$
דעות

מיחזור משכנתאות: מצד אחד הטבה לזכאים, מצד שני הפרטה

המדינה יכולה לעדכן את הריבית שהיא מציעה במשכנתאות לזכאים, אבל בוחרת להתנער מאחריות ולשלוח אותם לשוק הפרטי

תומר ורון 08:1118.09.14
בקמפיין שמוביל משרד השיכון והבינוי ביחד עם בנק ישראל ומשרד האוצר צריך להבחין בין התוצאה לבין הדרך. השורה התחתונה, שבה הזכאים ישלמו פחות, היא מתבקשת והכרחית. הזכאים הם לרוב אותם זוגות צעירים, מיעוטי יכולת, עולים או אוכלוסיות מיוחדות שהמדינה רצתה בזמנו למלא את תפקידה ולסייע להם. אבל איפשהו בדרך הרצון לסייע הלך לאיבוד אל מול אתגרי התקציב.

 

הדרך מדאיגה כי היא נראית כהמשך של מגמת ההפרטה שבה מצטיינת ישראל. השלב הראשון והעיקרי של מגמה זו היה ב־2003, כששר האוצר דאז וראש הממשלה היום בנימין נתניהו הנחית את חרב הקיצוצים. עד אז ההלוואות האלו נשאו גם רכיב של מענק - כך למשל, המדינה העניקה 40 אלף שקל מענק לאזרחים שרכשו דירה באזורי עדיפות לאומית א'. לא הלוואה זולה, אלא מתנה.

 

זוג צעיר. בין הזכאים זוג צעיר. בין הזכאים צילום: שאטרסטוק

 

השלב השני של ההפרטה מגיע יחד עם הקמפיין שמקדמת המדינה. בעבר ריבית בנק ישראל עמדה על 7%–9% ואף יותר, והמשכנתאות לזכאים ניתנו בריבית של 4%–6%. היום, כשריבית בנק ישראל נמצאת בשפל של כל הזמנים, המדינה מעדיפה לא לבצע עדכון של ריבית המשכנתאות לזכאים, אלא לשלוח את אותן אוכלוסיות לידי הבנקים. המדינה יודעת לבצע עדכון ריבית - בינואר 2012 היא זיהתה (באיחור) שיש פער בין ריביות השוק לריבית שהיא מעניקה והורידה אותה ב־1%.

 

לפעמים סדרי העדיפויות נמצאים בפרטים הקטנים, וכאן מראה המדינה שהיא מעדיפה להתנער מאחריות לאותם זכאים ומעדיפה שהם ייצאו לשוק הפרטי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x