$
בורסת ת"א

בשם השקיפות

הגיע הזמן שהבורסה תחשוף את השיקולים מאחורי ההחלטות לבטל עסקאות

הדר רז 15:4504.06.09

ביטולי עסקאות בבורסה הם לא דבר כה שכיח. אתמול זה קרה שוב והגיע הזמן שהבורסה תחשוף את השיקולים מאחורי ההחלטות לבטל עסקאות.

 

ביטול העסקה של אקסלנס אתמול בבורסה לא היה שונה מביטולי עסקאות קודמים וגם הוא בוצע בהתאם לתקנון הבורסה. אלא שהבורסה תפקידה לשמור לא רק על חברי הבורסה, כי גם על משקיעים קטנים, פחות מתוחכמים, כאלה שלא היו מוחלים להם בקלות על שגיאות שהם מבצעים.

 

הסוחרים שרכשו אתמול מניות של חברת ישראמקו בירידה של עשרות אחוזים במסגרת מסחר הנעילה, התעוררו בבוקר וציפו לעליית מחיר המניה. אלה גילו
להפתעתם שהמניה אכן עולה אבל להם אין כל אחזקה במניות ישראמקו. גם משקיעים מתוחכמים יותר שכבר פתחו פוזיציות מול רכישת מניית ישראמקו גילו שכדאי להם לסגור אותן במהרה.

 

אם הבורסה הייתה מחליטה לשנות את שער המניה (והמדדים בעקבותיו) אולי המשקיעים היו מצליחים לעכל בקלות רבה יותר את רוע הגזרה. אלא שבבורסה לא עשו זאת (שוב, בהתאם לחוק). מי שנהנה הבוקר מהעליות במניית ישראמקו היא דווקא חברת קסם, שבמקום למכור 10 מיליון שקל בשער חריג, בעקבות פקודה מוטעית, תשלם לבורסה עשרת אלפים שקל בלבד על ביטול העסקה.

 

קסם היא אולי מקרה פרטני של בעיה כוללת. אין זו הפעם הראשונה שבבורסה מבטלים פקודה מוטעית, וכנראה שגם לא האחרונה. אבל מישהו צריך לחשוב גם על המשקיע הקטן יותר, זה שאין מאחוריו עשרות מיליארדי שקלים שהוא מנהל. יש שיטענו אולי שהוא לא הפסיד ממהלך ביטול עסקת המכירה של קסם, וכתוצאה מכך גם מביטול עסקאות הקניה שהוא ביצע, אבל כולם בוודאי יסכימו שנגרם לו כאן הפסד אלטרנטיבי.

 

משהו בתהליך קבלת ההחלטות של הבורסה בכל הנוגע לביטול עסקאות לא עובד: לכאורה ישנם כללים מתי הבורסה רשאית לבטל עסקאות אך בסופו של דבר מדובר בשיקול דעת שמפעילה מנכ"לית הבורסה. מדוע המשקיעים לא יכולים הבוקר לפתוח את אתר הבורסה ולהתעדכן בשיקולים שהובילו את הבורסה להחלטתה? מדוע אי אפשר לראות את הפרוטוקולים שהביאו את הבורסה להחלטת הביטול? הגיע הזמן להתקדם ולהעביר את החלטות הבורסה בכל הנוגע לשקיפות עסקאות צעד אחד קדימה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x