$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

מגה: רשת אטרקטיבית בפריסה ארצית או חברה שתקרוס שנית

נאמני מגה רואים בחברה "פוטנציאל אדיר" ומדברים על "הזדמנות חד־פעמית לרכוש רשת רבת־השפעה". אז למה בכל זאת אפילו הצעה אחת לא הוגשה לרכישתה עד כה? התשובה מסתתרת במבנה ההוצאות של הרשת ובקונה פוטנציאלי שיושב על הקווים

נורית קדוש 10:3406.03.16

הטיפול האינטנסיבי במגה קמעונאות בחודשים האחרונים, שכלל בין היתר סגירת כ־60 סניפים הפסדיים ופיטורי כ־2,200 עובדים והפסקת פעילויות מכבידות כמו עדן טבע מרקט, היה אמור להפוך את הרשת לרזה, יעילה ורווחית. אבל מי ששזף את עיניו במידע המלא על אודות החברה בשבועות האחרונים נמנע מלהגיש הצעה לרכישתה ביום חמישי האחרון.

 

נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי ועורכי הדין אהוד גינדס ואמיר בר טוב הוציאו הודעה שלפיה "רשת מגה היא רשת עירונית איכותית בעלת פוטנציאל אדיר. אנחנו עומדים בקשר עם מספר גורמים עסקיים אשר מכירים בכך שמדובר בהזדמנות חד־פעמית עבורם לרכוש רשת רבת־השפעה שכל ישראלי מכיר ומעריך. חלק מאותם גורמים ביקשו ארכה של מספר ימים נוספים כדי לסיים פרוצדורות הנוגעות להגשת הצעותיהם. להבנתנו, ראוי לאפשר לכל הגורמים העסקיים המעוניינים במגה הזדמנות אמיתית להביא את יכולותיהם לידי ביטוי. לכן, הסכמנו לארכה האחרונה". המועד האחרון להגשת הצעות רכישה נדחה ליום שלישי הקרוב.

רשת קורסת מגייסת. מודעה מהשבוע שעבר רשת קורסת מגייסת. מודעה מהשבוע שעבר

 

מדובר בפעם השנייה שנאמני מגה נאלצים לדחות את המועד האחרון להגשת הצעות לרכישת הרשת, לאחר שגם בפעם שעברה נותרה תיבת המכרז ריקה ממעטפות הצעה ככל שנקפו הימים. הדחייה הראשונה התקיימה אחרי שהנאמנים הגמישו מאוד את מתווה הרכישה, לעומת המתווה המקורי שפרסמו שבוע קודם לכן. בשלב הראשון נדרשו הקונים לרכוש את מגה בתשלום אחד במזומן, שישמש לתשלום לנושי מגה. משחלף שבוע והקונים הפוטנציאליים לא השמיעו קולות התעניינות, התגמשו הנאמנים ופרסמו מכרז לרכישת הרשת בתשלומים רבעוניים, שייפרסו לעד שלוש שנים. אך כאמור, גם התנאים המקלים, שעוררו תרעומת בקרב הנושים הממתינים לקבל לפחות חלק מחוב הרשת בקרוב, לא עוררו עניין בקרב הקונים.

 

ההוצאות פשוט גבוהות מדי

 

"מי שיקנה את מגה במצבה הנוכחי, אפילו בשקל, ייקלע לחדלות פירעון בתוך זמן קצר", טוען אחד מהקונים הפוטנציאליים בשיחה עם "כלכליסט". לדבריו, כל עוד לא ישתנו דברים מהותיים במבנה ההוצאות של הרשת, לא יהיה היגיון כלכלי ברכישתה. כמו שפורסם ב"כלכליסט", מגה עובדת על בסיס 28% רווחיות גולמית, אבל שכר הדירה ושכר העובדים ברשת מהווים 25% מההכנסות, עוד 5% משולמים במסגרת תשלומי ארנונה ו־4% נוספים לחברת החשמל. כך, עוד לפני ביטוחים והוצאות חובה נוספות, הוצאות הרשת מצטברות לכ־34% מההכנסות. הפער בין הרווחיות הגולמית לשיעור ההוצאות מציב את מגה, גם כשתימכר נקייה מחובות עבר, כעסקה לא משתלמת כלכלית.

 

מוטי בן-משה. רכישת אלון רבוע כחול הופכת את רכישת מגה למשתלמת עבורו מוטי בן-משה. רכישת אלון רבוע כחול הופכת את רכישת מגה למשתלמת עבורו צילום: עמית שעל

 

הקונים הפוטנציאליים ביקשו מנאמני מגה להפעיל את סמכותם לצורך הפחתת דמי השכירות שהרשת משלמת, כמו לדוגמה בנווה אביבים בתל אביב - ששם עומד שכר הדירה בצירוף דמי הניהול על 244 שקל למ"ר. המשמעות היא שתמורת חנות שגודלה 900 מ"ר מגה משלמת לרבוע כחול נדל"ן (ששייכת גם היא לחברה־האם של מגה, אלון רבוע כחול) 220 אלף שקל בכל חודש, המהווים כ־8.8% ממחזור המכירות שלה שמסתכם בכ־2.5 מיליון שקל בחודש.

 

בשבוע שעבר פנו נאמני מגה לבית המשפט המחוזי בלוד בבקשה למנות שמאי שיבדוק את חוזי השכירות של סניפי מגה, וביהמ"ש נעתר לבקשתם. הדחייה של המועד האחרון להגשת הצעות לרכישת הרשת אולי תאפשר לנאמנים להשיג חוות דעת ראשונית מהירה, שלפיה דמי השכירות שמגה משלמת חריגים ויש להורות על פיצוי מצד בעלת הנכס רבוע כחול נדל"ן.

 

מחכים לבן-משה

 

גם נאמני מגה, אפשר להעריך, הבינו בשלב מוקדם יחסית מהן הבעיות שהופכות אותה מרשת אטרקטיבית בפריסה ארצית בלב השכונות לעסקה גרועה. כניסתו של מוטי בן־משה לזירה כקונה של אלון רבוע כחול טרפה את הקלפים ועוררה תקווה שאולי מבחינתו יהיה מדובר בעסקה גרועה פחות.

 

הנאמנים שיגרו דו"ח ביניים לבית המשפט המחוזי ובו ציינו בין היתר את חובותיה של החברה־האם למגה בסך 991 מיליון שקל. מדובר בסכום הדומה לזה של חובות מגה לכלל נושיה, ללא הסדר חוב. בכירים בענף המתעניינים ברכישת הרשת העריכו כי בכוונת בן־משה לצפות מן הצד בהצעות שיגישו, ואז להודיע ישירות לבית המשפט שהוא מוכן לשלם קצת יותר ולקחת מהם את הרשת.

 

הנאמנים מיהרו לנסות ולבלום מהלך מסוג זה ופנו לבית המשפט בבקשה שיקבע כי יהיה אפשר לרכוש את הרשת רק באמצעות הגשת הצעות דרכם. בית המשפט לא היה יכול שלא להיעתר לבקשתם, שאם לא כן, היה אומר בקולו שאין טעם בהגשת הצעה לנאמנים; אלא שספק אם הוא יוכל לדחות הצעה שתגיע אליו ברגע האחרון לרכישת הרשת על כל עובדיה וסניפיה על ידי בן־משה המחזיק גם ברבוע כחול נדל"ן, ולכן יוכל לערוך שינויים בדמי השכירות של כמחצית מסניפי הרשת. עם זאת, לדברי הנאמן עו"ד גינדס "בן־משה לא קנה את מסמכי המכרז, לא עשה בדיקת נאותות ולא היה בקשר איתנו בעניין הזה. לדעתי הוא לא במשחק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x