלתת פתרון ואנשי הפנסיה צריכים להפסיד זה לא הוגן. נכון שסך ההשקעות של כספי חסכונות הציבור באפריקה מהווה כ־0.5% בלבד, אבל עבור אותו אחד שהשקיע אצל לבייב מדובר בהפסד של 100%".

 

האם יצאנו מהמשבר?

"חד־משמעית, לא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x