$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

תחליפי חלב: התחרות על היולדות תימשך עוד חמש שנים

מטרנה, סימילאק ונוטרילון חתמו על הארכת הצו, שמבטל את בלעדיותן במחלקות היולדות

אורנה יפת 08:1702.01.18

חברות תרכובות מזון לתינוקות חתמו שלשום על צו מול רשות הגבלים עסקיים, שמאריך את ביטול את הבלעדיות שלהן בבתי החולים, כך נודע ל”כלכליסט”.

 

 

משמעות החתימה היא שבתי החולים ימשיכו להציע לפחות שני תחליפי חלב במחלקות היולדות. החברות שחתמו על הצו הן מטרנה שמופצת על ידי אסם, פרומדיקו יבואנית תחליף החלב סימילאק וטבע משווקת נוטרילון.

 

שופרסל שפועלת בשוק עם המותג הפרטי שופרסל בייבי לא נדרשה לחתום על הצו בטענה שהיא איננה משווקת את המוצר בבתי החולים. הארכת הצו בתוקף עד שנת 2023.

 

הצו המוסכם הראשון נחתם בשנת 2014 והוא נחתם כפשרה בין חברות תחליפי החלב לבין רשות ההגבלים שביקשה להכריז עליהן כקבוצת ריכוז, על מנת שתוכל לתת לחברות הוראות שונות כדי להגביר תחרות.

 

מימין: מנכ”לית מטרנה קרן זופניק והממונה על ההגבלים מיכל הלפרין מימין: מנכ”לית מטרנה קרן זופניק והממונה על ההגבלים מיכל הלפרין צילומים: מאיה באומל-בירגר, תומריקו

 

 

בצו הנוכחי נעשו כמה שינויים ביחס לקודמו, אך במהותו הוא ממשיך את רוח הדברים עליהם הוחלט לפני שלוש שנים, שכאמור, הסעיף המשמעותי בו הוא העדר בלעדיות בבתי חולים. רשות ההגבלים סירבה לבקשתן של חברות תחליפי החלב להוריד את המחיר שקבע משרד הבריאות, שעומד על 80 שקל, שהן מחויבות לשלם לבתי החולים עבור כל יולדת, תשלום המנוגד לאמנת ארגון הבריאות העולמי עליה חתום גם משרד הבריאות הישראלי.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", הדרך להארכת ההסכם לא היתה חלקה. חברות התמ”ל התלוננו בפני הממונה על ההגבלים, מיכל הלפרין, על חוסר שקיפות מצד בתי החולים שאינם מספקים להן דו”חות מסודרים בנושא צריכת התמ"ל שלהן, ועל כן אין להן דרך לבדוק את אמינותו של התשלום הנדרש מצד בתי החולים. במעמד החתימה בתחילת השבוע הגיעו הצדדים להסכמה כי משרד הבריאות יוציא נוהל מפורש בנושא השקיפות.

 

ארכיון ארכיון צילום: אלעד גרשגורן

 

הארכת הצו באה לאחר שרשות ההגבלים ביצעה בדיקת שוק שמטרתה הייתה לבחון את השפעת החלתו של הצו. הבדיקה מצאה כי תופעת הבלעדיות בבתי החולים מוגרה וליולדת, שבעבר נחשבה לקהל שבוי, יש כיום אלטרנטיבות להזנת הילוד. הכניסה לבתי החולים עזרה לטבע ללבסס את נוטרילון כמותג אמין יותר בעיני היולדות.

 

ברשות ההגבלים מאוכזבים יותר מהעובדה שכניסתן של שחקניות נוספות למחלקות היולדות לא שינתה מהותית את נתחי השוק בענף שנחשב ריכוזי, לא חוללה תחרות גבוהה יותר בין חברות תחליפי החלב ולא גרמה לאמהות "לרוץ" לתחליף החלב הזול יותר. במישור הזה, תוצאות הרפורמה מתונות הרבה יותר, אם כי כניסתה של שופרסל לשוק בספטמבר 2016 עם המותג שופרסל בייבי היתה לקראת סוף בדיקתה של הרשות, ועל כן השפעתה על השוק לא ניכרת בתוצאות הבדיקה.

 

במקביל, ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה מנהלת בדיקה לגבי פיקוח על רווחיות החברות, שהחלה בחודש שעבר. המפקח על המחירים במשרד הכלכלה, דוד שטיינמיץ, שיגר מכתב לחברות ובו דרישה לקבל את נתוני מכירותיהן, בשלב זה על בסיס דיווח וולונטר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x