$
פרסום ושיווק

פרשת האח הגדול מגיעה לכנסת: "פחדתי לצאת מול ההפקה"

סער שיינפיין בוועדת החינוך: "יש לי ראיות למכביר שההפקה גם ידעה מה היה שם". יו"ר מועצת הכבלים והלווין הקריא מכתב שקיבל מאיגוד הפסיכיאטרים: "ד"ר אילן רבינוביץ' אינו חבר האיגוד, אולי מכאן מתחילה הבעיה"

שלי פריצקר 09:4619.03.12

"אני פחדתי לצאת מול האנשים האלה. הם איימו עלי ועושים את מה שאיימו. יש לי ראיות למכביר שההפקה גם ידעה מה היה שם", כך אמר סער שיינפיין, שהשתתף בעונה השנייה של האח הגדול, בוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת שדנה בממצאי התחקיר שפורסם ב"ידיעות אחרונות". שיינפיין תובע את חברת ההפקה ואת הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ שסיפק לו כדורים פסיכיאטריים, במהלך העונה.

  

לדיון הוזמנו אנשי חברת ההפקה של התוכנית, סער שיינפיין שהשתתף בעונה השנייה של התוכנית, הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ' שסיפק את הכדורים הפסיכיאטריים מטעם ההפקה ונציגי הרשות השנייה ולשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית. לדיון הגיעו גם משתתפים נוספים מעונות קודמות בתוכנית, ביניהם אלירז שדה, גואל פינטו, שרה לוין, פנינה טורנה, וכן משתתפי העונה הנוכחית איתם ישראלי ביחד עם וולטר ויעל ברון.

 

סער שיינפיין סער שיינפיין צילום: גבריאל בהרליה

 

שיינפיין סיפר, "רציתי לעבור את החווייה, אחרי חששות ופחדים ונפגשתי עם כל הגורמים שקשורים בהפקה שהרגיעו אותי הבטיחו לי שזו הולכת להיות חוויה. הבעתי את החששות, אני בן 37, יש לי משרד עו"ד הם שיכנעו אותי שזה הדבר הכי נכון לעשות, שקורצתי מחומר שכל עם ישראל רוצה לראות והבטיחו שישמרו עלי. אף אחד לא הזהיר אותי שיכול להיגרם לי נזק, עטפו אותי בחום. כבר באודישן שאלו אותי אם אני מוכן לעשות סקס מול המצלמה".

 

ח"כ ניסים זאב שאל את שיינפיין: "זה לא הפריע לך מוסרית?"

 

סער ענה, "אמרתי באודישן שאני לא אעשה את זה, יש לי אג'נדות לקדם ובגלל זה נכנסתי. במהלך השהות רציתי לעזוב כי היה לי משעמם. ביקשו ממני להישאר. אחרי כמה זמן שאתה מנותק יש ישות אחת שאתה מתקשר איתה וזה האח הגדול, אתה מפתח תלות. אמרו לי שאני לא יכול לעזוב בלי שיחה עם הפסיכיאטר אשר הבטיח לי שאם אני אצא החוצה המבנה האישיותי שלי לא יוכל להתמודד עם זה שיצאתי החוצה. כדי להתמודד עם הלחצים הוא אמר שיש פתרון וזה הכדורים. במשך חודשיים לקחתי כדור נגד סכיזופרניה והוא אמר לי שזה כדור שינה. אף אחד לא אמר שזה ריספרדל. אף אחד לא אמר לי על תופעות הלוואי, חשבתי שאני משתגע".

 

ניסים זאב: "למה זה התעורר אצלך רק עכשיו?"

 

שיינפיין השיב "פחדתי לצאת מול האנשים האלו, אני עדיין בפחד מהערוץ תקשורת הזה, הם איימו עלי. ראיתי את רן תלם קורא לזה כדורי אהבה, הם השתמשו בתקשורת כדי לאיים עלי, הם מנסים להשחיר את פני ועדיין מנסים. אני מבקש מכם הרגולטורים שצריכים להגן על אנשים כמוני".

 

אלכס מילר יו"ר הוועדה הפנה שאלות לאנשי קשת: "האם ההפקה מודעת לכך שיש טיפול פסיכיאטרי? וכמה מודעות לאלכוהול שניתן שם? האם פתרתם את הסוגייה ומה קורה היום, האם ממשיך טיפול של הפסיכיאטר?"

 

הפרדה בין הצד ההפקתי והרפואי

 

רן תלם, סמנכ"ל התוכן של קשת הסביר: "לתוכנית יש פרוטוקול מדויק לאיך היא מופעלת ויש הפרדה בין הצד ההפקתי והרפואי. חשוב לי להגיד שאנחנו אנשי טלוויזיה, אנחנו מלווים את המתמודדים בהמון רגש ואהבה, ולא רק משיקולי רייטינג. אנחנו בודקים את המועמדים אם הם כשרים להיכנס לבית מבחינה רפואית פיזיולוגית ופסיכולוגית רק אז הם נכנסים. יש ליווי קבוע במהלך התוכנית של פסיכולוגים שמפנה לפסיכיאטר בעת הצורך ויש חיסיון רפואי".

 

ח"כ מילר ניסה לברר, "איך יכול להיות שאנשים בתוך הבית זקוקים פתאום לטיפול תרופתי? חשוב לנו לשמוע כמה הרופא היה חלק מהתוכנית? כמה זה חלק מהאסטרטגיה של התוכנית? עד כמה ההתערבות של הרופא הוא לצורך שיקולי רייטינג?"

 

תלם: "את השאלות הרפואיות יש להפנות לרופא. אין שום מפגש בין הצד של התוכן לבין הצד הרפואי".

 

מילר: "כאשר הוא נותן כדורים אתם לא שואלים שאלות?"

 

סער: "לקחתי כדורים ושתיתי אלכוהול ולא אמרו לי איזה השפעה יש לכדורים".

 

מילר: "האם הד"ר ניסה לעצב את התוכנית בדרך כלשהי יש פה מחדל. אם יש רופא שנותן טיפול פסיכיאטרי בלי להסביר את ההשלכות. יכול היה להיות אדם שמת בשל עירבוב של אלכוהול וכדורים".

 

מילר פנה לגואל פינטו שהתראיין בתוכנית של קשת כי לקח כדורים. האם זה היה נכון מבחינתך להישאר בתוכנית בלחץ עם הטיפול?

 

פינטו שהיה בבית בעונה השנייה עם שיינפיין השיב, "זו היתה עונה שבה כוחות גדולים התנגשו אחד בשני. אחרי חודש וחצי חטפתי מה שהוסבר לי אח"כ כסוג של התמוטטות, מיד פניתי לחדר האח הגדול ושם חיכה לי ד"ר רבינוביץ שהחזיק כדור ביד ולא הוסבר לי מה הכדור, הוא אמר שזה מה שאני צריך. הרופא החליט שאני צריך לקבל באופן סידר כדורים שיעזרו לי עם ההתמודדות בבית. בכל יום ראשון חדר האח הגדול קרא לי לקחת את הכדורים. אני באופן אישי אחרי שבועיים החלטתי להפסיק עם הכדורים, לא הודעתי לאף אחד כל כך".

 

יו"ר מועצת הרשות השנייה ד"ר אילן אבישר אמר: " עד היום לא שמענו תלונות או מקרים יוצאי דופן. אנחנו מתכוונים לבדוק את הדברים האלו מול הרבה משתתפים ותוכניות ולקבוע כללים שימנעו את זה בעתיד".

 

הרגולטור לא נרדם בשמירה

 

מנכ"ל מועצת הרשות השנייה מנשה סמירה: "פתחנו בהליך בדיקה מול הזכיין וחברת ההפקה. הרגולטור לא נרדם בשמירה. הגענו לנקודה שצפה מאחד המתמודדים שהיתה לחץ מטעם ההפקה, תוכנית בידורית לא צריכה להגיע למקומות כאלו. אני בטוח שגם בהפקה ובקשת עושים בדיקה. האם הטיפול הפסיכיאטרי הזה סביר, כנראה שלא אבל אסור לערבב בין הדברים. בודקים כמה ההפקה מעורבת. ההפקה אומרת שלא היתה התערבות ואנחנו בודקים את הדברים האלו. משתתפי תוכניות הטלוויזיה יקבלו שאלון ואנחנו רוצים לראות את התמונה".

 

יו"ר מועצת הכבלים והלווין ניצן חן: "יש שורת בדיקות, עוד לפני כן הרגולטור דרש קוד אתי שההפקה אמונה על כבוד המשתתפים ואסור עליה להפעיל תנאי לחץ כך שהקוד האתי ברור ועכשיו הוא מורחב". חן הקריא מכתב שקיבל מיו"ר איגוד הפסיכיאטרים לפיו ד"ר אילן רבינוביץ' לא חבר האיגוד. "אולי מכאן מתחילה הבעיה. פסיכיאטר צריך להיות בלתי תלוי אלא כפוף אך ורק לאיגוד מקצועי. אסור שהוא יהיה כפוף להפקה. אם יסתבר שהופעל לחץ על המשתתפים בניגוד לרישיון שניתן להם, המועצה תיקח את הרישיון שנתן להם".

 

פנינה טורנה שהשתתפה בתוכנית אמרה, "התוכנית הזו מהווה דוגמה להרבה מאוד אנשים בחוץ, אני העברתי מסר לנשים מוכות". טורנה ציינה כי קיבלה 125 אלף שקל בשביל להיכנס לתוכנית הזו, "אבל אני מרוויחה הרבה יותר בחוץ, 600 אלף שקל".

 

ד"ר גדי לובין, שירותי בריאות הנפש אמר בדיון: "זה לא נכון לתת את הכדור למי שאינו זקוק לו. זה עלול לפתח תופעות לא טובות. אבל אסור להיגרר למה שנראה בעיה ספציפית של טיפול תרופתי ולגזור על הכלל. נוכח הפרסום הרב אנשים עלולים לא להירתע מטיפול".

 

פרופ' אבינעם רכס, לשכת האתיקה הרפואית: "ד"ר רבינוביץ אולי לא חבר באיגוד אבל הוא כפוף לאתיקה הרפואית. רופא שנכנס להפקה הוא בניגוד אינטרסים כי מצד אחד הוא מחויב להפקה שמשלמת לו וגם לאתיקה הרפואית. אנחנו בודקים אם הוא חצה את הקווים מרפואה להפקה, אם הוא נפגש עם חברה של סער שיינפיין הוא חצה את הקווים ועל זה נצטרך לתת את הדעת. האם  אפשר לתת לאדם כדור מבלי להסביר את תופעות הלוואי. אני מוטרד וצריך לבחון את זה כמקרה פרטני".

 

קופרמן: "בשתי העונות האחרונות אין ליווי פסיכיאטרי. יש רופא שאחראי על הטיפול באנשים ואנחנו עושים טלוויזיה. אח גדול יודע מה קורה בתוכנית, אנחנו מדווחים על זה, אם מתעוררת איזושהי בעיה יש התערבות של איש מקצוע ויש לו את חופש הפעולה לעשות את כל מה שהוא רוצה".

  

יו"ר הוועדה אלכס מילר סיכם את הדיון ואמר שימשיכו לדון בנושא אחרי שוועדות הבדיקה של הרשות השנייה, מועצת הכבלים והלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית יסיימו את עבודתם ויביאו את הממצאים. "אני דורש לקבוע כללים ברורים בכל הקשור לנושא בריאות הנפש בתוכניות ריאליטי", ציין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x