$
בארץ

הסכם סחר עם ישראל מ-2005 יצר במצרים אלפי מקומות עבודה

"מצרים, גם תחת הנהגה חדשה ואפילו אנטי ישראלית בצורה קיצונית, תחשוב פעמיים לפני שתנתק את הקשרים הכלכליים שלה עם ישראל" - כך העריך אתמול דני קטריבס, ראש אגף סחר חוץ בהתאחדות התעשיינים

נעמה סיקולר 06:5803.02.11

"מצרים, גם תחת הנהגה חדשה ואפילו אנטי ישראלית בצורה קיצונית, תחשוב פעמיים לפני שתנתק את הקשרים הכלכליים שלה עם ישראל" - כך העריך אתמול דני קטריבס, ראש אגף סחר חוץ בהתאחדות התעשיינים. מלבד יצוא מינימלי בהיקף של כ־150 מיליון דולר בשנה מישראל למצרים, מתנהלים יחסי הסחר בין

שתי המדינות במישור נוסף - הסכמי ה־QIZ. מדובר בהסכם מ־2005 שמעניק תנאים של אזור סחר חופשי לכמה אזורים במצרים ומאפשר למפעלים מצריים ליצא סחורה לארה"ב וליהנות מהטבות שונות ופטור ממכס, בתנאי שהתוצרת כוללת חומרי גלם ורכיבים תוצאת ישראל.

 

השילוב בין ההסכם והאפשרות לייצר בזול במצרים - בעיקר בתחום הטקסטיל - גרם להעברת כמה קווי ייצור מישראל למצרים, ושתי חברות טקסטיל גדולות, דלתא ובגיר, אף פתחו במצרים מפעלים המעסיקים אלפי עובדים. שתי החברות נהנו בשנים האחרונות מעלויות ייצור זולות בגלל האפשרות לשלם משכורות נמוכות, המוערכות ב־100–150 דולר לחודש, וכן מהקלות מס ביצוא לארה"ב.

 

מאז יום ראשון השבוע לא פתחו שתי החברות את שערי המפעלים שלהן במצרים. מכיוון שהחברות לא פועלות תחת זהות ישראלית מובהקת, הן צפויות להמשיך ליהנות מהיתרונות שמציעה להם מצרים לאחר שיירגעו הרוחות. אם ייאלצו להוציא את המפעלים מהמדינה הן צפויות לבחון מדינות אחרות שבהן ניתן לייצר בזול, דוגמת ירדן, הודו סין קמבודיה וויאטנם.

 

בימים האחרונים נשמע חשש מביטול הסכמי ה־QIZ על ידי המשטר החדש, מה שיפגע בכדאיות הייצור במצרים. לדברי קטריבס, "הסכם סחר חופשי ישיר בין מצרים לארה"ב הוא התמריץ היחידי שעשוי להיות למצרים לביטול ההסכמים עם ישראל, אולם ככל שידוע לנו ארה"ב מסרבת לחתום על הסכם כזה, כך שלהערכתי ההסכמים, שמיטיבים בעיקר עם הכלכלה והתעשייה המצרית, יוותרו על כנם לעוד כמה שנים לפחות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x