$
בורסת ת"א

אחד העם פינת רבי עקיבא: משגיחי הכשרות של הבורסה

"כלכליסט" חושף את הגופים שקובעים למגזר החרדי איפה אפשר לשים את הכסף בלי חשש לחילול שבת או אכילת חמץ. בואו להכיר את המניות הכשרות של מדד ת"א 25 והאג"חים באישור המהר"ם

ישראל הס 20:4627.06.09

הציבור החרדי תמיד היה סלקטיבי מאוד בדברים שהוא שאב מהתרבות החילונית-המערבית. האינטרנט עדיין לא נכנס אל בתי החרדים, לפחות לא באופן רשמי, חברות הסלולר נדרשו לעבור ועדות כשרות כדי לייצר מכשיר נטול SMS ושירותי ערך מוסף, חברות האוטובוסים נדרשות לפרקים להפריד בין גברים לנשים, ואפילו דודי ויסמן מצא את עצמו נאבק בחרם חרדי על חנויות רבוע כחול ומגה בגלל רשת AM:PM שבשליטתו.

 

מצעד המוצרים החילוניים שעברו "גיור כהלכה" בשנים האחרונות מרשים מאוד, ומראה עד כמה הציבור החרדי מצליח להשפיע גם על גופים בעלי אינטרס מסחרי ולא רק על קואליציות ממשלתיות.

 

בתקופה האחרונה מתפתח בשקט בשקט ענף נוסף בתעשיית הכשרות, שמנסה "לגייר" את שוק ההון עצמו. אתר האינטרנט של "כלכליסט" יצא לבדוק מי הם משגיחי הכשרות של הבורסה, וכיצד הם מחליטים איזה השקעות מותרות גם למדקדקים במצוות. במקביל, גילינו את בתי ההשקעות החילוניים מקימים גם שלוחות חרדיות למהדרין - הכל כדי לתפוס קצת כסף חדש.

 

הדס מלכות ופריזמה מהדרין

 

בין חברות הבת החרדיות ניתן למנות את הדס מלכות (מקבוצת הדס ארזים). פירוש השם: "ותלבש אסתר מלכות", כפי שנכתב במגילת אסתר.  

 

ולמה מגילת אסתר? הבעלים של חברת האם של הדס ארזים היא חברת מידל גייט סקיוריטיס, אותו הקימה אסתר ורדיגר ז"ל ביחד עם משפחת סיטון. הגברת ורדיגר, שבין תפקידיה כיהנה כמנכ"לית בנק לאומי בניו יורק, היתה אישה חרדית וחלמה להקים בית השקעות הפועל על פי ההלכה. את חלומה לא הספיקה להגשים בחייה, אך סיטון החליט להפוך את החזון למציאות וכך הוקמה הדס מלכות בתוך הדס ארזים.

 

במגזר ישנן מספר חברות שמציעות השקעות "כשרות", ביניהן הילת שוהם, מרכנתיל קרנות נאמנות, קרנות הנאמנות של בית ההשקעות מור, פריזמה מהדרין, קרנות הנאמנות של אפריקה ואקסלנס. הדס מלכות אף מציעה קופת גמל כשרה וקרן השתלמות כשרה.

 

ומי שחשב שאין לזה קליינטים - באחרונה הצטרפו 300 עובדי מערכת הכשרות של בד"ץ העדה החרדית לקרן ההשתלמות הכשרה של הדס מלכות, והיד עוד נטויה.

 

מניה שומרת שבת מי ימצא

 

כיצד קובעים בגופי הכשרות הפיננסיים מי כשר ומי לא? לפי יעקב פרנק, עוזרו של הרב אריה דביר מהמכון לכלכלה על פי ההלכה, אין סטנדרטים אחידים בעניין. "אין כלל אחד אבל ישנם 3 איסורים שאליהם מתייחסים: חילול שבת, מאכלות אסורות וחמץ בפסח. ישנם כללים שניתנו על ידי הרב אלישיב לרב דביר, אבל הדברים דינמיים. כל הזמן ישנן סוגיות חדשות בהן אנחנו נתקלים בנושא הכשרויות ולכן הרב דביר מקיים 2-3 התייעצויות בשבוע עם הרב אלישיב".

 

"לדוגמה, אם חברת אחזקות המשכירה קניונים בשבת נהנית גם מהפדיון שלהם אז היא לא כשרה. עם זאת, אם החברה נהנית רק מהשכרת המבנים בשבת, אז אין כאן בעיה, כי פעילות ההשכרה אינה קשורה לפעילות חילול השבת".

 

"אפשר להמשיל זאת לאדם שמשכיר דירה והשוכר מחלל שבת בדירה. המשכיר אינו קשור לחילול השבת מכיוון שפעילות ההשכרה לא כשורה לחילול השבת".

 

מה הבדלים בין כשרות לאג"ח לבין כשרות של מניה?

"כשרות של מניה מתייחסת לבעלות - אסור שהפעילות של החברה תעבור על האיסורים. כשחברה מגייסת כסף בעזרת אג"ח היא לווה כסף מהציבור. ישנו איסור הלכתי על לקיחת ריבית. על מנת שלא יעברו על איסור הלכתי זה, כתב הרב מלודמיר (המהר"ם) לפני כ-400 שנה את 'היתר העסקה'.

 

מהותו של 'היתר העסקה' הוא הפיכת ההלוואה לשותפות. כלומר כשהחברה מנפיקה היא אומרת תנו לי כסף ובתמורה לכך תקבלו רווחים (שהם הריבית) על פי הסיכון שהחברה לוקחת - בתור שותפים להשקעה. הסיכון אותו לוקחת החברה מגולם בריבית".

 

במילים אחרות, אג"ח ללא היתר עסקה - אינו כשר.

 

תעודת כשרות לקרן תעודת כשרות לקרן צילום מסך: funder.co.il

 

האם מותר להשקיע במניות בחו"ל?

"על פי אותם כללים בהם בוחנים את הכשרות של מניות בארץ כך בוחנים את כשרותם של מניות בחו"ל. יש לנו שיתופי פעולה עם מכונים לכלכלה באירופה ובניו יורק, שגם הם מקבלים הנחיות מהרב אלישיב".

 

ומה עם כשרות המסחר במט"ח?

שלום סעדון, המנהל את הדס מלכות, מסביר כי "אין בעיית כשרות עם המסחר במט"ח. נחוץ כאן היתר עסקה של החברה איתה מתקשרים ובמידה ולא סוחרים בשבת. עם זאת אני חייב לציין כי הרבנים מאוד מתנגדים למסחר במט"ח והרבה אנשים מהמגזר החרדי נופלים בהשקעות אלה".

 

כל חדרי המסחר במט"ח מציעים מסחר במט"ח לקהל החרדי אך רק מעטים מהם מפרסמים באתרים החרדיים, ביניהם ניתן למצוא את אלפא טרייד וכלל פורקס.

 

גוי של שבת בכביש 6

  

קביעת כשרות של מניות מציבה אתגר לא פשוט בפני הרגולטורים החרדיים. "דוגמה קלאסית לכך היא מניית דור אלון. החברה היא הבעלים של רשת הנוחות AM:PM, הפועלת בשבת וגם מוכרת חמץ בפסח", אומר יועץ השקעות הפועל במגזר החרדי. בגלל AM:PM, מניית דור אלון אינה כשרה. אבל מה על רבוע כחול, אף היא בשליטת דודי ויסמן?

 

הרב אריה דביר אומר על סוגיה זו כי מניית רבוע כחול עדיין לא נבדקה על ידם. זאת, לדבריו, משום שלא היתה בקשה לבדיקה מצד בתי ההשקעות. מנהלי קרנות הנאמנות בבתי ההשקעות הכשרים העדיפו לא להתייחס לסוגיה.  

 

סוגיה נוספת היתה קשורה למנייתו של המיליארדר החרדי לב לבייב. יועץ ההשקעות הסביר כי "לגבי מניית אפריקה היתה בעייתיות שנפתרה על ידי לב לבייב. הרי כביש 6 מייצר הכנסות ביום השבת, אבל לב לבייב הכניס שותף גוי, איתו הוא מתחלק ברווחים באופן הבא - הרווחים שמגיעים מהפעלת הכביש בשבת הולכים לכיסו של השותף, והרווחים, המגיעים מהפעלת הכביש בימי חול הולכים לכיס של אפריקה ישראל".

 

הרגולטור כגוף עסקי

 

נראה כי כמו כל דבר ביהדות, גם כאן יש שילוב של אמונה עם קצת ביזנס. אישורי כשרות לא מגיעים בחינם, וגופי אישור הכשרות גובים עליהם תשלום. לדברי מנהל קרנות שביקש לא לפרסם את שמו, "כיום גובה הבד"ץ מחיר של כמה אלפי שקלים לאישור, אבל הכל עניין של ביקוש ולהערכתי לא ירחק היום שמחיר הכשרות להשקעות יעלה לעשרות אלפי שקלים".

 

אפשר להבין מכך שבסוף הבד"ץ יהפוך לגוף עסקי?

"הבד"ץ הוא כבר גוף עסקי והוא מתפרנס מהביקוש שהוא יוצר. האם כל אדם רוצה את אישורי הכשרות של הבד"ץ הנמצאים על מוצרי החלב? לא, אבל אותו הדבר עשוי לקרות עם מוצרי ההשקעות במידה והביקוש יעלה".

  

*הכתבה נכתבה ונערכה ביום חול.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x