$
פרסום ושיווק

האוצר מנסה להציל את רפורמת העופות

תחת לחצים כבדים לקבירת הרפורמה בענף העוף, נפגשו נציגי האוצר עם החקלאים ויו"ר ועדת הכלכלה בניסיון לגבש נוסח חדש ומרוכך יותר

הדס גליקו 06:5902.11.15

התאחדות החקלאים, נציגי משרד החקלאות והאוצר ויו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל נועדו אמש בנושא רפורמת הפטם, שנועדה להביא להורדת מחירי העוף.

על הצוותים הנועדים מופעל לחץ להגיע להסכמה עד 19 בנובמבר, מועד ההצבעה על חוק ההסדרים, הכולל את הרפורמה. אם תושג הסכמה היא תובא לאישור ועדת הכלכלה, והניסוח המאושר ייכנס לחוק ההסדרים. ארגוני החקלאים העריכו כי בפגישה תושג התקדמות משמעותית בגיבוש הסכמה.

 

איתן כבל יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל יו"ר ועדת הכלכלה צילום: דוברות הכנסת

 

האוצר שואף להביא להורדת מחירים של 20%-10% בענף הפטם, ולהערכתו אפשר להגיע לכך באמצעות איסור על תיאום מכסות אפרוחים בין המגדלים ובין המשחטות. לטענת האוצר, העלייה של 25% במחירי העוף הטרי בשנתיים האחרונות מקורה במכסות הללו. מנגד, החקלאים סבורים שאין לאסור עליהם לתאם כמויות, כדי להגן על רווחיותם, ועל המשקים המשפחתיים בפרט.

 

הבוקר צפויים להימשך בוועדת הכלכלה הדיונים הציבוריים בנוגע לרפורמת הפטם. בשני הדיונים הציבוריים האחרונים של ועדת הכלכלה נתקל האוצר בהתנגדות חריפה לרפורמה מצד חברי הכנסת וארגוני בעלי חיים.

 

באוצר סבורים כי הלחץ על ועדת הכלכלה מגיע מקבוצות ששולטות על כל שרשרת הייצור, כגון תנובה ומילואות, שחוששות שיצטרכו להתחרות בשחקנים חדשים. באוצר מעריכים שאם הרפורמה תצא לפועל, שחקנים שנחשבים בינוניים יוכלו לייצר יותר ובמחיר נמוך יותר. באוצר גם לא מתעלמים מהצורך להגן על המשקים הקטנים, שעשויים להיפגע מביטול תיאום הכמויות, והם לא פוסלים הפניית תקציב להגנה עליהם.

 

החקלאים מיוצגים על ידי נציגי התאחדות החקלאים, ובהם מאיר צור, מזכ"ל תנועות המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן, מנכ"ל התאחדות החקלאים, מוטי אלקבץ, מזכיר ארגון מגדלי עופות, וניר מאיר, מזכ"ל תנועת הקיבוצים. עמדת ההתאחדות היא שעל האוצר לפקח על כמות ייצור האפרוחים, ויותר מזה ‑ לעקוב אחרי הרווחיות. לטענתם, האוצר צריך לקבוע מה יהיה המחיר לצרכן של העוף, ובהתאם לכך יחליט על כמויות האפרוחים המשוגרות לשוק מדי חודש. דרישתם היא רווח של חצי שקל לקילו עוף לחקלאי. מאחר שגם גופים שאינם חקלאיים נהנים מתנאי הקרטל של החקלאים, התאחדות החקלאים דורשת שהאוצר יפקח גם על הגופים הללו.

 

אלא שהאוצר מתנגד לפיקוח על מחיר. לטענתו, הפיקוח על המחיר לא מוביל להורדת מחיר, ולראיה הם מצביעים על הביצים והחלב שמחירם לצרכן גבוה ב־30%-20% בהשוואה לעולם. מלבד זאת, בנוגע לעוף, אומרים גורמים באוצר, רשתות השיווק פעמים רבות הופכות את העוף ל"לוסט לידר", כלומר למוצר הנמכר במחירי הפסד במטרה למשוך את הלקוחות אל הסניפים, והחשש הוא שברגע שהמחיר יפוקח הוא יהיה גבוה יותר מהמחיר כיום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x