$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

לקח את כל הקופה: כך סובב ויזל את בעלי הקניונים

אבסורד הקורונה: ענקיות המרכזים המסחריים עזריאלי, מליסרון וביג - הציגו שחיקה ברווחים לאחר שפיצו את הקמעונאים ובראשם פוקס וקסטרו שרשמו שיפור חד בתוצאות. המשכירים נכנסו מתחת לאלונקה באופן מלא, אלא שמסתבר שהשוכרים הגדולים כלל לא היו פצועים

יניב רחימי 06:5726.08.20

משבר הקורונה הביא עמו תחזיות אפוקליפטיות ביחס לתוצאות העסקיות של החברות במשק. כשמספר המובטלים מאמיר, שיעורי הצמיחה צונחים, וחוסר הוודאות נמצא בשיאו, הקמעונאים הם החשודים המיידיים לתפוס את מקומם "על הגריל". לזעקות שנשמעו עם פרוץ המשבר מעל כל מיקרופון ומול כל מצלמה יש תרומה משמעותית לתחזית הקודרת.

 

 

 

זמנים נואשים דורשים מהלכים נואשים. בעלי הקניונים והמרכזים המסחריים גיבשו תוכניות הקלות לשוכרים כדי להבטיח את פתיחת החנויות בנכסים שלהם. הדו"חות הכספיים שמתפרסמים בימים אלו מצביעים על כך שהחששות ביחס להשפעות השליליות של משבר הקורונה היו מוצדקים, אבל לא בכיוון הנכון.

 

חברות הקניונים והמרכזים המסחריים - עזריאלי, מליסרון ו ביג - הן אלו שספגו ירידה חדה בתוצאות העסקיות, בזמן שקמעונאיות האופנה - פוקס וקסטרו - הציגו שיפור משמעותי ברווחים שלהן. כך נוצר מצב אבסורדי שבו המשכירים שהציגו שחיקה ברווחים, הם אלו שפיצו את השוכרים שהציגו שיפור בתוצאות.

 

1. קניונים ומרכזים מסחריים:

פטור מתשלום ושכירות לפי פדיון

 

אפשר לשחק כדורגל בלי קהל, אבל קניונים לא יכולים לתפקד בלי חנויות. אחרי הסגר שהחל באמצע מרץ ולקראת הפתיחה המחודשת של מרכזי המסחר בסוף אפריל ובתחילת מאי - בעלי הנכסים המסחריים נדרשו לתת כתף ולסייע לשוכרים שלהם.

 

פוקס פוקס צילום: יובל חן

 

השוכרים בקניוני עזריאלי קיבלו פטור מלא מדמי שכירות ודמי ניהול עבור כל התקופה שבה החנויות היו סגורות, החל מ־15 במרץ ועד 4 במאי. כמו כן ניתנו הנחות של 75% בדמי השכירות של מאי ושל 50% באלו של יוני. השוכרים של מליסרון קיבלו פטור מלא מדמי שכירות ודמי ניהול החל מ־1 באפריל ועד 6 במאי. כמו כן ניתנו הנחות של 50% בדמי השכירות של מאי ו־30% באלו של יוני. בביג בחרו בשיטה שונה. אחרי שזיכו את השוכרים באופן מלא על שכר הדירה שנגבה עבור המחצית השנייה של מרץ, באו לקראת השוכרים בכך שהחל מאפריל ההסכמים מול השוכרים עברו למודל של תשלום דמי שכירות לפי פדיון: מכרת - שילמת.

 

ההיקף המצטבר של תוכניות ההקלות של עזריאלי, מליסרון וביג מוערך ב־500-425 מיליון שקל ורובו המכריע בא לידי ביטוי בחודשים אפריל עד יוני. בהתאם, שלושת בעלי הנכסים המניבים הציגו שחיקה משמעותית בתוצאות העסקיות בדו"חות של הרבעון השני. הדבר בא לידי ביטוי בנתוני ה־NOI - פרמטר בחברות נדל"ן מניב הכולל את ההכנסות בניכוי העלויות לתפעול. ה־NOI המצרפי של עזריאלי, מליסרון וביג בקניונים ובמרכזים המסחריים התכווץ ברבעון השני ב־383 מיליון שקל, ירידה של 63% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. אייל חנקין, מנכ"ל קבוצת עזריאלי, אמר בשבוע שעבר (19.8) בשיחת ועידה למשקיעים כי "לשוכרים הקטנים והחלשים קשה יותר ואנחנו תומכים בהם. המצב מאתגר עבור המסעדות וסקטור המזון לנוכח המגבלות הקשוחות. חשוב לנו לשמור על שוכרים שאנחנו מאמינים שהעסקים שלהם חשובים לתמהיל של הקניונים בטווח הארוך ושכיום הם סובלים".

 

 

ההקלות לשוכרים פגעו ברווחי הקניונים, רשתות האופנה זינקו ההקלות לשוכרים פגעו ברווחי הקניונים, רשתות האופנה זינקו

 

2. קמעונאיות האופנה וההלבשה:

מפתיעות עם זינוק ברווחים

 

בשבוע שעבר קסטרו הפתיעה את המשקיעים עם פרסום הדו"חות הכספיים לרבעון השני שהצביעו על כך שהרווח הנקי של החברה זינק פי 2.9 והסתכם ב־33 מיליון שקל הודות לצמצום חד בהוצאות התפעוליות. הרווח התפעולי של קסטרו ברבעון השני האמיר ל־29.9 מיליון שקל, עלייה של 95% בהשוואה לרווח התפעולי ברבעון המקביל אשתקד.

 

מאחורי השיפור בתוצאות העסקיות עומדים שני גורמים מרכזיים: ירידה חדה בהוצאות השכר שהיוו 13.1% מההכנסות לעומת 19.3% ברבעון המקביל, וירידה חדה בהוצאות דמי השכירות שהיוו 15.1% מההכנסות לעומת 19.1% ברבעון המקביל.

 

הראל ויזל, מנכ"ל ובעלי פוקס הראל ויזל, מנכ"ל ובעלי פוקס צילום דימה טליאנסקי

 

אתמול הגיעה תורה של פוקס להמם את המשקיעים עם זינוק של 49% ברווח התפעולי שהסתכם ברבעון השני ב־126.3 מיליון שקל בהשוואה לרווח תפעולי של 84.5 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. עד כמה המשקיעים הופתעו לטובה? ביום פרסום הדו"חות המניה של קסטרו זינקה ב־14%, ואתמול עם פרסום הדו"חות של פוקס המניה שלה זינקה ב־10%. כשמביאים בחשבון את השיפור המשמעותי בתוצאות העסקיות של קסטרו לצד הירידה החדה ברווחי עזריאלי, מליסרון וביג, עולה תמונה שלפיה המשכירים נכנסו מתחת לאלונקה באופן מלא, בעוד השוכרים, פוקס וקסטרו, כלל לא היו פצועים. להפך, בהשוואה לתקופה שלפני משבר הקורונה מצבם אפילו השתפר באופן מהותי. את מה שנתנו המשכירים לקחו השוכרים. דמי השכירות הם משחק סכום אפס, ובסיכום הסיבוב הראשון של משבר הקורונה הקמעונאים היו בצד המנצח.

 

3. הקלות על שכירות בעתיד:

מדודות ונקודתיות יותר

 

כלל ברזל ידוע הוא "נותנים לך – תיקח, מרביצים לך – תברח". הראל ויזל, בעל השליטה ומנכ"ל פוקס, התעלם מהכלל המפורסם - קיבל, ולא לקח. זה קרה כאשר הדירקטוריון של פוקס החליט שהחברה תוותר על המענק שמגיע לה מהמדינה בגין החזרת עובדים מחופשה ללא תשלום וזאת "לאור השיפור הניכר במכירות לאחר חזרת הקבוצה לפעילות". אל יקל הדבר בעיניכם, שכן מדובר במענק המוערך בסכום של 18-13 מיליון שקל.

 

השאלה המתבקשת היא האם לנוכח התוצאות המרשימות של פוקס שבאות לידי ביטוי בדו"חות הרבעון השני, החברה תחליט לוותר גם על ההקלות שהתקבלו בדמי השכירות עבור התקופה שבה החנויות פעלו במאי וביוני.

 

 

קניון עזריאלי קניון עזריאלי צילום: דנה קופל

 

כדי להשיב על השאלה מה הביא את עזריאלי, מליסרון וביג לפרסם תוכניות הקלות מקיפות ונרחבות - יש לחזור ארבעה חודשים בזמן, לשיא המשבר.

 

בעיצומו של הסגר התחזיות ששלטו בכיפה היו אפוקליפטיות. אף אחד לא באמת ידע לאיזו מציאות יחזרו הקמעונאים עם פתיחתם המחודשת של הקניונים והמרכזים המסחריים. כלומר, הספקות בדבר נחיצותן והיקפן של תוכניות ההקלות מבוססים על חוכמה שבדיעבד. בנוסף, המשכירים לא פרסמו את תוכנית ההקלות בהתנדבות מלאה. הלחץ שהופעל על בעלי הקניונים והמרכזים המסחריים מצד הקמעונאים שהתאגדו במהלך המשבר ואיימו שלא לפתוח את החנויות עשה את שלו. ההחלטה של עזריאלי, מליסרון וביג לתת לשוכרים שלהן הקלות אחידות וגורפות דומה במהותה להחלטה אחרת שנויה במחלוקת - זו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - לחלק מענקים לכלל האזרחים.

 

לא ניתן לגזור ממצבן של פוקס וקסטרו ביחס לכלל השוכרים. לצד רשתות משגשגות בתחום האופנה והחשמל פועלות גם חנויות שסובלות מירידה בפדיונות - במסעדות ובבית הקפה ובחנויות שפונות לקהלים מבוגרים יחסית.

 

בטווח הקצר, ההקלות שיינתנו בשכר הדירה בחודשים יולי ואילך יהיו מדודות יותר, צנועות יותר ובעיקר נקודתיות יותר. בטווח הבינוני, קמעונאים שמציגים שיפור בתוצאות העסקיות יתקשו לדרוש הורדה בדמי השכירות במועד סיום החוזים שלהם. אלו "צרות טובות" גם לשוכרים וגם למשכירים.

 

x