$
בארץ

מנהל רשות המסים: "טבע חברה גלובלית, בעייתי להוסיף תנאים שיגבילו את הפיטורים בחוק לעידוד השקעות הון"

משה אשר התייחס לפיטורים ההמוניים בטבע ואמר כי נדרשת מחשבה מצד משרד האוצר ומשרד הכלכלה במטרה לסייע לעובדים. נשיא לשכת רואי החשבון, יזהר קנה: "מדובר בפיגוע המוני בכלכלה, בכספי הציבור ובבורסה הישראלית שנולד מכשל ניהולי ברור"

עמרי מילמן 12:0614.12.17
משה אשר, מנהל רשות המסים התייחס היום בכנס לשכת רואי החשבון בירושלים לפיטורים ההמוניים הצפויים בטבע ולביקורת על הטבות המס שהגיעו לכ-20.6 מיליארד שקל במשך עשור מבלי שטבע התחייבה לכל פעילות או תעסוקה בארץ ואמר כי "טבע נהנתה מצד ההכנסות וההטבה מתורגמת ליותר כסף כי מדובר בחברה גדולה. בעבר כשהיו מסלולים של פטור - שם ה"ספיגה" של הכסף היתה קטנה יותר מאשר בשנים האחרונות, ובמסגרת הרווחים טבע קיבלה 2 מיליארד שקל.  יכול להיות שהיום לא היה מהיכן לחלץ את הכספים האלה, אך האם כתוצאה מכך להוסיף תנאים לחוק? זה מאוד בעייתי, טבע היא כבר מזמן בינלאומית למרות שהבסיס שלה הוא ישראלי, אבל היא יכולה לפעול בכל העולם. מצד שני, אין ספק שנדרשת כאן מחשבה וגם משרד האוצר וגם משרד הכלכלה פועלים הבוקר כדי לסייע לעובדים".

 

 

 

אשר הוסיף לגבי חוק עידוד השקעות הון: "היום כשרוצים לקבל יציבות בהטבות (לעשר שנים - ע"מ) או מענקים אז צריך לבוא עם תוכנית עסקית, בין היתר בתעסוקה. בחוק עידוד השקעות הון הרגיל אין התחייבות כזו. נתנו שיעורי מס נמוכים כדי להתחרות בעולם וזו הסיבה שנתנו שיעור מס נמוך. אם קבלת מענקים אתה מחויב ואם לא עמדת בהסכם אתה מחויב להחזיר את המענקים. טבע היתה בצד ההכנסות, פשוט היא הייתה גדולה, אז יש לה יותר רווחים ולכן הטבות גדולות יותר".

 

מנהל רשות המיסים משה אשר מנהל רשות המיסים משה אשר צילום: נמרוד גליקמן

 

 

עוד אמר אשר כי "משבר טבע הוא אירוע כואב ומצער. גם כשאנחנו בתעסוקה מלאה במשק והפרמטרים מצוינים כשנסגר מפעל בקריית שמונה ואין מקורות תעסוקה חליפיים זמינים - זה מאוד בעייתי. האמת, זה לא מגיע למדינה, הם (טבע) הפסידו בעסקה כושלת במקום אחר בעולם ובישראל משלמים את המחיר. זה קודם כואב לעובדים שחלקם משתכרים שכר מינימום, ועל זה יש להוסיף את המשק המשני שסובב את החברה שגם נפגע".

 

 

"רפורמת המס של טראמפ זו רעידת אדמה"

 

אשר התייחס לרפורמת המס עליה הכריז נשיא ארה"ב: "בהנחה שרפורמת המיסוי של טראמפ תתבצע, זו רעידת אדמה כלכלית בסחר הבינלאומי. ישראל מושפעת כמו כולם, אבל יש פה גושי סחר ענקיים - אירופה, ארה"ב, סין ושם מתחיל להיות גל ענק של נדידת מפעלים ונדידת כספים אדירה לכיוון ארה"ב".

 

לדברי אשר, "אנחנו עוקבים בדריכות אחרי החקיקה. כרגע חמישה שרי אוצר מהמדינות המובילות באירופה הגישו מכתב לשר האוצר האמריקאי שהם מודאגים מאד ממה שהולך. חלק נוגדים הסכמי סחר שארה"ב חתומה עליהם, חלק סותרים את עקרונות ה-BEPS (הפרויקט של האיחוד האירופי להסדרת המיסוי הבינלאומי) ויש דאגה לעתיד הסחר בין הגושים".

 

להערכת אשר, "בנקודת המוצא אנחנו במקום טוב ביחס לשאר המדינות. אם הרפורמה תתקדם כמו שהיא נגיב בדרך זו או אחרת. בסך הכל החקיקה שלנו  היא בדגש על עידוד תחרותית".

 

לדברי אשר הבעיה מבחינת ישראל היא לא בנושא הורדת מס החברות מ-35% ל-20%. "דווקא שיעור המס פחות מטריד, כי זה בעיקר מתייחס לסחר המקומי. ישראל נמצאת בסביבת מס של 23%. מי שקונה ומוכר בישראל זה לא רלוונטי עבורו, ומי שמייצא לחו"ל ונמצא בחוק לעידוד השקעות הון, ממילא עם שיעורי מס נמוכים יותר נהנה משיעור המס של עד 16% ואפילו 5% במסלולים השונים".

 

לדברי אשר הבעיה עבור ישראל מצויה במעבר לשיטת מיסוי דיבידנד טריטוריאלית. "המשמעות היא שלפי הרפורמה כל ניכוי מס במקור במדינה אחרת זה כסף שנזרק לפח מבחינת האמריקאים". לדברי אשר הסעיף הזה עשוי לגרום לחברות אמריקאיות להעביר את הפעילות שלהן לארה"ב כדי להמנע מתשלומי מס כפולים.

 

מהלך נוסף שעלול לפגוע בישראל לפי אשר הוא כי האמריקאים קבעו שכחברה אמריקאית משלמת לחברת בת ישראלית על שירותיה יוטל עליה מס חדש על שירותי פיתוח. החשש הוא שזה יגרום לצמצום הפעילות בישראל. הנוסח של הצעה זו אינו סופי וכעת נידונות שתי אפשרויות - אחת מתונה יותר והשנייה מרחיקה לכת.

 

"המהלך החד פעמי שאומר שאת כל העודפים שחברות אמריקאיות צברו מעבר לים צריך למסות באופן מיידי ב-14%, על המזומן (7% על הנכסים המוחשיים) זה מס נמוך אך חובה, ולא כמו שאנחנו הצענו לחברות הארנק. נכון, פרסו את תשלום המס על פני 8 שנים. אבל זה מביא לכך שהחברות גם מביאות את הכסף וגם משקיעות בארה"ב".

 

הביטקוין זה נכס רווח הון והוא חייב במס 

 

אשר התייחס לסערת הביטקויין ואמר כי: "הוצאנו טיוטת חוזר ואמרנו שהביטקוין זה נכס רווח הון, כמו נייר בבורסה, נייר ערך לכל דבר ועניין. ומשום שזה נכס המשמעות היא כשמממשים זה חייב במס רווח הון וכשמפסידים, חלילה, ניתן לקזז את ההפסד. כרגע אנו מודעים לכך שמדובר בדיווחים מסובכים, צריך לשלם מקדמה ולדווח תוך 30 יום. אנו הולכים לתקן חקיקה לפיו הדיווח יהיה במסגרת הדיווח השנתי גם בתחום המע"מ מי שלא עוסק בזה לא יהיה חייב במע"מ בדומה למע"מ , את שני אלה נסדיר בחקיקה כך שמי שמדווח אמת ידווח בצורה חלקה".

 

אשר הוסיף כי "כשקונים עם הביטקוין מוצר או שירות יש אירוע מס. אם נפרדת מהנכס רואים בכמה קנית ובכמה מכרת ויש רווח מס. גם בהנפקה של הטוקנים, יש צוות שעובד על נהלים ובקרוב נצא עם נייר עמדה איך לפרש מבחינה עסקית".

 

"הפיטורים בטבע - פיגוע המוני בכלכלה"

 

נשיא לשכת רואי החשבון, יזהר קנה, התייחס בכנס גם הוא לפיטורים הצפויים בטבע. "מדובר בפיגוע המוני בכלכלה, בכספי הציבור, בבורסה הישראלית, בכלכלה הישראלית. שנולד מכשל ניהולי ברור. חברי הקרובים יודעים שבזמנו כאשר נעשתה אותה עסקה שהביאה אותנו לאן שהביאה אותנו נדהמתי מאותה תעוזה. אני חשבתי שהיא לא נכונה, גם אם היתה מצליחה אני חושב שהיא לא נכונה. בעניין הספיציפי עכשיו, אין ספק שהפגיעה הזו היא פגיעה אנושה באלפי משפחות, לא רק ב-3,000 העובדים, יש לזה גלי הדף אחד אחרי השני, הפגיעה בהכנסה יכולה להגיע עד למכפיל של 3 או 4. אתה מחזיר מכוניות, חברות הליסינג יפטרו עובדים, קבלני משנה של טבע יפטרו עובדים, המזנון ליד המפעל יפטר עובדים".

 

בנוגע להטבות המס שקיבלה טבע אמר כי "אי אפשר להתעלם מכך שטבע זכתה מהמדינה בתמיכות לאורך שנים. אחד הדברים שלמדתי עכשיו מהדיונים עם משה כחלון, למדנו שהטבות מגיעות מכסף שמגיע לגופים או הפחתה במס. מדובר בשני כיוונים שונים עם טיפול שונה. אין ספק שטבע זכתה גם מזה וגם מזה ובסכומים גדולים. אין ספק היום בחוכמה בדיעבד שחייבים לשנות את הד.נ.א של המחשבה על הדברים האלו בחקיקה בגלל העובדים. לא יכול להיות שחברה כזו או אחרת תקבל הרבה מיליארדים מהמדינה כאשר הדבר הכי חשוב, אך בנושא התעסוקה אין לה מחויבות כזו או אחרת. לנו אין ספק שאם טבע הייתה מקבלת את ההטבות במסגרת ההסכם היה מועלה על הכתב כי טבע מעסיקה בישראל כך וכך עובדים ואם תהיה ירידה מסוימת אז הייתה מחזירה את הכסף. מדינת ישראל חייבת לשבת על המדוכה, לאור האירוע, להכנס לכל אותם חוקי עידוד ולהכניס את נושא התעסוקה".

 

סגן נשיא לשכת רואי החשבון ג'ק בלנגה הציע לאשר כי יקדם חוק לביטול הטבות המס לשנת 2018, כשם שהאוצר איים על גופים אחרים בעבר כמו קק"ל. לדבריו "גופים שלא רצו לחלק דיבידנד למדינה כמו קק"ל הציעו הצעת חוק לגבות מהן מס ותוך שנייה הכל הסתדר, כנרא שזה הפתרון גם כאן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x