$
דעות

דעה

ליצמן השלים עוד סיבוב על חשבוננו - וחוזר למשרד שלא באמת קיים

בערב ראש השנה התפטר ליצמן מתפקיד שר השיכון בעקבות החלטה על סגר בחגים "שימנע ממאות אלפים להתפלל בבית הכנסת" - וכעת הוא חוזר כסגן שר עם סמכויות של שר, לאותו משרד בדיוק; המטרה, בין היתר: להוריד לעצמו את המשטרה מהגב לתקופה ארוכה. עם זאת, בהיעדר תקציב ובימים של קורונה, המשרד אליו חוזר ליצמן - בדומה למשרדי ממשלה אחרים - עושה בעיקר יח"צ

דרור מרמור 13:5312.10.20

יעקב ליצמן השלים אתמול (ב') סיבוב, עוד סיבוב, של התפטרות-בלוף מהממשלה. סיבוב שמתחיל תמיד בחשיפת שיניים מאיימת, עד שמאוד מהר מתברר שמדובר לכל היותר בנשיכת גור (או חסיד גור) שכרוך אחר בעליו. אם בסוף נובמבר 2017 זה לקח קצת יותר מחודש עד שהוא חזר למשרד הבריאות, לאחר שהניח את המפתחות בזעם ועזב נוכח "הפיכת השבת ליום השיפוץ הלאומי", הפעם הפארסה ארכה פחות מחודש. ערב ראש השנה הוא התפטר מתפקיד שר השיכון בעקבות החלטה על סגר בחגים, "שימנע ממאות אלפים להתפלל בבית הכנסת", ועכשיו הוא חוזר כסגן שר עם סמכויות של שר, לאותו משרד בדיוק.

 

יתרה מכך: ליצמן חוזר הפעם כמנצח הגדול, לאחר שהסיבוב והפארסה היו אך ורק על חשבוננו. מבחינת ליצמן ובוחריו החסידים, סגר הקורונה הגדול הוא שהתגלה כגור מאוד לא מאיים ולא נושך. עם כל הכבוד להחלטת הממשלה ההיא על הסגר, עשרות אלפי חסידים התארחו גם בחגי תשרי האחרונים בבתי הכנסת, בישיבות ובסוכות האדמו"רים, אז למה בעצם שליצמן ילך הביתה? מישהו ראה פה סגר? 

יעקב ליצמן יעקב ליצמן

 

ולא שהוא באמת עזב בחודש שחלף. יד ימינו, מוטי בבצ'יק, נותר במשרד השיכון גם בחודש האחרון, יחד עם הדובר ובעלי תפקידים נוספים שהביא עימו ליצמן בקיץ האחרון. נציבות שירות המדינה עצמה עין, כמו שהיא כבר עשתה בעבר עם עוד שרים רבים שעזבו רק בכאילו (חיים כץ ואחרים). במשך כל הזמן הזה, לכולם היה ברור שהחרדים לא יוותרו על האחריות והסמכויות שטמונים במשרד השיכון, שנושאים עימם לכל הפחות בשורה למאות אלפי חרדים שזקוקים לקורת גג במחיר מוזל.

 

אפילו הבלוף הישן של סגן שר שהוא בעצם שר, בלוף שבג"ץ פסל בשנת 2015 אז אילץ לראשונה את הרבנים האשכנזים להתכופף מול המדינה (לאחר עשרות שנים שבהן הם התעקשו שחרדים לא יכהנו כשרים בממשלה ציונית), חוזר עכשיו לממשלת ישראל ללא שום בעיה. במקום ראש ממשלה שמכהן כשר בכאילו, ליצמן מקבל לידו/מעליו את איציק כהן מש"ס, שיכהן במקביל לתפקידו כשר בובה במשרד השיכון גם כשר במשרד האוצר (במקום כסגן שר, כדי לפנות תקן סגן שר לליצמן, לאחר שהמכסה של סגני שרים מגוש הימין התמלאה ובני גנץ נזכר שיש לו עקרונות שעליהם הוא לא יוותר לממשלה).

 

לא פחות חשוב: תפקיד סגן שר מוריד מליצמן את המשטרה והפרקליטות מהגב לתקופה ארוכה. באוגוסט האחרון הודיעה המשטרה כי היא ממליצה להעמידו לדין בחשד לעבירות מרמה, הפרת אמונים, הצעת שוחד והדחה בחקירה, לאחר שניצל לכאורה את כוחו במשרד הבריאות. ליצמן חשוד בין השאר כי השפיע על חוות דעתם של מספר פסיכיאטרים עובדי המשרד שמונו לבדוק את כשירותה הנפשית של מלכה לייפר, החשודה בביצוע עבירות מין בקטינות באוסטרליה. במידה והיועץ המשפטי לממשלה יגיש נגדו כתב אישום הוא לא יוכל לכהן בתפקיד שר – אבל עם סגן שר (או עם ראש ממשלה) הסוחב על הגב האשמות כבדות משקל אין לנו בינתיים שום בעיה.

 

ואחרי הכל, למרות הסיבוב המביך במסגרתו הלך וחזר, חשוב גם להדגיש שממילא משרד השיכון - כמו הרבה משרדי ממשלה אחרים - לא באמת קיים בימי קורונה. בהיעדר תקציב לשנת 2020, לא הרבה קורה שם מלבד ראיונות והודעות יח"צ שמנסות בעיקר להציג עבודה של ממש.

 

אפילו התוכנית הגדולה לשינוי שיטת המכרזים של הקרקעות שמשווקת רשות מקרקעי ישראל, תוכנית שאושרה לפני יותר מחודש במועצת מקרקעי ישראל וקבעה בין השאר שלא ינתנו שום הנחות וסובסדיות באזורים שבהם מחיר דירה ממוצעת גבוה מ-2.7 מיליון שקל (להבדיל ממכרזי מחיר למשתכן של כחלון), עדיין תלויה ועומדת ומחכה לחתימתו של שר האוצר ישראל כץ.

 

גם לאחר שיואיל שר האוצר לחתום כנדרש, וליצמן כבר תולה תקוות בעובדה שאיציק כהן ממשרד האוצר יהיה כעת גם חברו למשרד השיכון, הקופה הציבורית המחוררת תתקשה לשחרר בעתיד הנראה לעין יותר מדי כספים לסבסוד הפיתוח של הקרקעות בפריפריה, כפי שקובעת התוכנית החדשה.

 

גם החלום המוצהר והמתוקשר של ליצמן להחזיר את המענקים לרוכשי דירות בפריפריה (לדירות עד מחיר של 700 אלף שקל), חלום שאמור לסייע בעיקר לאנשי שלומו שקונים דירות ישנות בערים כמו חצור הגלילית או ערד, נקבר עמוק במגירה בימים של גירעון ענק באוצר המדינה.

 

בפועל, משרד האוצר, משרד הפנים האחראי על ועדות התכנון ועל הרשויות המקומיות, ואפילו משרד המשפטים שמבטיח אינספור תיקוני חקיקה שישחררו חסמים בתחום ההתחדשות העירונית למשל (כמו הורדת שיעור ההסכמה לפרויקטים), משפיעים על ענף הנדל"ן פי כמה יותר ממשרד השיכון, כבודו במקומו כמובן.

 

בינתיים, אפילו חזרתה של רשות מקרקעי ישראל ממשרד האוצר למשרד השיכון לא ממש מוכיחה את עצמה. רק לאחרונה פורסם בכלכליסט כי מתחילת השנה ועד 22 בספטמבר חתמה רמ"י על עסקאות למכירת מגרשים לבניית 17 אלף דירות בלבד, 37% פחות מהתקופה המקבילה אשתקד (בה נסגרו עסקאות לבניית 27 אלף דירות). מלבד המחלוקת עם האוצר בנוגע לסבסוד קרקעות בפריפריה, וסגר הקורונה שדוחה כרגע לפחות 40 מכרזים שנמצאים באוויר, התחושה היא שגם ברמ"י עצמה לא ממש מתאמצים לייצר עבודה. עדיאל שמרון, המנכ"ל הדומיננטי של רמ"י ב-6 השנים האחרונות, יסיים בקרוב את תפקידו, מה שתורם לאווירת סוף עונה כללית במונופול הקרקעות הגדול של ישראל, ודאי בימי הקורונה.

 

בשורה התחתונה, ליצמן חוזר השבוע כמנצח אל משרד השיכון. עם זאת, במצבה של הממשלה ושל הקופה הציבורית, לא בטוח שיש לו כדורים לשחק איתם עד ההתפטרות הבאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x