סגור

בלעדי לכלכליסט
בלי סגר: 55% מהקניות באפריל נעשו אונליין

הציבור התרגל לקניות מקוונות, ובחודש שעבר ביצע יותר ממחצית מהרכישות בכרטיסי אשראי ברשת. באפריל 2019, טרום המשבר, הקניות באונליין היוו 47%

הציבור הישראלי צמא לקניות ולצריכה אחרי שנת הקורונה. היקף הרכישות בכרטיסי אשראי עמד באפריל על 31.8 מיליארד שקל, זינוק של 60.2% לעומת אפריל אשתקד. כך עולה מנתונים של חברת שב"א שהגיעו לידי "כלכליסט". שב"א מנהלת את מערכת התשלומים בישראל, ונתוניה משקפים את היקף הרכישות שנעשה בתוך הארץ.

2 צפייה בגלריה
קורונה מרכז ביג קריות פתוח למרות האיסור של הממשלה 2
קורונה מרכז ביג קריות פתוח למרות האיסור של הממשלה 2
תורים במרכז ביג בקריות
(צילום: ביג מרכזי קניות)
הזינוק החד נרשם היות שחודש אפריל אשתקד היה חודש שפל בפעילות המשק: במשך כל אפריל 2020 היה סגר, כאשר היה זה הסגר הראשון וההדוק ביותר. אולם גם אם משווים את הנתונים לאפריל 2019, טרום עידן הקורונה והמגבלות, רואים כי מדובר בנתונים חזקים: היקף השימוש בכרטיסי אשראי באפריל השנה היה גבוה ב־19% לעומת אפריל 2019.
יש כמה הסברים לכך. ראשית, הצטברו ביקושים כבושים לאורך השנה האחרונה, שמתפרצים בנתוני החודשים האחרונים, מאז הוסרו המגבלות במשק. שנית, יש לזכור כי השמים בישראל עדיין לא נפתחו לחלוטין. המשמעות היא שהיקף היוצאים לחו"ל הוא עדיין נמוך, ולכן מספר הישראלים הנמצאים בתוך גבולות המדינה גדול לעומת טרום המשבר, מה שמשפיע גם כן על נתוני הרכישות המקומיים. בנוסף לכך בשב"א מציינים גם כי העובדה שחול המועד פסח ויום העצמאות חלו גם הם בחודש אפריל תרמה אף היא לעלייה בהיקף הרכישות.
עיקר הזינוק ברכישות בכרטיסי אשראי היה בחנויות הפיזיות: היקף הרכישות הללו זינק במעל ל־90% לעומת אפריל 2020, שבו רוב המסחר היה סגור. העלייה ברכישות אונליין עמדה על 41%.
עסקים רבים, בעיקר בינוניים וקטנים, הבינו את החשיבות של הנוכחות בעולמות האונליין בתקופת הסגר, ופיתחו פעילות שכזו. בנוסף לכך אוכלוסיות חדשות, מבוגרות יותר, נאלצו בזמן הסגרים להתחיל להזמין אונליין, והמשיכו לאמץ הרגלים אלה גם לאחר פתיחת המשק. התוצאה היא שכיום היקף הרכישות אונליין תופס נתח משמעותי יותר לעומת טרום המשבר, אף שאין כמעט מגבלות על ביצוע רכישות פיזיות. כך, בחודש שעבר כמעט 55% מהרכישות בכרטיסי אשראי בוצעו באונליין, זאת לעומת 47% באפריל 2019.
“אפריל היה החודש המלא הראשון שבו המשק נפתח בצורה נרחבת וכמעט מלאה לחלוטין", מסר משה וולף, מנכ״ל שב”א. "הגידול החד בהוצאות בכרטיסי אשראי הוא שילוב של החזרה לשגרה מצד אחד, והמעבר מהשימוש במזומן לכרטיסי אשראי מצד שני. כניסת הארנקים הדיגיטליים, והמעבר לאמצעי תשלום מתקדמים, גורמים לציבור הישראלי להגביר את השימוש בכרטיסי אשראי גם לתשלומים בסכומים קטנים”, הוא מוסיף.
ואכן, הצפי בענף התשלומים הוא שכניסת הארנקים הדיגיטליים, ובראשם אפל פיי שהושקה רשמית אתמול, תגדיל את הפעילות בכרטיסי אשראי. הסיבה לכך היא שתשלום באמצעות הנייד אמור להביא לכך שעסקאות קטנות שנעשות כיום במזומן, יבוצעו כעת בטלפון הנייד, בשל הנוחות והפשטות שמאפיינת את שיטת התשלום הזו.
בינתיים נראה כי עוד מוקדם להספיד את המזומן, אם כי היקפיו צומחים ברמה מתונה: היקף המשיכות מהכספומטים זינק בחודש שעבר ביותר מ־60% לעומת אפריל 2020, שהיה חודש הסגר. באפריל האחרון נמשכו במזומן 4.9 מיליארד שקל. אולם מדובר בגידול מתון של 2% בלבד לעומת אפריל 2019, מה שעשוי להעיד על כך שהשימוש במזומן צפוי להצטמצם בשנים הקרובות.