$
בורסת ת"א

על אף הצמיחה השלילית והירידה במדד המשולב: ריבית יוני תישאר ללא שינוי

הריבית לחודש יוני תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.5%. החלטתו של הנגיד פישר נובעת מהערכות אחרונות המתייחסות לצפוי במשק הישראלי, ביניהן שיעור העלייה הצפוי באינפלציה (2.2%), הציפייה לנתון גבוה במדד המחירים לצרכן בחודשיים הבאים וההערכה שגם הריבית בארה"ב תישאר בחודש הקרוב ללא שינוי

אמנון אטד 17:3125.05.09

הריבית לחודש יוני תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.5%. כך החליט הערב (ב') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, וזאת למרות הנתונים הקשים על מצב המשק, שפורסמו בימים האחרונים, ביניהם צמיחה שלילית של 3.6% ברבעון הראשון וירידה של 0.3% במדד המשולב בחודש אפריל, התומכים דווקא בהורדה נוספת של הריבית.

 

 

החלטת הנגיד שלא לשנות את הריבית, זה החודש השני ברציפות, נובעת משורה של התפתחויות שחלו לאחרונה במשק והערכות לגבי מה שצפוי לנו בעתיד, שהעיקריות בהן: העלייה באינפלציה הצפויה על ידי האנליסטים בשוק ההון, המסתכמת כעת ב-2.2%; המדד הגבוה שנרשם בחודש שעבר (1%) והציפייה למדדים גבוהים יחסית גם בחודשיים הבאים; הגירעון הגדול שצפוי להירשם השנה בתקציב הממשלה; הגידול העצום שנרשם בשנה האחרונה בכמות הכסף במשק; וההערכה שגם הריבית בארצות הברית תישאר בחודש הקרוב ללא שינוי.

 

בנוסף לכך, הגיעו לאחרונה חברי הנהלת בנק ישראל למסקנה, כי תהליך הפחתות הריבית מיצה את עצמו וכעת צריך הבנק להמשיך בהפעלת הצעדים הנוספים שבהם הוא נוקט בחודשים האחרונים: רכישת אג"ח ממשלתיות בבורסה ורכישת דולרים.

 

תגובות

 

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אומר בתגובה להחלטת הנגיד: "איום החלשותו הנשנית של הדולר, לצד הירידה העולמית בביקושים ומחנק האשראי ממנו סובל המגזר העסקי - יוצרים תמהיל מסוכן ליכולתו של המשק הישראלי לשרוד את המיתון העולמי".

 

עם זאת, אומר יהודאי כי "הבנק המרכזי הוכיח עד כה אחריות, גמישות ויצירתיות בקביעת המדיניות המוניטרית וכי הוא בטוח שהנגיד מודע למצב הקשה של היצואן הישראלי וכי יפעל בכל הכלים העומדים לרשותו לשיפור כושר התחרות של היצוא הישראלי. זאת באמצעות תמיכה בשער דולר - שקל גבוה, לצד צעדים להרחבה מוניטרית, ולהקלה של מחנק האשראי במשק".

 

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "טוב שהנגיד קיבל את המלצתנו להותיר את שיעור ריבית בנק ישראל על כנו. שינוי שיעור הריבית היום היה גורר תגובות שליליות למשק שגם כך נתון בתהליך אינפלציה. על בנק ישראל להתערב בנושא ירידת הדולר בדרך של שינוי המדיניות בכל הקשור לרכישות המטבע. עליו לא לבצע רכישה קבועה מדי יום, אלא רכישות מפתיעות ובלתי צפויות מראש".

 

ורד פורת, מנהלת המחלקה הכלכלית בישיר בית השקעות: "בהתאם לציפיות, בנק ישראל לא שינה את הריבית. כבר בהורדות האחרונות נראה כי המכשיר מוצה ולאור המדדים האחרונים והכניסה לטווח יעד האינפלציה של בנק ישראל מחזק את פעולה זו. כפי שניתן לקרוא בעיתונות בנק ישראל החליט לפעול באמצעים אחרים (התערבות בשוק המט"ח ובשוק האג"ח) . ככל הנראה בחודשים הקרובים הריבית תישאר ברמתה הנוכחית".

 

תכלית בית השקעות: "נגיד בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית במשק על כנה בחודשים הקרובים, שכן הוא ירצה לשמור על תנאים המקלים על חזרה למסלול צמיחה. אנו מעריכים, כי לקראת סוף השנה נראה תהליך של העלאת ריבית לרמה של 0.75%-1%, מתוך הנחה כי עד אז, יתפרסמו נתונים אשר יעידו על התאוששות הכלכלה.

להערכתנו, ציפיות האינפלציה ימשיכו לעלות לכיוון הטווח העליון של יעד בנק ישראל (3%) ויתמכו בהעלאת ריבית לקראת סוף השנה. ראוי לציין כי שוק המק"מ מגלם כבר ציפייה להעלאת ריבית לכ-1.25% בעוד 12 חודשים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x