סגור

בלעדי לכלכליסט
השחקנית הקטנה נחלשת: סלטי שמיר מבקשת חבל הצלה מקמעונאים

היצרנית השלישית בגודלה בשוק הסלטים נקלעה לקושי תזרימי ואחד הצ’קים שנתנה לספק חזר ללא כיסוי. היא ביקשה מקמעונאים תשלום מזומן ומחפשת משקיע

חברת סלטי שמיר, השחקנים השלישית בשוק ויצרנית המותג הפרטי של שופרסל, מתמודדת עם קושי תזרימי ומחפשת משקיע. כך נודע ל"כלכליסט". אחת הסיבות לכך היא פגיעה בייצור שנגרמה בשנה שעברה, על רקע משבר הקורונה שיצר לתעשיינית המקומית מחסור משמעותי בעובדים.
עוד נודע כי לשמיר חזר בתחילת החודש צ'ק שנתנה לספק בגובה של כ־75 אלף שקל, זאת לאחר שניתנה לבנק הוראה לביטולו. בשלב זה, פועלת החברה לפריסה מחודשת של חובותיה לספקים. בחודש שעבר ציינה חברת דירוג האשראי D&B כי לאור מידע בדבר הרעה במוסר התשלומים של החברה, חלה להערכתה עלייה ברמת הסיכון עמה וכי דירוג מחדש ייבחן בשיתוף פעולה והצגת מסמכים פיננסיים תומכים. עוד קודם לכן לקחה החברה הלוואה מעדי צים, בעל השליטה (63.79%) בחברת אס.אר. אקורד הפועלת בשוק האשראי החוץ־בנקאי, בעיקר באמצעות מסחר בצ'קים דחויים.
2 צפייה בגלריה
אינפו ענקיות המזון שולטות בשוק הסלטים
אינפו ענקיות המזון שולטות בשוק הסלטים
אינפו ענקיות המזון שולטות בשוק הסלטים
בשבועות האחרונים ביקשה החברה מקמעונאים לסייע לה באמצעות תשלום במזומן במקום בתנאי האשראי הקבועים. בנוסף, בניסיון להיחלץ מהקושי התזרימי, ביקשה החברה מקמעונאים שיאשרו לה לבצע העלאת מחירים בכ־10%. זאת, בין היתר, על רקע עליות מחירי הסלמון בעולם בחודשים האחרונים, שהובילו להתייקרויות.
לקמעונאים, ובראשם לשופרסל, עבורה מייצרת שמיר סלטים תחת המותג הפרטי, יש אינטרס גדול לסייע לחברה ולאפשר את המשך קיומה. החשש הוא שאם שמיר לא תוכל להמשיך להתקיים, יישאר שוק הסלטים בשליטת אסם ושטראוס, ושופרסל תיוותר ללא יצרן מותג פרטי.
לדברי גורם שמצוי בקשרים עסקיים עם החברה: "בסלטי שמיר מתאמצים כבר הרבה זמן ‘להשאיר את הראש מחוץ למים’, אבל הפעם מדובר בסיטואציה מכבידה מהרגיל. הם צריכים להזרים כסף, או להכניס שותף".
שמיר היא יצרנית הסלטים השלישית בגודלה, האוחזת בנתח כספי של 9.4% בשוק שגלגל 675 מיליון שקל ב־2020. נוסף למכירה לשוק הקמעונאי, שמיר מהווה ספק מרכזי לצה"ל. מלבד סלטים, שמיר פועלת גם בקטגוריית הדגים, לאחר שרכשה ב־2014 את מפעל פל דגים, יבואנית ומשווקת דגים מעושנים וכבושים וסלטי דגים.

משבר מתמשך

אין זו הפעם הראשונה בה נקלעה סלטי שמיר למשבר. ב־2016 התמודדה החברה עם ריקול בסלטי חומוס וטחינה מתוצרתה, בהם התגלו חיידקי סלמונלה. זאת כתוצאה משימוש בחומר גלם שרכשה מטחינה הנסיך שחיידקי סלמונלה נמצאו בתוצרתה.
החברה התגברה על המשבר, אך פעלה לאיתור משקיעים. לפני כשנה, קבוצת משקיעים בראשות סבינה בירן, מנכ"לית ישראייר לשעבר ושותפה מנהלת בחברת הייעוץ mvp, ורמי רונן, מנכ"ל שטראוס מים לשעבר, רכשו 50% מהחברה שהיתה בבעלות מלאה של יעקב גינצבורג, לשעבר מנכ"ל קלאבמרקט ושותפו עמי גיא, בסכום שהוערך בשוק בכ־18 מיליון שקל. גינצבורג וגיא מחזיקים ב־50% הנותרים.
זמן קצר אחרי העסקה, רכשה החברה את מותג מעדני מיקי תמורת 6 מיליון שקל, בפריסת תשלומים ל־4 שנים. בהמשך לרכישת מעדני מיקי, העבירה שמיר את פעילות ייצור הדגים שלה למפעל הדגים של מיקי בבית שמש, במטרה להגדיל את כושר הייצור שלה.

קונים פחות חומוס וטחינה

שוק הסלטים כולו ידע ימים יפים יותר. מנתוני חברת סטורנקסט לסיכום השנה החולפת עולה כי קטגוריית הסלטים שהתמודדה מאז 2015 ועד סוף 2019 עם ירידה כספית של 15.5%, רשמה לראשונה ב־2020 צמיחה קלה של 2.2% ומכירותיה הסתכמו ב־675 מיליון שקל. יחד עם זאת, מדובר בשיעור צמיחה נמוך ביחס לצמיחת כלל שוק המזון, שמכירותיו עלו ב־9.2%. בנוסף, נתוני המכר הכמותי של קטגוריית הסלטים מצביעים על ירידה של 2.9% בכמות הסלטים, כך שלמעשה נמכרו פחות סלטים ביותר כסף.
2 צפייה בגלריה
מבעלי שמיר עמי גיא ומנכ”ל שופרסל איציק אברכהן
מבעלי שמיר עמי גיא ומנכ”ל שופרסל איציק אברכהן
מבעלי שמיר עמי גיא ומנכ”ל שופרסל איציק אברכהן. אם שמיר תיקלע לקשיים, שופרסל תישאר ללא יצרן
(צילומים: עמית שאבי, אביגיל עוזי)
בנוסף, ההתאוששות הכספית שרשם השוק, לא הושגה מקטגוריות הליבה: חומוס וסלטי ירקות בה פועלת שמיר, אלא מתת־קטגוריה של ממרחים מצוננים הכוללת ממרחי עגבניות מיובשות, טפנד וסחוג, שמכירותיהם צמחו ב־17.8%. ליבת הפעילות, למעשה, סובלת מקיפאון במכירות.
כך, למשל, מכירות החומוס, החלק הארי בקטגוריית הסלטים, צמחו כספית בשנה החולפת ב־1% בלבד והסתכמו ב־311.2 מיליון שקל, לצד ירידה כמותית של 1.5%. ירידה קשה יותר נרשמה בקטגוריית הסלטים דוגמת סלט חצילים, כרוב, טחינה ועוד, שמכירותיהם צמחו ב־0.4%, לצד ירידה כמותית של 6.7%.
את הירידה בשתי הקטגוריות המרכזיות הובילו המותגים הפרטיים של הרשתות, הפועלים לצד סלטי אחלה של שטראוס וסלטי צבר של אסם. בקטגוריית החומוס, צנחו מכירות המותג הפרטי ב־25.9% בהשוואה ל־2019, ובקטגוריית סלטי הירקות ירדו מכירות המותג הפרטי ב־21.7%, ולצידו סלטי שמיר שאיבדה 1.1% מהמכירות בשנה החולפת.
מסלטי שמיר לא נמסרה תגובה עד לסגירת הגיליון.