$
בארץ

משמינים מנחת: בישראל כבר החלה הגמילה משומן טרנס

חברות המזון הישראליות לא מתרגשות מהפצצה שהטיל השבוע ה־FDA, שהורה על הפסקת השימוש בשומן טרנס. לטענת תנובה ושטראוס, הן הוציאו את הרכיב המזיק ממוצריהן כבר לפני שנים

נורית קדוש ומיכאל פרל 09:3618.06.15

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הפיל השבוע פצצה על ענף המזון והמשק האמריקאי כולו כשהורה על סילוק שומן טרנס מכל מוצרי המזון ללא יוצא מן הכלל בתוך שלוש שנים, והגדיר את השומן כ"לא בטוח לשימוש במזון לבני אדם".

 

המהלך מגיע לאחר פעילות רבת שנים של ארגוני בריאות והתאגדויות צרכנים להוצאת הרכיב המזיק לבריאות ופרסום מחקרים רבים שמצאו קשר צריכת שומן טרנס למחלות קשות.

 

לשומן הטרנס יכולת לשמר מזון לטווח ארוך, ועלותו נמוכה משמעותית לעומת שומן מן החי והצומח. על כן המהלך לא צפוי לעבור בקלות, וחברות המזון צפויות לערער על ההוראה של ה־FDA או לכל הפחות לנסות לרכך אותה.

 

ומה בנוגע לחברות המזון בישראל? נראה כי אלה מתקשות להתרגש מהיוזמה האמריקאית. מחברת שטראוס למשל נמסר כי כבר הפסיקה מיוזמתה את השימוש בשומן טרנס: “בעקבות יוזמה פנימית של החברה בעשר השנים האחרונות מוצרינו מיוצרים ללא שימוש בחומרי גלם המכילים שומני טרנס לא טבעיים. מדובר במהלך שהיה כרוך במאמץ טכנולוגי רב במיוחד, שכאמור כבר הושלם ולכן ההחלטה לא מצריכה היערכות מיוחדת מבחינתנו”.

 

מפעל שוקולד של שטראוס־עלית. משתמשים בשומן טרנס טבעי בלבד מפעל שוקולד של שטראוס־עלית. משתמשים בשומן טרנס טבעי בלבד צילום: גיל נחושתן

 

גם בתנובה טוענים כי כבר ב־2010 החברה הנחתה את ספקיה לא לספק לה עוד חומרי גלם המכילים שומן טרנס שאינו טבעי. “הרבה חברות בענף המזון העבירו כבר לפני מספר שנים את המוצרים שלהם לשמנים שאינם מכילים שומן טרנס שאינו טבעי.

 

גורם בתעשיית המזון העיד: “בתעשיית המזון בישראל לא צפויה טלטלה. מי שאמורים להיות מודאגים הם בעלי מאפיות ופיצריות, שניתן להעריך שלא טרחו לשנות את הרכב חומרי הגלם, כיוון שהפיקוח עליהם והסטנדרטים שלהם פחות מחמירים”.

 

גם בחברת המאפים הקפואים מעדנות לא נרעשו מההודעה. “מעדנות החלה לפתח מוצרים ללא שומן טרנס שאינו טבעי כבר ב־2010, אז השיקה בורקס מבצק פילו, שאינו מכיל מרגרינה אלא שמן קנולה”, נמסר מהחברה. “בשלוש השנים האחרונות פנתה החברה לספקיות המרגרינה עם דרישה למרגרינה שמכילה רק שומן טרנס טבעי מהצומח, ומאז מקפידה שאחוז שומן הטרנס הרווי במוצרים יהיה פחות מחצי אחוז בכל הבצקים והמאפים שלה”.

 

עלות המהלך האמריקאי מוערכת ב־6 מיליארד דולר, ועל פי הערכות ה־FDA, הוא צפוי להציל כ־20 אלף אמריקאים בשנה ולחסוך 120 מיליארד דולר בשני עשורים על הוצאות מערכת הבריאות.

 

ב־2006 דרש ה־FDA מיצרני המזון בארה"ב לסמן מוצרים עתירי שומן טרנס ולציין את מינונו במוצר, אך הוא אישר להם לסמן מוצרים כ"נקי משומן טרנס", אף אם היה בהם 0.5 גרם של שומן. הדרישות הללו הצליחו הצליחו לגרום לשינוי בתעשיית המזון. מקדונלד'ס למשל הפסיקה בעקבות זאת להשתמש בשומן טרנס בצ'יפס שלה, ועל פי דו"ח של איגוד יצרנים המזון האמריקאי, מאז 2005 צנחה כמות שומן הטרנס במוצרי המזון בארה"ב ב־73%.

 

מימין: אריק שור, מנכ”ל תנובה, וגדי לסין, מנכ"ל שטראוס. גילו יוזמה אישית מימין: אריק שור, מנכ”ל תנובה, וגדי לסין, מנכ"ל שטראוס. גילו יוזמה אישית

 

הדרישה החדשה של ה־FDA היא להוציא את שומן הטרנס לחלוטין, ולא לאפשר אפילו מינון של 0.5 גרם.

 

ואולם משימת הגמילה לא הולכת להיות פשוטה. מזונות עתירי שומן טרנס הם הנפוצים והפופולריים ביותר בארה"ב, למשל פיצות מוכנות, פופקורן להכנה במיקרוגל ועוגות ארוזות.

 

דנמרק היתה המדינה הראשונה לאסור על הכנסת שומן טרנס לדברי מזון, כשתיקנה את חוק המזון הלאומי ב־2003. החוק שלה הפך מודל לחיקוי והוא אומץ, בשינויים המחייבים, במדינות אירופיות נוספות, כמו אוסטריה, איסלנד, הונגריה, נורבגיה ושווייץ. כעת נידונה יוזמה להחיל את האיסור על כלל מדינות האיחוד. אולם נראה שגם ללא חקיקה מחייבת, מדינות האיחוד האירופי מובילות בהפחתת שומן הטרנס, כך לפי דו"ח שפורסם בשנה שעברה על ידי ארגון הבריאות העולמי.

 

שמן דקלים על המוקד: שרת האנרגיה בצרפת: הפסיקו לצרוך נוטלה

 

שרת האקולוגיה והאנרגיה הצרפתייה סגולן רויאל קראה לציבור בארצה להפסיק לצרוך שוקולד נוטלה, שכן הממרח האהוב מכיל שמן דקלים מעצים שנשתלים על פי רוב בשטחי יערות מבוראים.

 

"אנחנו נאלצים לשתול מחדש עצים רבים בשל בירוא היערות המסיבי שתורם גם להתחממות הגלובלית, ועלינו להפסיק לאכול דברים כמו נוטלה, המכילים שמן דקלים", אמרה לרשת הטלוויזיה קאנאל פלוס. "דקלים להפקת שמן החליפו את העצים, וגורמים נזק משמעותי לסביבה", היא הסבירה.

 

ההערה של רויאל על נוטלה לא השאירה את היצרנית פררו האיטלקית אדישה, וזו כבר הודיעה כי היא מודעת להשלכות הסביבתיות של מוצריה וכי היא התחייבה להשתמש באחריות בשמן דקלים.

 

פררו מגדלת 80% משמן הדקלים שבו היא משתמשת במלזיה. יתר האספקה שלה מגיעה מפפואה גינאה החדשה, אינדונזיה וברזיל.

לפני שנתיים וחצי הוגשה בסנאט הצרפתי הצעת חוק שלפיה יוטל מס של 300% על שמן דקלים, אך ההצעה לא התקבלה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x