$
שווקי חו"ל

"זה היה מהיר מאוד ובלתי צפוי לחלוטין"

כך תיאר בשיחה עם "כלכליסט" דובר בנק גליטניר האיסלנדי את קריסת מקום העבודה שלו. גליטניר הולאם וכמוהו עוד שלושה בנקים באירופה: ברדפורד אנד בינגלי, פורטיס ודקסיה

ענת ציפקין 09:3602.10.08

ענף הבנקאות באירופה משנה צורה בתהליך מהיר שקשה לעקוב אחריו. מתחילת השנה תופסים את הכותרות הבנקים האירופיים - ולא מסיבות חיוביות. זה התחיל במחיקות הקשורות בסאב־פריים ונמשך בהלאמה, ברכישה או בהיערכות למיזוג עם בנק אחר. רק בשבוע האחרון קרסו חמישה בנקים, וארבעה מתוכם הולאמו

כמעט מיד.

 

אתמול הוגשה למוסדות האיחוד האירופי הצעת חקיקה שתרחיב את סמכויות הרגולטורים במדינות אירופה השונות לפעילותם של בנקים אירופיים מחוץ ליבשת. מטרת הצעת החוק היא לאתר מבעוד מועד בנקים העלולים להיקלע לקשיי נזילות. להערכת כלכלני ג'יי.פי מורגן, מחיקות הבנקים האירופיים במחצית הראשונה של השנה יסתכמו ב־40 מיליארד דולר.

 

הקורבן האחרון היה בנק גליטניר האיסלנדי. הוא הולאם ביום שלישי בערב, אך למרות זאת, בכירי גליטניר התבטאו אתמול באופן רגוע. דובר הבנק היה זמין לחלוטין לשוחח עם עיתונאים, והשיב גם לשאלות "כלכליסט".

 

בתשובה לשאלה איך פתאום קורס בנק הסביר הדובר, מאר מאסון: "זה היה מהיר מאוד ובלתי צפוי לחלוטין. בנק גליטניר פנה לבנק המרכזי של איסלנד בעקבות קשיים בנזילות בשוק האשראי המקומי". בשלב הזה הגיע גליטניר למצב של קשיי נזילות לטווח הקצר, ולאחר שנשקלו כל האופציות הוחלט כי הפתרון יהיה הזרקה של 600 מיליון יורו מצד הממשלה, בתמורה לבעלות על 75% ממניות הבנק.

 

האם אזרחים מושכים פיקדונות וחסכונות בבהלה מתוך חשש לכספם?

"ממש לא. לא חווינו התנפלות של לקוחות להוצאת כספם. יש פניות של אנשים ששואלים שאלות, אך אין הוצאה של כספים מהבנק. אנחנו מרגישים שאנשים כיום חשים בטוחים יותר כשהם יודעים שבעל המניות העיקרי של הבנק הוא הממשלה".

 

הסנונית הראשונה שבישרה על הצונאמי ששטף את מגזר הבנקאות באירופה השבוע הגיעה בשבת: מניית הבנק הבריטי ברדפורד אנד בינגלי איבדה כ־90% מערכה. משקיעים ומלווים איבדו בבנק אמון, ומשלא נמצא לו קונה הוחלט כי חטיבת הפיקדונות הקמעונאיים וכ־2,000 סניפי הבנק יועברו לבנקו סטנדר הספרדי. שאר חטיבותיו, כולל חטיבת המשכנתאות, הולאמו.

 

הקורבן הבא היה בלגי: השמועות על מצבו של פורטיס החלו לזרום ביום ראשון בערב, על רקע דיווחים שלפיהם ענקית הפיננסים הבלגית־הולנדית נקלעה לקשיים. באותו היום התכנסה הנהלת פורטיס לישיבת חירום, והמניה איבדה 30% בתוך חמישה ימים. היה ברור כי פורטיס ייאלץ לקבל עזרה חיצונית. ממשלת בלגיה השתלטה על 49% מחטיבת הבנקאות הבלגית של פורטיס תמורת 4.7 מיליארד יורו, וממשלות הולנד ולוקסמבורג השתלטו על חטיבות אחרות. נשיא פורטיס, מוריס ליפנס, התפטר ביום שני, ומיד לאחר מכן פוטר מנכ"ל הבנק, הרמן ורווילסט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x