$
שווקי חו"ל

על מומחים ובדרנים

ג'ים קריימר האופטימיסט ונוריאל רוביני הפסימיסט הם שני כוכבי תקשורת המנסים לתרגם מציאות כאוטית למסרים קליטים וחדים, ולכן הם נכשלים

בעז תמיר 07:4309.07.09
מי שביסס את מדיניות ההשקעות שלו על רמת ניתוח מאקרו־כלכלית ונסמך על עצתם של חוזי השחורות החמיץ בשלושת החודשים האחרונים את אחת העליות הדרמטיות של השנים האחרונות. לעומת זאת, מי שמתעלם כעת ממנבאי השחורות עלול דווקא לסבול משחיקת ערך משמעותית של נכסיו. נשמע מבלבל? ציבור המשקיעים
בכל העולם ניצב נבוך ומבולבל מול מציאות כלכלית מתעתעת, בשעה שמקהלת פרשנים מנסה להכניס קצת סדר בכאוס.

בהמולת הפרשנים, החוזים ומגידי העתידות בולטת דמותו העגומה של פרופ' נוריאל רוביני, האיש שזכה לתואר "ד"ר דום", העושה חיל תקשורתי ואישי מנבואת הזעם שלו.

 

רוביני נכנס לנעליו של ג'ים קריימר, בעל הטור היומי ברשת CNBC, שהוא יועץ ההשקעות שעשה הסבה לתעשיית התקשורת.

 

קריימר רכש את ניסיונו בשוק ההון כמנהל קרן גידור פעילה. לאחר שגילה את העניין הציבורי בפעילות שוק ההון, הוא העביר את מוקד פעילותו לתעשיית הבידור, ונהפך לקורבן ההצלחה שלו.

 

הוא החליק במדרון ההיבריס משהחל לחשוב שהוא לא רק מנבא, מעריך ומייעץ, אלא גם משפיע על מהלכי שוק. בימים של התנפחות הבועה הפיננסית נהפכו הנרטיב שהציג והופעות הליצנות שלו למציאות של ממש. לתוכנית הבידור שלו אמנם צורפו האזהרות הנדרשות, אבל הדבר לא גרע מנהירת המשקיעים.

 

העירומים נחשפים

 

בתחילת המשבר הפיננסי התפרץ קריימר בכמה הזדמנויות על הממשל ועל נגיד הבנק המרכזי, וטען שהם מעוותים את תחזיות ה"גוּרוּ". עם התפוצצות הבועה נתפס קריימר בקלקלתו: המרחק שנפער בין תחזיותיו להמלצותיו עמד ביחס הפוך לעומק הניתוח הכלכלי שעמד בבסיס טיעוניו. סיסמאות חד־ממדיות ומשפטים קצרים הנדרשים להעברת מסר תקשורתי אינם מתאימים להתמודדות עם הערכת מציאות מורכבת ועם שוק המשתנה במהירות. שוב הוכחה האמירה הישנה כי בימי שפל נחשפים אלה המשכשכים עירומים במי האפסיים.

 

משפגה האופטימיות בא תורו של פרופ' נוריאל רוביני. תפיסתו התקשורתית של רוביני הזכירה את זו של קריימר. אף שרוביני מחזיק במכון מחקר ובמעמד אקדמי, תחזיותיו האפוקליפטיות מגיעות לציבור במגוון ערוצי תקשורת ובאותן טכניקות המבוססות על משפטים קצרים, סיסמאות חד־ממדיות ואמירות סנסציוניות. בשעה שג'ים קריימר המוכה ניסה לשמור על אופטימיות והכריז כי "שוק ההון הגיע לתחתית", השליך רוביני קיסמים למדורת "הקטסטרופה הכלכלית", ובתדירות גבוהה. הערכות סותרות ומסרים מבולבלים של יועצי השקעות/בדרנים רק מעמיקים את החרדה ואת תחושת חוסר האונים של ציבור המשקיעים, אבל באופן פרדוקסלי, ככל שחרדת המשקיעים עולה, כן גובר העניין במגידי העתידות.

 

מופע האימים של רוביני

 

מופע האימים האחרון של רוביני ב־CNBC - שאותו אפשר למצוא גם בבלוג האישי שלו ובטוויטר - נמשך 90 שניות, שבהן הוא חוזה קריסה נוספת של שוק ההון. רוביני סבור שהעלייה החדה שאפיינה את השווקים בשלושת החודשים האחרונים תתחלף בצניחה שתהיה חדה אף יותר מזו שנרשמה בסתיו האחרון, כך שהמשבר הנוכחי יקבל את צורת האות "W".

 

להערכתו, שיעור האבטלה בארצות הברית יגיע ל־11% ובמדינות האיחוד האירופי ל־10%. תחול שחיקה חדה במחירי המניות ואיגרות החוב הקונצרניות, ובסוף השנה יגיע שוק ההון לשפל חסר תקדים שילווה בהתפרצות אינפלציונית ובקפיצה במחיר הנפט לכדי 100 דולר לחבית.

 

למעשה, בהופעה אחת הוא מצרף את שלל הרעות החולות - אף שהן עומדות בסתירה תיאורטית ומעשית. הוא אינו נדרש להבהיר את פשר הסתירה שבין העמקת האבטלה היוצרת לחצים דפלציוניים לבין התפרצות אינפלציונית הכרוכה בעליית מחיר הנפט.

 

קשה לבוא בטענות אל קריימר ורוביני שהרי כולם כשלו: עם פיצוץ הבועה הפיננסית התנפצו גם הבועות התיאורטיות שעמדו בבסיס קבלת ההחלטות הכלכליות מאז ימי השפל הגדול של שנות השלושים.

 

אנשי האקדמיה וקובעי המדיניות נותרו בחלל תיאורטי ומעשי; לחברה האנושית אין מפת דרכים שתסייע לה לחזות מהלכים ותהליכים כלכליים, ובשוק כאוטי גם "משק כנפי הפרפר" תקשורתי עתיד לעורר סערה בלתי צפויה.

 

אנו עדים לתקופה שבה נתונים מאקרו־כלכליים אינם יכולים עוד לשמש בסיס לקבלת החלטות שאיננה ספקולטיבית. פעילות בשוק ההון שאיננה "השקעת ערך" הממוקדת בניתוח מיקרו־כלכלי תהיה ספקולנטית ומסוכנת ברמה אובדנית. שומר נפשו ירחק מהשקעה ספקולטיבית. גם אחזקת מזומן היא בעייתית.

 

אז מה עושים?

 

יש לגלות ספקנות כלפי הערכות של "מומחים", ולבחור במדיניות השקעות אישית המותאמת לצרכים ולמשאבים הנדרשים לקיים אורח חיים נכון. פעילות ספקולטיבית על מגמות השוק, מהירות ופזיזות הן מן השטן.

 

מוטב לבצע בחינה מיקרו־כלכלית מדודה של נכס היעד, ולבחור בנכס המניב תשואה מתזרים מזומנים, דיבידנדים והכנסות מוכחות - אשר יצדיקו את הסיכון הגלום בהשקעה. אבל מדובר בבחינה מורכבת ומייגעת שאינה מתאימה ליועץ/בדרן או פרופסור השואפים לעשות קריירה תקשורתית.

 

הכותב עומד בראש קבוצת המחקר www.worldview.biz , המתמחה במחקר תומך החלטה להשקעות בזירה הבינלאומית

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x