$
פרסום ושיווק

יום גורלי במגה: דירקטוריון אלון רבוע כחול יכריע אם לבקש הקפאת הליכים

תנובה, שהיתה התומכת העיקרית בהבראת הרשת, צמצמה באופן משמעותי את האספקה ודורשת תשלומים במזומן בלבד; הצעד החריג מגיע אחרי מהלכים דומים מצד קוקה קולה, אסם ויוניליוור; מחרתיים אמורה מגה לשלם לספקיה 50 מיליון שקל

נורית קדוש 06:4913.01.16

מגה הגיעה לנקודת ההכרעה על עתידה. תנובה, תשלובת המזון הגדולה בארץ שתמכה עד כה בניסיונות ההבראה של הרשת, צמצמה בימים האחרונים את האספקה אליה וזאת משום שמגה דחתה את דרישתה לספק ערבויות לתשלום על הסחורה. תנובה מוכנה לספק למגה סחורה במזומן בלבד. כפי שנחשף אתמול באתר "כלכליסט", בעקבות הצעד של תנובה יתכנס היום הדירקטוריון של חברת אלון רבוע כחול המחזיקה במגה, שעשוי להחליט לפנות כבר מחר לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים.

 

צמצום האספקה של תנובה הוביל לכך שמכירות רשת מגה בעיר, המותג היחיד שנותר במגה, ירדו בשבוע שעבר לכ־48 מיליון שקל, לאחר שבשבוע שלפני כן מכרה כ־50 מיליון שקל. מחרתיים הרשת נדרשת לשלם לספקים כ־50 מיליון שקל, אולם הספקים חוששים עתה שהרשת תפנה עוד לפני כן לבית המשפט בבקשה הקפאת הליכים.

 

תנובה חולשת על קטגוריות מזון בסיסיות רבות כמו חלב, בשר וביצים. בלי אספקה שוטפת ומלאה של מוצריה, לא תוכל מגה להתקיים יותר מימים בודדים. בנוסף, תנובה תהיה סמן עבור שאר הספקים בשוק המזון. כבר אתמול, בעקבות הפרסום על המהלך של תנובה, החליטו חלק מהספקים שלא לשלוח סחורה לרשת הבוקר.

 

 

 

בכך הם מצטרפים לספקים אחרים שהקשו על מגה. קוקה־קולה ואסם, דורשות ממגה תשלום במזומן תמורת הסחורה. יוניליוור וספקי רבים נוספים צמצמו את האספקה או עצרו אותה כליל.

 

מדובר בצעד חריג של תנובה, שיש בו להעיד על המצב החמור שאליו הגיעה מגה ועל חוסר האמון של הספקים כלפי בעלי השליטה בה. בשנה החולפת תנובה תמכה במגה ובהסדר החוב שאליו הגיעה ביולי. לפי ההערכות, התמיכה התבססה בעיקר על האחזקות שיש לארגוני הקניות של הקיבוצים הן בתנובה (25%) והן במגה (47%). כפי שנחשף ב"כלכליסט", יו"ר ארגוני הקניות של הקיבוצים, עמית בן יצחק, כיהן עד לאחרונה כיו"ר אלון רבוע כחול, בעלת השליטה במגה.

 

ביטחונות ב־115 מיליון שקל

 

המשבר במגה העמיק בשבועות האחרונים, כשלספקים נודע על שיו"ר מגה אביגדור קפלן מקדם מהלך למכירת מגה בעיר לאנשי העסקים יוסי סגול, ערן מיטל ומשפחת סילברסטיין, שבמסגרתו יגובש הסדר חוב חדש שיכלול תספורת של 30% בחובות הרשת לספקים ולבנקים. בעוד מגה הכניסה לקופתה כ־120 מיליון שקל ממכירת 22 סניפי הרשת המוזלת שלה You, ויצרה כך לעצמה הון חוזר, החשש של הספקים ביחס לעתידה של מגה דווקא עלה, והם צמצמו את האספקות לסניפיה.

 

הספקים העבירו למגה דרישות לקבלת ביטחונות כתנאי לחזרה לאספקה סדירה. ההערכות הן כי מדובר בביטחונות בהיקף של למעלה מ־100 מיליון שקל — שאין בידיה של מגה לתת. ברשת טוענים כי יוכלו לשלם על הסחורה המגיעה לרשת, אך לא יוכלו להקצות סכום גדול נוסף שינוח בצד כביטחונות לרכישה.

  

שרגא בירן שרגא בירן צילום: עמית שעל

 

ההערכה מבוססת על מכירות חודשיות ברשת של כ־250 מיליון שקל בחודש, המשקפות רכש של מגה מהספקים בהיקף של 190 מיליון שקל בחודש. מכיוון שממוצע תנאי האשראי של הרשת עומד על 30 יום, מגה מחזיקה למעשה סחורה של חודשיים שעליה היא צריכה לשלם — סך הכל, רכישות בהיקף של כ־380 מיליון שקל. מכיוון ש־40% מהסכום מיועד לספקים שמחזיקים ביטוח אשראי (כמו אסם, תנובה ושטראוס), מגה נדרשת לספק ביטחונות משלה ל־60% הנותרים — כ־230 מיליון שקל המיועדים לספקים שאינם מבוטחים ובהם יוניליוור, נטו והחברה המרכזית למשקאות. אם הביטחונות יהיו בהיקף של 50% מהסכום, מגה תידרש לתת לספקים ביטחונות של כ־115 מיליון שקל — שאין בידה.

 

מטילים אחריות על הספקים

 

בכירים באלון רבוע כחול אמנם מגלים הבנה לחוסר האמון שחשים הספקים כלפי בעלי השליטה ברשת, אך בצמרת החברה יש תסכול רב מכך שדווקא לאחר שהרשת הגיעה למצב שבו היא יכולה לקיים את עצמה — קצה קרב. "אם הספקים היו מוותרים על דרישתם לביטחונות, מגה היתה יכולה להמשיך ולהתקיים חודשים", טוען בכיר בקבוצה. לדבריו, מכירת סניפי You הכניסה הון משמעותי לרשת, שיכול לקיים אותה בתנאי סחר רגילים לאורך חודשים, ובמהלכם למצוא את הדרך לנתק את בעלי השליטה מהרשת. "ההתעקשות של הספקים לקבל ביטחונות תהרוג את הרשת. מגה תקרוס מזה וכל אחד מהמתחרים יקנה חלק ממנה ואחר כך הספקים יבינו את גודל הטעות שעשו", הוסיף.

מגה אף הוציאה אתמול דו"חות המציגים את אסטרטגיית צמצום האספקה שבה נקטו הספקים בחצי השנה החולפת. בחודש יוני שבו הגיעה מגה לחדלות פירעון ופנתה לבית המשפט בבקשה לאשר הסדר חוב, עמד החוב השוטף שלה לספקים על 660 מיליון שקל. מאז סגרה מגה 35 סניפים, הספקים צמצמו את האספקה, ובדצמבר צנח החוב השוטף ל־440 מיליון שקל. מנגד טוענים בענף כי סופה של מגה ידוע מזה חודשים והספקים מעדיפים להפסיק עם חוסר הוודאות.

 

רוני קוברובסקי נשיא קוקה קולה (מימין) ומנכ"ל תנובה אריק שור רוני קוברובסקי נשיא קוקה קולה (מימין) ומנכ"ל תנובה אריק שור צילום: אוראל כהן, עמית שעל

 

הפגנה מול משרדו של בירן

 

קריסה של מגה תותיר את הספקים עם חובות בהיקף של מאות מיליוני שקלים, שיצטרפו ל־30% מחובות העבר שלפי הסדר החוב, מגה צריכה להתחיל להחזיר בעוד שנתיים ובמשך שלוש שנים. החשש שהרשת לא תתקיים עד אז, הוביל לכך שאלון רבוע כחול הציעה לספקים להמיר את החוב הדחוי הזה למניות שלה. בקרב הספקים מעריכים שגם אם מגה תפנה להקפאת הליכים, אלון רבוע כחול תהיה מחויבת להמרת החוב, כך שרק החוב השוטף יהיה חשוף למחיקה.

 

למגה נזרק בשבוע האחרון קרש הצלה בדמות המגעים למכירתה לקבוצה של סגול ומיטל, שהציעו 240 מיליון שקל בתמורה ל־90% מהמניות. אולם כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", המגעים נעצרו לאחר שהרוכשים הפוטנציאליים הבינו שקפלן יתקשה לעמוד בהבטחותיו להוריד את דמי השכירות של סניפי מגה, להשיג תספורת של 30% על החוב לספקים, ולהשאיר את תנאי הסחר הנוכחיים של הרשת לשנתיים נוספות.

 

לאחר ש־2,000 עובדים ברשת כבר פוטרו, עובדי מגה נערכים להפגנה ביום ראשון מול משרדיו של בירן בדרישה שיזרים לקופת מגה 20 מיליון שקל מכיסו הפרטי. בהפגנה צפויים להשתתף גם חברי הכנסת זהבה גלאון ואילן גילאון ממרצ, קארין אלהרר מיש עתיד ורועי פולקמן מכולנו. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x