$
שווקי חו"ל

"עדיין לא הגענו לתחתית, עוד יש מקום להמשך הירידות"

בראיון ל"כלכליסט" מזהיר גורו ההשקעות האמריקאי, ג'ים רוג'רס, שהזרמת ההון הממשלתי לשווקים תעורר אינפלציה, ממליץ להשקיע בסחורות חקלאיות, ומוסיף: "לחברות כושלות מגיע לפשוט רגל. צריך להוציא נכסים ראויים מידי אנשים לא ראויים"

ענת ציפקין 20:4814.10.08

"הגענו לתחתית, אבל זו לא התחתית הסופית - עוד יש לאן לרדת. אף שהשוק צפוי לעלות בהשפעת התערבות הממשל האמריקאי בשווקים הפיננסיים, עדיין לא הגענו לתחתית הנפילות", כך מזהיר גורו ההשקעות האמריקאי, ג'ים רוג'רס, בשיחה מיוחדת עם "כלכליסט".

 

השיחה נערכה אמש (ב'), שבו רשמה וול סטריט את הזינוק החד בתולדותיה. לדבריו, השווקים כנראה יתאוששו בטווח הקצר, אך בטווח הארוך "זה לא סוף הסיפור".

 

ג'ים רוג'רס ג'ים רוג'רס צילום: בלומברג

רוג'רס, שייסד עם ג'ורג' סורוס את קרן קוונטום בשנות השבעים, ביסס את מעמדו כמשקיע אגדי. הקרן השיגה בעשור הראשון לקיומה תשואה של 3,365%. עשור לאחר מכן פרש רוג'רס מעסקי ההשקעות ונסע לטיול ממושך בסין, שבמהלכו זיהה את הגיאות שתציף את שוק הסחורות, ואת פריחת כלכלות דרום־מזרח אסיה.

 

רוג'רס סבור, שהפתרון לבעיה האמיתית אינו טמון בתוכניות החילוץ הפדרליות, שעליהן הכריזו ממשלות ארצות הברית, אירופה ומספר גדול של מדינות אחרות בעולם. "השווקים כנראה יזנקו בתקופה הקרובה, אך הבעיה האמיתית לא נפתרה. הזרמת הכספים המסיבית לשווקים הפיננסיים תגביר את הלחצים האינפלציוניים. ממשלות העולם שופכות הרבה מאוד כסף, דבר שייאלץ אותן להנפיק יותר אג"ח, ועודף הנזילות בשווקים ייצור אינפלציה בכל העולם", מתריע רוג'רס.

 

איך אתה מסביר את מה שקורה עכשיו בשווקים הפיננסיים בעולם?

"היסטורית, כשהשוק חווה תקופה של מימושים מאולצים (forced liquidation), מגיע שלב שבו אנשים מתחילים להפוך כיוון. לאחר תקופה ארוכה שבה אנשים מוכרים מכל הבא ליד, ללא קשר לנתוני הנכס, אפשר לזהות נכסים, שיהיו הראשונים שיעלה ערכם עם היפוך המגמה. הנכסים שיעלו ראשונים הם אלו שהנתונים הבסיסיים שלהם לא נפגעו במשבר".

 

מהם הסקטורים האטרקטיביים להשקעה כיום?

"כשהשוק כולו נמצא בפאניקה מוחלטת, אפשר לזהות את הנכסים שבהם הנתונים הבסיסיים לא השתנו. בהם כדאי להשקיע. סחורות חקלאיות הן דוגמה. ישנם גם כמה מטבעות ששווה לדעתי להשקיע בהם, דוגמת הין, הפרנק השוויצרי והיואן הסיני".

 

רוג'רס מגדיר את ההתערבות הרגולטורית בשווקים הפיננסיים כ"טעות נוראית". לדעתו, צריך לתת לחברות לפשוט רגל, בלי שהרגולטורים - ובסופו של דבר ציבור משלמי המסים כולו - ייאלצו להציל חברות קורסות.

 

למה לא להציל גופים פיננסיים שנפילתם עלולה לגרום לקריסת השוק כולו?

"שימי לב למה שקרה לפני שבוע: מיד לאחר אישור תוכנית החילוץ האמריקאית - וול סטריט התמוטטה. זה אומר שהשוק נכנס לפאניקה והיסטריה, והופך לשוק של מוכרים בלבד. הגישה של הצלת מוסדות כושלים לא עבדה מעולם. ביפן, מיד לאחר המשבר של שנות התשעים, הצילה הממשלה כמה חברות מקריסה ובמשך שנים לאחר מכן הן נשארו חברות בעלות ביצועים בינוניים. 18 שנה אחרי המשבר הגדול, שוק המניות היפני לא מצליח להתרומם לרמות שבהן היה באותם ימים. הכלכלה נכנסה למיתון נוראי".

 

אז מה הממשלות צריכות לעשות?

"צריך לתת לחברות כושלות המחזיקות בנכסים בעייתיים לפשוט רגל, ולא להציל חברות קורסות. אני מזכיר שכך עשו גם בדרום קוריאה בסוף שנות התשעים, ועכשיו היא אחת הכלכלות החזקות בעולם. כך גם עשתה רוסיה בזמנו, ומאז התעצמה מבחינה כלכלית. צריך להוציא נכסים ראויים מידי האנשים הלא ראויים המנהלים אותם. לכן, בכל פעם שהממשלה מודיעה על תוכנית להציל חברות, השוק מגיב בקריסה. צריך לתת לשוק להגיע לתחתית, ואז הוא יעלה שוב. זו דרכו של עולם, כך היה במהלך ההיסטוריה האנושית".

 

איך ייראה העולם הפיננסי בעוד חודש מהיום?

"בטוח שטוב יותר, כי עכשיו כולם בהיסטריה. כשכולם בפאניקה, השוק נוגע בתחתית, אך כמו שכבר אמרתי - זו תחתית זמנית בלבד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x