$
פרסום ושיווק

"השמועות הרגו אותנו": הסכסוך העסקי שהביא את פוגל אוגילבי לסוף דרכו

לטענת פוגל אוגילבי, שהועברה לכינוס שלשום, מצבה החמיר בשל ביטול ההתקשרות עם קראט, שקיבלה הוראה מחו"ל לצמצם פעילות בארץ. לפי הערכה ראשונית, חובות משרד הפרסום מסתכמים ב־25 מיליון שקל

ענת רואה 08:2315.07.15

יותר מ־30 שנה לאחר שהוקם, משרד הפרסום פוגל אוליגבי הגיע כנראה לסוף דרכו. שלשום מונה עו"ד בניהו לאבל לכונס נכסים מטעם בנק לאומי. אחת המשימות המרכזיות של לאבל בימים הקרובים תהיה לנסות למכור את פעילות הפרסום של פוגל לאחת החברות בענף. בשלב הראשון ינסה עו"ד לאבל להמשיך את המו"מ שניהלה פוגל עם אדלר חומסקי, כשהמתווה המסתמן הוא העברת הלקוחות של פוגל וכן כמה עובדים לאדלר תחת מחלקה נפרדת, כשבתמורה יועבר נתח חודשי מהמחזור לקופת הכינוס.

 

המנוע שדחף את פוגל לכינוס היה סכסוך עסקי עם חברת המדיה קראט. כבר בספטמבר 2014 ניסתה קראט לקבל צו עיקול נגד פוגל ושתי החברות מנהלות מאבק בבית המשפט, כשקראט טוענת שפוגל חייבת לה מיליוני שקלים על רכישת מדיה שביצעה עבורה, ואילו פוגל טוענת בתביעה נגדית שקראט היא שהפרה את ההסכם והתכחשה לתנאי תשלום לא שגרתיים שנקבעו בין הצדדים (שוטף + 240). השופטת שלומית יעקובוביץ המליצה אז לקראט לה לחזור בה מבקשת העיקול בשל מחלוקת על המועד המוסכם לפירעון החוב של פוגל כלפיה.

  

בשבוע שעבר טענה קראט שהמצב הקשה של פוגל "הידרדר עד כדי חשש ממשי לריקונה מתוכן". הטענה היתה שאם פוגל תמוזג לתוך אדלר חומסקי היא תפסיק להתקיים כיישות עצמאית, מה שיימנע מקראט לתבוע את פירעון החוב. הפעם נענה בית המשפט לבקשה ועד מהרה הגיע עותק מצו העיקול ללאומי, שהזדרז לבקש מינוי כונס למשרד הפרסום.

 

לפי בקשת הכינוס של לאומי, החברה מסרה לו שבמהלך 2014 חלה הרעה משמעותית נוספת במצב, ובעליה החלו לנקוט בצעדי התייעלות בסוף השנה, לרבות פיטורי 25 עובדים, שיתוף פעולה עם תאגיד הפרסום האנגלי אוגילבי, העברת המשרד למקום בשטח קטן יותר והפסקת עבודה עם לקוחות לא רווחיים.

 

הצעדים האלה, לפי לאומי, לא חילצו את פוגל ממלחמת הישרדות מתמדת ומגירעון מתמיד. מה שהוביל את הבנק להגיש בקשת כינוס דחופה היה עיקול של 3.3 מיליון שקל שהוטל בשבוע שעבר על כספי החברה לבקשת קראט ישראל. מעניין שבניגוד לטענת לאומי, בסיבוב הקודם קראט־פוגל, הכחישה פוגל בתוקף שהיא נתונה בקשיים. בכתב ההגנה החברה אף צרפה אישור רו"ח שהמחזור שלה הוא 30 מיליון שקל בשנה וטענה שהשעבוד של נכסיה לבנק לאומי הוא דבר מקובל לחלוטין. "הטענות השקריות לגבי מצבה לכאורה של המשיבה, שהיא 'בקשיים', הן אמירות מן הפה לחוץ ואינן נתמכות בדבר", טענה פוגל.

 

לטענת פוגל, בפברואר 2014 הציעה קראט לספק לה שירותי רכש מדיה ולבצע עבורה הזמנות של שטחי פרסום באמצעי מדיה תמורת עמלות זהות לאלו ששילמה לחברת המדיה הקודמת שלה. לטענתה, קראט הציגה עצמה כאחת מחברות המדיה הגדולות בעולם שביצעה הזמנות מדיה למותג קוקה קולה, ולאחר שהפסידה אותו חיפשה במהירות לקוחות חדשים. לפי פוגל, קראט הציעה לה מיוזמתה תשלום שוטף + 210, ובשנה הראשונה אף שוטף + 240.

 

קרב בשני סבבים

 

לפי הנטען במרץ 2014 עלה קמפיין של לקוח של פוגל, אלדן, כשקראט רכשה עבודה מדיה אך יום לפני עליית הקמפיין פנה מנכ"ל קאראט צחי שדה וביקש להצהיר רשמית, אך רק למראית עין בפני החברה־האם שתנאי התשלום יהיו שוטף + 120, אף שבפועל נטען שהוסכם על תקופה כפולה באורכה. כמה חודשים לאחר מכן קיבלה פוגל הודעה על הפסקת ההתקשרות וקראט טענה שהוסכם על תשלום שוטף + 60.

 

בתביעה נגדית בסכום של 4 מיליון שקל, טענה פוגל שהפסקת ההתקשרות גרמה לה נזקים כבדים. לטענתה, בתחילת יוני 2014 נותרה במפתיע ללא מדיה, כתוצאה מ"התנהגות בריונית" של קראט. לטענת פוגל, היא נותרה חשופה לחרושת שמועות על נסיבות הפסקת ההתקשרות ו"הפכה לסדין אדום בעיני חברות המדיה בן לילה". בנסיבות אלה, נטען, התקשרה פוגל עם שמעוני פינקלשטיין לרכישת מדיה מיידית ובתנאים ירודים מאלו שניתנו לה מחברת המדיה הקודמת. לפי התביעה הנגדית, קראט החליטה להקטין את פעילות המדיה שלה בישראל, ככל הנראה בהנחיית החברה־האם בחו"ל, ולכן החליטה להפר את ההסכם עם פוגל. פוגל טענה לנזק מצטבר ל־7.4 מיליון שקל, ובקיזוז סכום החוב לקראט, תבעה ממנה 4 מיליון שקל.

 

בכתב ההגנה בתביעה שכנגד, טענה קראט שמעולם לא אושר לפוגל שוטף + 240, ומדובר ב"רעיון שלא קיבל את האישור הנדרש מההנהלה האזורית" שלה. קראט הסכימה לטענתה, לשוטף + 240 רק בערבות אישית של דוד פוגל, אולם החברה סירבה. עם מינוי הכונס לא ברור מה יעלה בגורל התביעות ההדדיות שנקבעו לדיון בספטמבר הקרוב.

 

פוגל זה גם פיצה

 

משרד הפרסום פוגל הוקם ב־1982 והוא חלק מקבוצת פוגל הכוללת את החברה־האם פוגל ד.צ. השקעות, שהיא חברת אחזקות בבעלות דוד וצביה פוגל ובנם יריב פוגל. חברה זו מחזיקה לא רק בפרסום פוגל אלא במניות בחברות שונות שעוסקות במסעדנות ובנדל"ן, בין היתר בחלק ממניות בירנבאום ומנדלבאום (רשת מוזס, טאפס נמל ת"א, טוני וספה, בירה אלכסנדר), וכן בקפה איטליה ובזוזברה.

 

חובות פוגל אוגילבי עומדים על 25 מיליון שקל לפי הערכה ראשונית. הסכום מורכב מכ־5 מיליון שקל לבנק לאומי; כ־10 מיליון שקל לאדלר חומסקי, שהמגעים לקליטת פוגל לתוכו נועדו כנראה לפרוע חלק מהחוב הזה; חוב נוסף סביב 5 מיליון שקל למשרד הפרסום שמעוני פינקלשטיין; חוב נטען של 3.3 מיליון שקל כלפי קראט; וכן מיליון שקל חוב לעובדים ולרשויות המס. מול המסה הגבוהה הזו מסתמן שלקוחות פוגל חייבים למשרד הפרסום סכומים נמוך יחסית המסתכם ב־3–2 מיליון שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x