$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

סל המוצרים המפוקח התרחב אבל החלב עומד להתייקר ב־7%

מועצת החלב צפויה להודיע ביולי על העלאת מחיר החלב הגולמי, כחצי שנה אחרי ששרי האוצר והחקלאות הוזילו את הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה. השרים עשויים לדחות את העלאת מחירי המוצרים שבפיקוח, אבל המחלבות ייקרו את שאר מוצרי החלב

נורית קדוש 19:2418.06.14

שר האוצר יאיר לפיד ושר החקלאות יאיר שמיר צפויים בקרוב להידרש לאשר את העלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים, כחצי שנה אחרי שהורידו את מחירי הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה ב־20% והכניסו אותם תחת צו הפיקוח על המחירים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי גורמים במועצת החלב העבירו לאחרונה מסרים למחלבות ולפיהם מחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי - נ"ק) צפוי לעלות בעוד שבועיים ב־15 אגורות לליטר - עלייה של 7% ביחס למחיר הנוכחי העומד על 2.14 שקלים לליטר. במקביל יוכלו המחלבות להעלות את מחיר חלק ממוצרי החלב שאינם תחת פיקוח בהתאם לכמות החלב בהם.

 

מוצרי חלב מוצרי חלב צילום: חיים צח

 

מנכ"לית מועצת החלב מיכל קראוס אישרה בשיחה עם "כלכליסט" כי מחיר המטרה צפוי לעלות, אך ציינה כי עדיין אינה יודעת מה יהיה שיעור העלייה. קראוס הסבירה כי "בחודשים האחרונים נרשמה עלייה דרסטית במחיר החיטה, השעורה והתחמיצים המשמשים מזון לבהמות, שנבעה משנת בצורת שבמהלכה היתה ירידה חדה ביבולים. המזון לבהמות מהווה מרכיב מהותי במנגנון הקובע את מחיר המטרה. אני עדיין לא יודעת להגיד באיזה אחוז תסתכם העלייה, כי אנחנו צריכים לסיים את העבודה הכלכלית ולהעביר זאת לאישור השר".

 

המחלבות סופגות את עליית המחיר ומקבלות פיצוי

 

על פי הנהלים, כדי לא לבצע שינויים תכופים במחירי מוצרי החלב לצרכן אחת לרבעון, בוועדת הפיקוח על המחירים ממתינים לעלייה מצטברת בשיעור 3.5% במחיר המטרה לפני שהיא ממליצה לשרים הממונים להעלות את מחירי המוצרים שבפיקוח. מכיוון שבאפריל עלה מחיר המטרה ב־0.9% ועל פי הצפי ביולי יעלה המחיר ב־7% נוספים, לא תהיה לוועדה דרך למנוע התייקרות זאת.

 

עם זאת, העלאת מחירי מוצרי חלב הנחשבים למוצרי יסוד ונמצאים תחת פיקוח מהווה ניגוד מוחלט לתפיסת הממשלה הנוכחית, שמדיניותה המוצהרת היא הורדת מחירי המזון. לכן לא מן הנמנע שהממשלה תעכב את העלאת המחירים, כפי שעשתה בעבר.

 

 

באוקטובר 2012 עלה מחיר המטרה ב־9.3%, אולם מכיוון שהבחירות לכנסת כבר היו בפתח, דחו השרים את מתן האישור להעלות את מחיר מוצרי החלב שבפיקוח. בשלב הראשון ספגו המחלבות את ההתייקרות, מתוך ידיעה שכשהמדינה תבצע את ההתייקרות יופעל מנגון פיצוי. מנגנון הפיצוי מבוסס בין היתר על כך שגם אם נרשמת ירידה במחיר המטרה ברבעונים הבאים, המדינה לא תמהר להפחית את מחיר המוצרים לצרכן, והמחלבות ישלימו את הסכום שאותו ספגו עד שאושרה ההתייקרות.

 

בסוף אוקטובר, משראו המחלבות כי המדינה עדיין לא ביצעה את ההתייקרות, הן העלו את מחירי מוצרי החלב שאינם תחת פיקוח בשיעור של 2.5%-4.8%. רק בפברואר 2013 אישרה המדינה את העלאת מחירי המוצרים המפוקחים ב־3.5%. לא מן הנמנע כי גם הפעם תדחה המדינה את העלאת מחירי המוצרים שבפיקוח, והמחלבות יידרשו לקבל החלטה בנוגע לתמחור שאר מוצרי החלב.

 

הרחבת הפיקוח פגעה בהכנסות המחלבות

 

הפעם להחלטה זו יש משקל רב יותר מבעבר, שכן בינואר האחרון הורחב סל מוצרי החלב שבפיקוח כך שיכלול גם את הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה. מהלך זה הגדיל את אחוז המוצרים שרווחיות המחלבות ממכירתם נמוכה ומוגבלת, כך שעליהן להקפיד יותר מבעבר להשיא רווחים משאר המוצרים כדי לצמצם את הפגיעה ברווחיות הכוללת של המחלבה.

על פי נתוני סטורנקסט לסיכום השלישון הראשון של השנה, הורדת מחיר השמנת המתוקה ב־20% הובילה לעלייה בשיעור 9.4% במכירות הכמותיות, אך הסבה אובדן הכנסות בגובה 3.1 מיליון שקל למחלבות נוכח ירידת המחיר. הוזלת הגבינה הלבנה והכנסתה תחת פיקוח באותה עת לא הגבירו את המכר הכמותי, שאף ירד ב־0.7%, והסבו למחלבות ירידה כספית בשיעור 10.8% שהם 18.5 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x