$
בורסת ת"א

אסיפה סוערת באוסיף; בעלי האג"ח באוסיף מציבים אולטימטום

החברה, שבשליטת גאידמק, נדרשה להסביר תוך שבוע כיצד הפך פיקדון של 30 מיליון דולר למקדמה, אחרת יועמדו האג"ח לפירעון מיידי

גולן חזני ועומרי כהן 08:5809.09.08

באסיפה הכללית שנערכה אתמול (ב') בקרב עשרה נציגים של מחזיקי איגרות החוב (סדרה ה') של אוסיף, שבשליטת ארקדי גאידמק, העמידו בעלי האג"ח אולטימטום לחברה לפיו אם בתוך שבוע לא תתקבל תשובה לגבי הפיקדון בהיקף של 30 מיליון דולר שהפך למקדמה לארקדי גאידמק, יועמדו איגרות החוב לפירעון מיידי.

 

העילה מאחורי דרישת בעלי האג"ח היתה עסקת וונוקובו, עסקת בעלי העניין שבמהלכה מכר גאידמק קרקע שבבעלותו במוסקבה לחברת אוסיף מזרח אירופה תמורת 100 מיליון דולר. כמו כן, ל"כלכליסט" נודע כי גוף מוסדי גדול המחזיק באג"ח העביר הצעה לאוסיף להוסיף את נאמן האג"ח, החברה לנאמנות של יובנק, כמורשה חתימה בחברה כדי למנוע הישנות מקרה שבו החברה משלמת עשרות מיליוני דולרים מבלי לרשום הערת אזהרה על הקרקע.

 

גאידמק. הצעה להפוך את הנאמן למורשה בחברה גאידמק. הצעה להפוך את הנאמן למורשה בחברה צילום: שאול גולן

 

"מהלך הפיכת ההלוואה מפיקדון למקדמה היא עסקת בעלי עניין חדשה, שחייבה כינוס מחודש של בעלי המניות. אין סיכוי שהחלטה כזו היתה עוברת באסיפת בעלי המניות", אמר אתמול אחד ממחזיקי האג"ח. "מדובר במקרה חמור שמהווה לכאורה הפרה של תנאי האג"ח", הוסיף. נכון להיום, החוב שחייבת אוסיף למחזיקי סדרת אג"ח ה' עומד על 136 מיליון שקל.

 

קירחת מכאן ומכאן

גאידמק, ששהה באותו זמן בבניין חברת אוסיף שבשליטתו לצורך פגישות עסקיות, החליט שלא להיכנס לאסיפה שהתכנסה באותה העת במקום. במקומו נכחו באסיפה נציגי החברה, שהתבקשו להשיב לשאלה: כיצד שינה דירקטוריון החברה את הגדרת 30 מיליון הדולרים הראשונים שהעבירה אוסיף בעסקה, מהגדרה של פיקדון להגדרה של מקדמה, מהלך שאפשר לגאידמק למשוך את 30 מיליון הדולרים מבלי להעניק בטוחות כלשהן לאוסיף?

 

בעלי האג"ח הודיעו כי אם התשובות שייתן בעל השליטה לא יניחו את דעתם, יכנס הנאמן אסיפה נוספת כדי להחליט על דרישה לפירעון מיידי של החוב, תוך התבססות כתב הנאמנות הקובע כי "יש חשש להתנהלות פיננסית לא תקינה שתגרום לפגיעה מהותית בזכויות בעלי האג"ח".

 

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", אוסיף ביצעה בעסקה זו צעד בעייתי לכאורה. לפי החלטת בעלי המניות של אוסיף, הועברו לסטרוילידר, חברה בבעלותו של גאידמק שמכרה את הקרקע, 30 מיליון דולר ראשונים מתוך 100 מיליון הדולרים כפיקדון שהופקד בבנק ברוסיה עבור הקרקע עד לקבלת האישורים המתאימים. הבנק התחייב למסור את הכסף לגאידמק לא לפני קבלת האישורים.

 

ב-16 באפריל החליט דירקטוריון אוסיף כי אותו פיקדון שהופקד בחשבונה של סטרוילידר יהפוך למקדמה, וששאר התשלום (באמצעות מניות ואג"ח) יועבר לגאידמק עם רישום המקרקעין על שם אוסיף. אוסיף נימקה את השינוי בכך שהבנק הרוסי שבו הופקד הכסף חזר בו מהתחייבותו. המשמעות היתה שגאידמק יכול היה למשוך את הכסף, ואכן כך קרה, כפי שאישרו גורמים בקבוצתו. בינתיים, נשארה אוסיף קירחת מכאן ומכאן. מצד אחד, היא לא קיבלה בטוחות כלשהן על המכירה, ומצד שני - הקרקע עדיין לא נרשמה על שמה.

 

בתגובה לשאלת "כלכליסט" נמסר מרשות ניירות ערך כי על פניו נראה המהלך חוקי, ולא ניתן לפעול נגדו. עם זאת, בעלי האג"ח משוכנעים כי מדובר בהתנהלות לא תקינה. כמו כן הביעו בעלי האג"ח חשש לגבי הביטחונות המשועבדים להם - הכנסות מפרויקט אביב ג' של אוסיף - ודרשו הבטחה שהמזומן הקיים היום בחשבון (183 מיליון שקל) לא יוצא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x