$
בארץ

אדם טבע ודין: מיזם פצלי השמן עלול לגרום נזקים של מאות מיליוני שקלים

ארגון איכות הסביבה מזהיר בדו"ח שהקידוחים באדמה להפקת נפט יעלו ב־5% את היקף פליטת גזי החממה. יזמי הפרויקט: המסמך רצוף אי־דיוקים

חן פונדק 08:2116.07.13

קרן קיימת לישראל ורשות הטבע והגנים מצטרפות למאבק במיזם פצלי השמן בשל חשש מעלויות גבוהות של ההשפעות הסביבתיות של הפרויקט. 

חברת IEI הגישה בסוף חודש יוני שעבר בקשה מחודשת לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז ירושלים, לאישור פיילוט בעמק האלה לשאיבת פצלי השמן. החברה נתקלה בהתנגדויות סביבתיות של תושבי האזור, אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע. גם משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה הביעו התנגדויות לפרויקט.

 

 

מובילי מיזם פצלי השמן של IEI אפי איתם (מימין) ורליק שפיר מובילי מיזם פצלי השמן של IEI אפי איתם (מימין) ורליק שפיר צילום: עמית שעל

 

לפי עבודה כלכלית שהכינו באדם טבע ודין, עלות ההשפעות הסביבתיות של הפרויקט עלולה להגיע לכ־350 מיליון שקל בשנה, עקב פליטות זיהום האוויר וגזי החממה. לפי הדו"ח, חלק מהנזקים עלולים להשפיע על הסביבה שנים רבות לאחר שתופסק ההפקה.

 

ב־2008 קיבלה IEI רישיון ממשרד התשתיות להפקת דלקים מפצלי שמן בשפלת יהודה. אולם בשל החשש לפגיעה בסביבה וההתנגדות הרחבה עדיין לא החל שלב הפיילוט.

 

לפי תכנוני IEI, הפקה מסחרית בהיקף מלא תחל ב־2020, לאחר השלמת הפיילוט. לפי חישוב שערכה חברת BDO עבור IEI, הפרויקט צפוי לתרום כ־1.4% לתמ"ג של ישראל בשלב ההפקה המסחרית. לפי חישוב זה, המדינה תקבל תמלוגים של 541 מיליון שקל ב־2023 ו־2.25 מיליארד שקל ב־2032.

 

הבעיה היא שהשיטה החדשנית להפקת פצלי השמן, שכוללת את חימום תת־הקרקע ל־350 מעלות, לא נוסתה בעולם.

לפי אדם טבע ודין יישום הפרויקט, בהיקף של 50 אלף חביות ליום, צפוי להביא לעלייה של כ־5% בהיקף פליטות גזי החממה של ישראל.

 

בעיה נוספת היא מיקומו של שטח הפרויקט מעל אקוויפר ההר, אחד ממקורות המים הטבעיים העיקריים של ישראל. לפי הדו"ח, קיים סיכון שחימום תת־הקרקע יגרום לכך שנוזלים וגז יזהמו את האקוויפר. ב־IEI טוענים שזהו תרחיש בלתי אפשרי, שכן שכבת פצלי השמן מופרדת מהאקוויפר בשכבה לא חדירה של 200 מטר.

 

"מול חוסר המידע הענק ומול המצב שמעט המידע שיש בידינו הוא מדאיג ביותר, אישור פיילוט פצלי השמן נראה כהימור חסר אחריות", מסכמים באדם טבע ודין.

 

מ־IEI נמסר בתגובה: "המסמך של אדם טבע ודין רצוף באי־דיוקים והנחות מוטעות ומטעות. לפני שלוש שנים המליצה הוועדה המדעית של רשות הטבע והגנים לאשר את הפיילוט בתוך הבנת צורכי הביטחון האנרגטי של ישראל".

לטענת IEI, החברה הגישה לוועדה ותכנון ובנייה מסמך שמבוסס על מחקרים של שלוש שנים. לדבריה, "המסמך מצביע על כך שאין סיכון סביבתי בפיילוט".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x