$
בורסת ת"א

מנכ"ל לידקום עוזב: "לא הערכנו נכון את המשבר"

על רקע מאבקי שליטה, הרעה בתוצאות וארגון מחדש מסיבי הודיע אתמול אריק אלקלעי כי הוא עוזב לאחר עשר שנים. גורם מקורב ללידקום: "היתה בעיה ניהולית. עכשיו הזמן לייצב את החברה"

ענת ציפקין 09:4530.06.09

תקופה סוערת עברה על חברת התקשורת לידקום בשנה וחצי האחרונות. במהלך תקופה זו התמודדה החברה עם מאבקי שליטה, עם הפסד נקי, עם הפרת התניות פיננסיות לבנקים, ובשבוע האחרון אף נמחקה מנייתה מהמסחר בבורסת AIM בלונדון. אם לא די בכך, אתמול, על רקע השלמת תוכנית הארגון מחדש בחברה, הודיע מנכ"ל לידקום אריק אלקלעי כי החליט לפרוש מתפקידו לאחר עשר שנות כהונה כמנכ"ל.

 

הטלטלות בלידקום

 

בפברואר 2008 הכל עוד נראה אחרת. בזה אחר זה הגדילו בעלי המניות את אחזקותיהם בלידקום, הפועלת בתחום ציוד התקשורת ההיקפית האלחוטית והקווית, ונדמה היה שמתפתח מאבק שליטה על החברה, שאין בה בעל שליטה מרכזי אחד. הסנונית הראשונה היתה אלקו החזקות שבשליטת גרשון זלקינד (71%), שבתחילת פברואר 2008 ביקשה לרכוש את גרעין השליטה ולהגיע לאחזקה של כ־17.6%, במחיר של 28 פני למניה. כשלושה שבועות לאחר מכן הציעה קרן הגידור הבריטית אולד ליין (old lane) להגיע לאחזקה של 14%, לפי מחיר מניה של 31 פני. שבועיים אחר כך הגדילה קרן הגידור פמפלונה את אחזקותיה בלידקום לכ־8.6%.

 

בתוך כך החלו לזרום גם חדשות שליליות. במרץ 2008 העניקה חברת מידרוג אופק דירוג שלילי ללידקום. באפריל החליטה אלקו לחזור בה מכוונתה להגדיל את אחזקותיה.

 

במאי 2008 הודיעה גם אולד ליין כי היא מפסיקה את המגעים להגדלת אחזקותיה בחברה, ובמקביל לכך פרסמה לידקום את דו"חותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2008, שמהם עלה כי בשורה התחתונה החברה מדווחת על הפסד נקי של 1.3 מיליון דולר. את הרבעון השני סיכמה לידקום עם רווח נקי של 900 אלף דולר, ונדמה היה שהיא חוזרת לפסים של רווחיות, אך ברבעון השלישי הציגה הפסד של 3.7 מיליון דולר למרות צמיחה של 16% בהכנסות ל־70.1 מיליון דולר.

 

בנוסף הודיעה לידקום כי החלה לנהל מו"מ עם הבנקים בעניין שעבוד חלק מנכסיה לטובתם, וכי היא פועלת לשינוי ההתניות הפיננסיות שבהן אינה עומדת. בנובמבר 2008 הפחיתה פמפלונה את אחזקותיה.

 

את 2008 סיכמה לידקום בהפסד נקי של 7.8 מיליון דולר, שוב לצד זינוק של 25% בהכנסות ל־253 מיליון דולר, ודיווחה על צעדי התייעלות. את הרבעון הראשון של 2009 מסכמת לידקום עם הפסד נקי של 5.9 מיליון דולר, וירידה של 37% בהכנסות ל־35 מיליון דולר - רבעון שלישי ברציפות של הפסדים.

 

"נעמוד בהתחייבויות האג"ח"

 

"אני מודה שכשהתחיל המשבר לא צפינו את עומקו", אומר אלקלעי. "המשבר לא השפיע על רמת החובות המסופקים, אך אנחנו מרגישים ירידה במוכנות בפועל של הלקוחות לשלם". לדברי אלקלעי, לידקום תעמוד בהתחייבויותיה מול בעלי איגרות החוב. "אנחנו מקיימים עמם דיאלוג. ב־15 ביולי בכוונתנו וביכולתנו לשלם כ־16 מיליון שקל כמתוכנן".

 

לצד תוכנית ההבראה המסיבית החלה החברה לחזק את הנהלתה. במאי 2008 מונה כיו"ר יצחק אנג'ל, לשעבר מנכ"ל ליפמן שנמכרה לוריפון האמריקאית, ובדצמבר הצטרף לדירקטוריון יעקב פרי, לשעבר מנכ"ל סלקום ויו"ר מזרחי טפחות. במאי השנה חוזק הדירקטוריון בשכי גרליץ, מנכ"ל נס טכנולוגיות, שבעבר כיהן כשותף בקרן אייפקס.

 

לידקום הונפקה בבורסת AIM בלונדון ביולי 2005, וגייסה שם כ־18 מיליון דולר לפי שווי שוק של כ־60 מיליון דולר, המשקף מחיר מניה של כ־32 פני. ביוני 2007 הגיעה המניה לשיא של 74 פני, ששיקף לחברה שווי שוק של כ־150 מיליון דולר, אך מאז ההנפקה איבדה המניה כ־92% מערכה, ושלשום, לפני שנמחקה מהמסחר, נסחרה סביב 3 פני בלבד, המשקפים לחברה שווי שוק של כ־3.5 מיליון ליש"ט.

 

למה לידקום לא מצליחה להתרומם בשורה התחתונה?

אלקלעי: "בתחילת שנה שעברה החלטנו לבצע מהלך גדול מאוד של מיקוד עסקי וגיאוגרפי. בספטמבר הגיע המשבר העולמי ואילץ אותנו לשנות את התוכניות. מדובר בתהליך התאמה שלוקח זמן. אני מאמין שברבעון השלישי והרביעי נראה יותר תוצאות, אך יש לציין שהתהליך לא פשוט.

 

האם היתה משמעות לתיזמון הודעת ההתפטרות שבוע לאחר כינון אסיפת בעלי האג"ח?

"אסיפת בעלי האג"ח תוזמנה ונקבעה על ידי בעלי האג"ח, ואנחנו בהנהלה היינו צד פסיבי לזה. התהליך של העזיבה שלי לא קשור, ויש לו הדינמיקה והקצב שלו. בכל מקרה, אני נשאר עד סוף ספטמבר ואשלים את תהליך ההתייעלות, הארגון מחדש וההבראה בחברה, כולל העברת תפקיד מסודרת.

 

"ההחלטה של 'מדוע עכשיו' מסתובבת אצלי כבר לא מעט זמן, אבל לבסוף החלטתי לעזוב אחרי עשר שנים. הצטרפתי כשלידקום עוד היתה סטארט־אפ. אני מרגיש שסגרתי מעגל".

 

"חיכו להתפטרות"

 

מקורב ללידקום אומר כי הוא חש אכזבה גדולה מהחברה. "הדברים היו צריכים להתבצע בצורה אחרת, ויחד עם זאת, ההתפטרות של אריק אלקלעי היא מהלך שחיכו לו. התחושה היא שרבעון אחרי רבעון היו לנו ציפיות למספרים מסוג X, כשפועל קרה Y, כך שהפער כנראה מוסבר בבעיה ניהולית בחברה". אותו גורם סבור כי יצחק אנג'ל הוא בחירה מעולה ליו"ר דירקטוריון לידקום. "מאז שהוא הגיע יש סדר בחברה, והוא עושה בה מהפכות. למרות שהניהול היה בעייתי, והחברה צמחה יותר מדי, אני חושב שהחברה נמצאת עכשיו במצב הכי טוב שאפשר על מנת שמישהו יקנה אותה. צריך לייצב אותה, להחזיר אותה לפסי הרווחיות, כי בסך הכל יש בלידקום ביזנס לא רע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x