$
דעות

חוק ההון השחור יפגע בחלשים

הצעת החוק שמקדם האוצר תהפוך כל אדם לנחקר פוטנציאלי, ורק העשירים יוכלו להתמודד עם זה

ח"כ משה גפני 06:4810.03.16

כיו"ר ועדת הכספים בקדנציה הקודמת ובנוכחית העברתי עם חבריי לוועדה חקיקה ענפה שעוסקת בעולם המס ובגיבוי רשויות המס. העברתי את החוקים הללו מתוך אמון במערכת המס ובחובתו של כל אזרח לשלם מסים כדין.

 

אך כשמחוקקים חוקים שיחולו על כלל הציבור, צריך להבין כי לאדם עשיר יש יכולת לשכור סוללה של עורכי דין, רואי חשבון ויועצי מס שמיומנים בהתמודדות עם רשות המסים ופקידי השומה. ולעומת העשיר ניצב האזרח הפשוט, שאין באפשרותו לממן את המערך הזה. אני מאמין שלכל אזרח יש זכות לעצמאות כלכלית, וראוי שאזרח שומר חוק ייהנה מהשקט הנפשי ומהידיעה שאיש לא מחפש אותו בלי סיבה.

 

משה גפני משה גפני צילום: אלכס קולומויסקי

 

הצעת החוק החדשה שאנשי משרד האוצר מנסים לאשר בוועדת החוקה היא הצעת חוק חמורה, שמוסיפה לאזרח הפשוט פחד נוסף ומוצדק מכך שמידע רב עליו יועבר לרשות המסים על לא עוול בכפו.

 

לקום בבוקר ולגלות שאתה חשוד

 

הכתבה שפורסמה ב"כלכליסט" טוענת ששמות הלקוחות שהבנקים מחויבים להעביר לרשות המסים לפי הצעת החוק הם רק של לקוחות חשודים. אצטט את מה שכתבה הלשכה המשפטית של הכנסת בחוות דעת מנומקת שהתנגדה להצעה: "ההסדר המוצע מאפשר להפעיל סמכויות שלטוניות פולשניות ופוגעניות כלפי קבוצות נרחבות של אנשים פרטיים, וכל זאת לא על בסיס חשדות קונקרטיים".

 

ניקח למשל אשה מבוגרת שמקבלת קצבת זיקנה בכל חודש. לפי ההצעה, רשות המסים רשאית לבקש מהבנקים להעביר אליה את כל פרטיה. בניגוד למה שנטען בכתבה, לא נדרש שום חשד. די ב"יסוד סביר". לגברת המבוגרת אין סוללת עורכי דין שתסביר לרשות המסים שבדיוק החודש היא שחררה חיסכון של אלפי שקלים כי היא נזקקה לטיפול רפואי דחוף. וכך, כל אדם יכול לקום בוקר אחד ולגלות שהוא נתון לחקירה של רשות המסים, על לא עוול בכפו. עכשיו אתם מבינים למה חברי כנסת מכל סיעות הבית חוששים מהיום שאחרי הצעת החוק?

 

מניסיון ארוך שנים בכנסת אני יכול לומר אל תאמרו "לי זה לא יקרה". כי גם אם אתם מקפידים על כל התשלומים, ואין לכם סכומים שקיבלתם מתנה מההורים כדי לקנות דירה, כל הפרטים שלכם כבר הועברו לרשות המסים. אם זו לא פגיעה בפרטיות, איני יודע מהי פגיעה בפרטיות.

 

מאגר המידע שהצעת החוק הזאת תייצר הוא ענק. כבר היום רשות המסים מקבלת מידע רב מגופים שונים במדינה, והכל כדי להתמודד עם תופעת העלמת המסים. ואפילו אם נניח שמידע לא זולג לעולם - האם באמת דרוש מאגר מידע כה אימתני?

 

די לדמגוגיה. התייחסו לדברים באופן מקצועי

 

לפני כארבע שנים התבקשה ועדת הכספים לאשר העברת מידע מהרשויות המקומיות לרשות המסים. הוועדה סירבה כי סברנו שזה מוגזם. מאז גדל סל הסמכויות שהעניקה הכנסת לרשות המסים.

 

בהתנגדותי להצעת החוק הזאת איני דואג למעלימי המס אלא לאזרחים שומרי חוק - כמו רוב אזרחי ישראל. אין שום היגיון או הצדקה להיכנס לכיסם ולחשבונות הבנק שלהם בלי שיש חשד ממשי להעלמות מס. אין הצדקה לתת לרגולטור לחקור אזרחים תמימים שלא חטאו ולא פשעו ולעקוב אחריהם.

 

וכמה חבל שבכל פעם מחדש כשאין דרך להתמודד מקצועית עם טענות כבדות משקל כאלו, שולפים את הטיעון המגזרי שלפיו אני מבקש כביכול להגן על ההון השחור במגזר החרדי. למבקריי אני אומר - ענו לגופם של דברים, התמודדו עם הטיעונים המקצועיים בדרך מקצועית, ואנא, הפסיקו עם הדמגוגיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x