$
בורסת ת"א

ידין ענתבי: "במקרים קיצוניים נאפשר למוסדיים להגיע גם ל-100% אחזקה בחברות אם זה משרת את המטרה"

כך אמר הבוקר הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר במסיבת עיתונאים בה הציג צעדים מתוכננים בשוק הפנסיוני בעקבות אירוע המשבר העולמי

הדר רז ורחלי בינדמן 10:3624.03.09

"בחודשים האחרונים אגף שוק ההון עסוק במשבר הפיננסי ואנו עוקבים בצורה אינטנסיבית אחר דרישות ההון, פעילות הנוסטרו ומצבם של גופים מוסדיים", כך אמר הבוקר ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר במסיבת עיתונאים בה הציג צעדים מתוכננים בשוק הפנסיוני בעקבות אירוע המשבר העולמי. "המשבר לא נגמר, העיסוק והמעקב הצמוד אחר הנתונים נמשך".

 


 "לפני מספר חודשים התחלנו תהליך למידה שהמשמעות שלו היא בדיקה של הנושאים שעלו במשבר ודורשים תיקון", אמר ענתבי, "ברור לנו שבמשבר נחשפים כשלים. ברור לנו שחלק מהכשלים היו נחשפים גם ללא המשבר, אבל ברור שכשקורה משבר כל כך משמעותי אנחנו צריכים להפיק את כל הלקחים שנלמדים. יש לנו אחריות גדולה כלפי החוסך, הציבור שמפקיד את הכסף בגופים המוסדיים. האחריות שלנו היא לוודא שכל לקח שלמדנו במשבר מופנם ומתורגם לסט פעולות שיהפכו את הניהול הפנסיוני ליותר איכותי ובטוח".

 

עוד אמר ענתבי כי "התהליך היה כרוך בהתייעצות אינטנסיבית עם הרבה אנשים שקשורים לשוק ההון. למרות שהחוסך הפסיד 20% מהכסף שלו כמעט בכל מדינות המערב אין עדיין צעדים קונקרטיים. הצעדים הללו יגיעו, כשיגיעו נראה אילו דברים צריך להתאים לישראל. מטרת הצעדים היא לתת הגנה טובה יותר על כספם של החוסכים".

 

"במשבר גילינו הרבה דברים שאנחנו חושבים שצריך לתת לחוסך. יישום המודל הצ'יליאני הולך להיות מאוד משמעותי בתוכניות העבודה באגף והוא נשען על כשל במערך ההפצה הפנסיוני בישראל. תמיד חוסכים מצאו את עצמם במסלול כללי של השקעות ללא קשר לרמת הסיכון הספציפי. כולם מצאו עצמם באותה חבילה כללית. יש לנו התלבטות לגבי רמת ההשקעות שאנו הולכים לייצר לגופים המוסדיים למשקיעים בקבוצות גיל של 60 ו-67. לצורך קביעה זו נקים צוות מצומצם יחד עם הגופים המוסדיים שיגיש לנו תוך חודשיים המלצות ספציפיות לגבי תמהיל ההשקעה הרצוי לעמיתים בגיל זה".

 

אשר לצמצום מספר קופות הגמל אמר "עודף האופציות לא תרמו לסיכונים. 95% מהכסף מנוהל במסלולים כלליים ואנחנו הולכים לצמצם משמעותית את מספר קופות הגמל. אנחנו הולכים לציין בשם המסלול את הרכב ההשקעות ורמת הסיכון שלו". עוד ציין כי "רמת השקיפות שיש היום בחסכון הפנסיוני היא אדירה. בכל הקשור למדיניות ההשקעה של הגופים צריך לחזק את השקיפות. בגדול בכל דמי ניהול קופת גמל יכולה לשנות את המדיניות".

 

ענתבי התייחס לסוגיית פרסום התשואות: "אנחנו הולכים לקבוע שגופים לא יכולים לשנות את תמהיל ההשקעות ושהוא מחויב לה. היו הרבה שאלות בקשר למשמעות של הפרסום החודשי של קופות הגמל, אמרנו פעמים רבות שאנחנו מפרסמים את האינפורמציה ברמה החודשית כשזו אינה רלוונטית לחוסך הספציפי. הסתכלות על חסכון פנסיוני חייבת להיות ארוכת טווח. היו לנו לא מעט התלבטויות כי אנחנו מאמינים שהאינפורמציה צריכה להיות גלויה. אנחנו הולכים לומר שפרסום של תשואה יימשך מידיי חודש, אך בכל חודש אנחנו נפרסם את 12 החודשים האחרונים. נמשיך עם הפרסום החודשי אך בכל פעם נציג את שנים-עשר החודשים האחרונים. לקוחות יוכלו להמשיך לראות באתר האינטרנט מה הקופה שלהם עשתה בכל חודש, אבל התשואה שנציג לציבור תהיה באופן קבוע של 12 החודשים אחרונים. המטרה היא להסביר שיש להסתכל באופן ארוך טווח. אנחנו הולכים לאסור על שימוש בתשואות קצרות משנה".

 

"אנחנו חושבים שהתחרות על דמי הניהול חייבת להתפתח וחלק מהגורמים לתחרות על דמי הניהול היא פרסום אינפורמציה על כך", אמר ענתבי, "היום גופים מוסדיים מפרסמים דמי ניהול רמה ברמה השנתית, נוסיף זאת לדיווח הרבעוני כדי שהלקוח יידע כמה שילם עבור ניהול הכסף".

 

"אם יש משהו שלמדנו במשבר זה שאנחנו צריכים להתערב במערך השירות של גופים מוסדיים באופן דומה לניהול התביעות של חברות הביטוח. המשבר הציף הרבה בעיות שקשורות למהירות תגובה, מהירות העברת כסף מגוף אחד לשני", אמר ענתבי, "אנחנו הולכים לקבוע סטנדרט שירות שיתבסס על כל מיני עקרונות ועיקרם הם לוחות זמנים. אנחנו לא יכולים לחיות בפתחה של המאה ה-21 במצב שלקוח מתקשר לגוף מוסדי ומבקש לעשות פעולה ללא שיוצא על כך אישור בכתב. אנחנו הולכים לפעול לחיוב בתיעוד השיחות, ונייצר תשתית לאכיפת הדברים הללו".

 

אשר להגברת המודעות לחסכון הפנסיוני אמר כי "אנשים לא מבינים מה זה חסכון פנסיוני. ברבעון השני של 2009 נצא בקמפיין שמגדיל את המודעות לחסכון הפנסיוני. במקביל אליו נעלה אתר שמיועד לטיפול בנושא של חסכון פנסיוני".

 

ענתבי התייחס גם לחובות של הגופים המנהלים של החסכון הפנסיוני ולאחריות הגופים ואמר כי "בכל הקשור להשקעות באיגרות חוב קונצרניות נאסור על השקעה באיגרות חוב קונצרניות ללא קבלת מידע מינימלי. החתמים והגופים המנפיקים הרבה פעמים צמצמו למינימום את הזמן מרגע מסירת האינפורמציה ועד מועד ההנפקה. מידע מינימלי הוא מה מצב החברה ומה הביטחונות שניתנים. נפרסם שטר נאמנות שאנו מקווים שיהפוך לסוג של בנצ'מרק בהתייחסויות לנושא".

 

"נושא טיפול החובות ילווה אותנו בצורה אינטנסיבית בשנתיים הקרובות. הגופים המוסדיים יצטרכו להיות אקטיביים בטיפול בחובות ואנחנו הולכים להסיר את המגבלות בכל הקשור לשיח בין מוסדיים לבין עצמם. אנחנו הולכים להסיר מגבלות שקשורות ליכולת של קופת גמל לעלות מעבר ל-20% בהשקעת מניות בחברה. זו הוראה נכונה אך אין לה מקום בהסדרי חוב. במקרים קיצוניים נאפשר למוסדיים להגיע גם ל-100% אחזקה בחברות אם זה משרת את המטרה. אני משוכנע שכל הרגולטורים יביאו ליעד הזה. אין הבדל בין עמית במגדל, לפסגות, לכלל – בעניין הצורך להגיע להסדר חוב הכי טוב. אין שום ניגודי האינטרסים בכך. נעשה כל מה שדרוש כדי שכשמוסדיים ישבו מול בעל חוב הם ייצגו כמה שיותר עמיתים כדי שבעל החוב לא יינצל דברים לטובתו. כך נייצר מנוף יותר חזק מול מנפיקים".

 

נקבע הוראות לגבי רמת מינימום של הון עצמי, וככל שלגוף יש יותר נכסים רמת ההון תהיה יותר גדולה. המשמעות היא שיכול להיות שזה יוביל למיזוגים בין הקופות הקטנות שקיימות".

 

נקבע בנצ'מרק של שלוש שנים למועד חלוקת בונוסים, קרי אי אפשר יהיה לחלק בונוסים למנהלים השקעות לטווח קצר מ-3 שנים ונוודא שהציבור יודע את המדיניות של הגוף בכל הקשור לכך".

 

ענתבי אמר כי הרוב המוחלט של הצעדים עליהם דיבר הם בסמכות האגף. "אנחנו לא מפחדים להשתמש בסמכויות שלנו. כל הדברים הללו מייצרים מכלול שלם שמייצר הגנה טובה יותר על החוסכים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x