$
משפט

בקשה לייצוגית נגד חברות המזון: החדירו חומר רעיל לעופות

התביעה מתבססת על דו"ח מבקר המדינה, לפיו בשנים 2007-2003 הוחדרו לבשר חומרים המבוססים על ארסן; התביעה הוגשה כנגד תנובה, מעדני מזרע, עוף טוב ועוף הגליל, ושוויה נאמד במליארדי שקלים

מארק שון 15:2607.05.09
תביעה ובקשה לאשרה כייצוגית הוגשה היום (ה') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד 4 חברות מזון בטענה כי סיכנו את בריאות הציבור בהחדרת חומר רעיל לעופות וחזירים. התביעה היא כנגד תנובה, מעדני מזרע, עוף טוב ועוף הגליל.

 

התובעת מעריכה את גודל הקבוצה בכ-5 מיליון אנשים, ומציינת
כי על פי סקר דן אנד ברסטריט מ-2006 צריכת הבשר הממוצעת לנפש היא 72 ק"ג לשנה, כאשר כ-83% הם עוף וחזיר. התובעת מתקשה להעריך במדויק את סכום התביעה אך מציינת כי שוויה נאמד ב"מיליארדי שקלים רבים".

 

התביעה מתבססת על דו"ח מבקר המדינה האחרון, שקבע כי בין השנים 2003 ל-2007 הוחדרו לבשר באופן שיטתי חומרים מזרזי גדילה שמבוססים על החומר הרעיל ארסן. בסוף שנת 2003 התיר לראשונה מנהל השירותים להגנת הצומח את השימוש בחומר בניגוד ישיר להוראות צו הפיקוח על מצרכים ושירותים, הקובע כי אין להאכיל עופות בחומר המכיל ארסן.

 

הנושא מתגלגל בין הרשויות השונות האחראיות על בטיחות המזון במשרד החקלאות, ואין עדיין קביעה חד משמעית כי השימוש בחומר אסור. למרות זאת, התובעת טוענת כי חברות המזון לא יכולות לטעון שלא ידעו על הסיכון הגלום בחומר, שכן השימוש אסור באירופה, נתון לתביעות בארה"ב והיה נושא לדיונים בפני הגופים המקצועיים במשרד החקלאות ואף בבג"ץ.

 

ארסן הוא אלמנט רעיל ועושים בו שימוש, בין היתר, בתעשיית הדברת המזיקים ובהדברה חקלאית. בתביעה נטען, כי החומר יכול להזיק מאוד לבריאות, וגם חשיפה למינון נמוך למשך זמן עלולה לגרום לסרטן. התובעת מציינת עוד, כי מגדלי העופות מייחסים לחומר חשיבות כלכלית רבה, שכן הם מדכאים את התפתחותה של מחלה במעי העוף ומגדילים את ניצולת המזון בעופות בשיעור של 5%-3%.

 

כאמור, נושא השימוש בחומר המסוכן מתגלגל בין הרשויות מאז 2003, ועדיין לא נקבעה החלטה חד משמעית האוסרת את השימוש בחומר.

 

מהחברות הנתבעות טרם נמסרה תגובה.

 

הבקשה מוגשת על ידי עורכי הדין יעקב אנוך, אסף אילוז ויניב יוגב ממשרד מ. פירון ושות'.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x