$
פרסום ושיווק

מחירי החלב מתרחקים משליטת הפוליטיקאים

משרד החקלאות מוביל שינוי דרמטי במנגנון עדכון המחירים של מוצרי חלב וביצים בפיקוח: הם יתייקרו או יוזלו אוטומטית ביחס לתשומות, ללא אישור השרים הנדרש כיום

נורית קדוש 08:1719.09.19

משרד החקלאות מקדם מהלך שמרחיק את הפוליטיקאים ממחירי החלב והביצים, צעד שאותו ניסו לקדם המחלבות הגדולות במשך חודשים ארוכים. המשרד פועל בימים אלה להחלפת שיטת עדכון המחירים הנוכחית למוצרים שמחירם תחת פיקוח, למנגנון אוטומטי שאינו תלוי באישורו של שר כזה או אחר.

 

בשלב זה, ועדת הפיקוח על המחירים יוצאת לשימוע ציבורי על מנגנון העדכון האוטומטי של מחיר ביצי המאכל בפיקוח ומוצרי החלב בפיקוח, ותאפשר לגורמים הנוגעים בדבר להעביר את התייחסותם להחלטה. לאחר קבלת עמדות הגורמים הרלוונטיים בכתב, תשקול הוועדה לאפשר לבעלי עניין להופיע בפניה ולהציג את עמדתם.

 

 

 

הטיפול במנגנון המחירים של החלב והביצים צפוי לחייב את הממשלה הבאה שתוקם להחיל את המנגנון האוטומטי גם על קטגוריית הלחם. אמנם משרדי האוצר והכלכלה הם שאחראים על מחירו, אך לאחר עתירת המאפיות הגדולות לבג”ץ במאי בדרישה לייקר את הלחם המפוקח בשיעור גבוה יותר מזה שאושר נראה כי אין מנוס מלשנות גם את מנגנון מחירו.

 

מוצרי חלב מפוקחים. מחירם עלה לאחרונה רק לאחר שנה של סחבת מוצרי חלב מפוקחים. מחירם עלה לאחרונה רק לאחר שנה של סחבת צילום: מיקי נעם אלון

 

כחלון סירב לחתום

 

המהלך יוצא לדרך אחרי המשבר שהתרחש בענף החלב בחודש מרץ שעבר, אז סירב שר האוצר משה כחלון לחתום על המלצת ועדת המחירים להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב־3.4% בעקבות התייקרות מחיר החלב הגולמי. סירובו של כחלון הוביל את תנובה לעתור לבג”ץ בדרישה לחייב את כחלון לנמק את סירובו.

 

בכדי לייתר את עתירת תנובה, כחלון ניסה לקדם הסכם ענפי רב־שנתי עם הרפתנים, הכולל הפחתה הדרגתית של מחיר החלב הגולמי תמורת פיצוי של 450 מיליון שקל. אלא שההסכם, שנעשה בחטף, כלל סעיפים המחייבים חקיקה שכחלון לא הצליח לקדם בשל הסמיכות לבחירות לכנסת ה־21. בעקבות כך, הכריע בג”ץ כי על כחלון לחתום על עדכון המחירים.

 

כחלון התמהמה , ולאחר שתנובה הגישה בקשה לבזיון בית המשפט, הוא חתם על הצו שייקר את מחירי מוצרי החלב המפוקחים. כחלון אמר אז: “עמדתי היא שסמכותו של שר האוצר להורות על עדכון מחירים לפי חוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים לא תוגבל על בסיס המלצת ועדת המחירים בלבד, וכי יינתן לשר האוצר שיקול דעת רחב יותר בשים לב למכלול שיקולים הנוגעים לעניין. עמדתי היתה ונותרה שבנסיבות העניין אין מקום להעלות את מחיר החלב בהתחשב בהשלכות שיש לכך על יוקר המחיה והפגיעה בציבור”.

 

משה כחלון משה כחלון צילום: אוראל כהן

 

הנזק הכלכלי של מאות מיליוני שקלים שנגרם למחלבות מהימשכות ההליך למעלה משנה והסחבת הם שהובילו את ועדת המחירים לפעול באופן שייתר את הצורך בחתימת שרי האוצר והחקלאות, המונחים לא פעם משיקולים פוליטיים. "גישת ועדת המחירים היא כי יש לייצר מנגנון עדכון אוטומטי עבור כלל המוצרים המפוקחים, שכן הדבר עולה בקנה אחד עם התכלית העומדת מאחורי פיקוח על מחירים, והיא שמירה על איזון בין הבטחת רווח הוגן למשקיעים ולפירמות המפוקחות, לבין טובתו של הצרכן”, נכתב בהחלטת הוועדה, “עדכון שוטף לפי סל תשומות שנקבע על ידי הוועדה, המשקף נאמנה את תשומות החברות המפוקחות לשם ייצור המוצרים המפוקחים, מאפשר, מחד, לפצות את הפירמה על התייקרויות שאינן בשליטתה, ומאידך, להעביר לצרכנים הוזלות משמעותיות בתשומות הפירמה. כאשר עדכון זה הוא אוטומטי, ונעשה במועדים קבועים ובאופן פשוט ויעיל, מובטחת ודאות ויציבות בשווקים המפוקחים, הפועלת הן לטובת הפירמה והמשקיע והן לטובת הצרכן".

 

הוועדה מציעה כי לצורך ביצוע עדכון המחירים השוטף, ייקבע בצו כי עדכון המחיר האוטומטי יבוצע בהתקיים אחד המקרים הבאים, לפי המוקדם מביניהם: או אחת לשנה בהינתן ששיעור השינוי הכולל במחיר עולה או יורד ב־1%; או כאשר שיעור השינוי במחיר עולה או יורד מ־3% ובתנאי, שחלפו לפחות שלושה חודשים מעדכון המחירים האחרון. סף שלושה החודשים נקבע כדי למנוע השפעה של תנודות חד־פעמיות ונקודתיות במדדי התשומות.

 

כיום, המחיר משתנה כשיש עלייה במחיר החלב הגולמי של למעלה מ־3%, המחלבות מגישות בקשה לוועדת הפיקוח על המחירים לעדכן את המחיר. הוועדה מפרסמת המלצה לשרי האוצר והחקלאות. רק אחרי חתימת שני השרים, ניתן להעלות את המחיר לצרכן.

 

המאפיות עדיין נאבקות

 

בעוד המאבק המשפטי סביב מוצרי החלב המפוקחים נפתר, הדיון סביב מחירי הלחם שתחת צו הפיקוח על המחירים עדיין בבית משפט. בעתירה לבג"ץ שהגישו במאי האחרון נגד ועדת הערר לפי חוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, טוענות מאפיות אנג'ל וברמן, כי יש להעלות את מחירי הלחם בשל התייקרות ברכיב האנרגיה.

 

המאפיות טוענות כי נוסחת החישוב של מחירי הלחם כולל רכיב של מזוט, שמזה 7 שנים כלל לא מיובא לישראל ואינו בשימוש המשק. לטענתן המדינה היתה צריכה להוציא את המזוט מתוך סל התשומות כבר ב־2012, ולעדכן את רכיב האנרגיה. שינוי זה, בחישוב רטרואקטיבי, צפוי להוביל להעלאה של כ־5% במחירי סוגי הלחם שבפיקוח, בהתאם להתייקרותם של אותם רכיבי אנרגיה במהלך השנים. המאפיות טוענות עוד כי ועדת הערר העדיפה להתעלם לחלוטין מנתוני משרד האנרגיה, בטענה שישנה אי ודאות ביחס למועד בו פסקו להשתמש במזוט.

 

בנוסף, ייאלצו שרי האוצר והחקלאות הבאים להתמודד עם עתירה לבג”ץ שהגישו נגד המשרדים בינואר החולף משווקי הביצים, לאחר החלטת ועדת המחירים שלא להתחשב בהנחות שניתנות על ידיהם לקמעונאים במסגרת חישוב המחיר לצרכן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x