סגור

האוצר: דמי בידוד יוענקו להורים שילדיהם בבידוד, לא מחוסנים יקבלו רק מחצית מדמי הבידוד

על פי תזכיר החוק שפורסם להערות הציבור, הורה לילד השוהה בבידוד יהיה זכאי לדמי בידוד מלאים. עובד החייב בבידוד בשל העובדה שלא התחסן, יהיה זכאי רק ל-50% מדמי הבידוד. עובד שנשלח לחו"ל על ידי המעסיק והתחייב בבידוד, המדינה לא תשתתף בדמי הבידוד

משרד האוצר פרסם הערב (ה') להערות הציבור תזכיר חוק שמסדיר את התשלום להורים שהילדים שלהם חייבים בבידוד, ואת התשלום בגין ימי בידוד לאלו שבחרו שלא להתחסן ללא מניעה רפואית. כלכליסט עושה סדר.


מה קרה עד היום עם עובדים שחייבים בבידוד?
ביולי 2020 הכריע ביהמ"ש העליון כי 'חובת בידוד' היא איננה 'מחלה, ולכן לא ניתן לזקוף את ימי ההיעדרות בגין הבידוד על חשבון ימי המחלה. בעקבות זאת, העבירה הממשלה הקודמת חקיקה הקובעת כי מי שנעדר מן העבודה בגלל חובת בידוד, יוכל לזקוף זאת על חשבון ימי המחלה שלו. המדינה תשפה את המעסיק בשיעורים שונים (לעסק קטן עד 20 עובדים – שיפוי של 75%, ולעסק מעל 20 עובדים שיפוי של 50%).
מה השתנה במציאות?
בתקופה שנחקק החוק עדיין לא היו חיסונים. ולכן, כמעט ולא היה מצב בו הילדים היו מחויבים בבידוד, ואילו הוריהם פטורים מבידוד. כמו כן, לא היתה דרך להימנע מחובת הבידוד על ידי נטילת חיסון. כיום, נוצר מצב שההורה פטור מבידוד בגלל שהוא מחוסן, ואילו הילד מחויב בבידוד. בנוסף, מרבית העובדים שחייבים בבידוד כיום, הם עובדים שבחרו לא להתחסן מטעמים שאינם רפואיים.

1 צפייה בגלריה
ניטור קורונה ב בביוב ב אשקלון
ניטור קורונה ב בביוב ב אשקלון
ניטור קורונה בביוב באשקלון
(צילום: AFP)

מה תזכיר החוק מציע לגבי הורים לילדים שחייבים בבידוד?
לפי תזכיר החוק, במקרה ויהיה בבית ילד שחייב בבידוד, הרי שאחד מן ההורים יוכל להיות זכאי ל'דמי בידוד'. (כמו במחלת ילד המעניקה זכאות רק לאחד מן ההורים ל'דמי מחלה'). אולם, אם הילד נמצא בבידוד בגין חזרה מחו"ל, ההורה לא יהיה זכאי ל'דמי בידוד', זאת מכיוון שלרוב נסיעה לחו"ל אינה הכרחית. זכות זו תינתן בלי קשר לשאלה האם ההורה מחוסן או לא.
החוק לא מזכיר במפורש מה הוא גיל הילדים שבגינם ההורים יכולים לזכות ב'דמי בידוד', באוצר מבהירים כי מדובר בילדים עד גיל 16, מדובר בגיל גבוה יחסית. על פי ארגון 'בטרם', ילדים מעל גיל 12 ניתן להשאירם בבית לבדים למשך פרקי זמן ארוכים.
מה תזכיר החוק מציע לגבי עובדים שאינם מחוסנים שלא מטעמים רפואיים?
מוצע כי עובד שלא התחסן יהיה זכאים רק ל'מחצית מדמי הבידוד'. בדברי ההסבר מוסבר כך 'עובד שהתחייב בבידוד שהעובד היה יכול למנוע את העלויות השליליות הנובעות מהשהייה שלו בבידוד, אך בחר שלא לעשות כן, ולכן אין מקום שמלוא העלות בגין היעדרותו תוטל על המעסיק, ובעקבותיו על המדינה במידה מסוימת'.
יש לשים לב כי הפגיעה תהיה בעיקר ב'לא מחוסנים' שאין להם ילדים, במקרה שיש ילדים, סביר להניח כי אם ההורה יהיה חייב בבידוד, גם הילדים יהיו חייבים בבידוד, וההורה יהיה זכאי לקבל דמי בידוד בגין הילד.
מה לגבי חייבים בבידוד מסיבות שונות?
תזכיר החוק קובע, כי מי שחייב בבידוד בגלל שאינו מחוסן בגין סיבה רפואית או שהוא קטין (בגלל שיש אי בהירות בנוגע לזכאות ולזמינות החיסונים לקטינים), יהיה זכאי לדמי בידוד מלאים. זכות זו חלה גם על מי שחייב בבידוד בגין הנחיות משרד הבריאות הנוגעת להתפשטות וריאנט דלתא.
מה לגבי עובדים שנסעו לחו"ל?
החוק הקיים קובע כי מעסיק ששילם דמי בידוד לעובד שנסע בשליחותו לחו"ל והתחייב בבידוד יהיה זכאי לשיפוי מהמדינה. כעת מוצע לשנות את זה ולקבוע כי המדינה לא תשתתף בתשלום דמי הבידוד בגין הנסיעה לחו"ל של העובד שנשלח על ידי המעסיק, במקרה והעובד לא מחוסן. ההסבר לקביעה זו נעוץ בעובדה שלמעסיק ולמועסק היתה אפשרות להימנע מן המחויבות בבידוד אם על ידי התחסנות, ואם על ידי ביטול הנסיעה לחו"ל, ולכן אין מקום שהמדינה תשפה את דמי הבידוד הללו.
מה עוד צריך לדעת?
תזכיר החוק מציע להאריך למעסיקים את היכולת להגיש את הטפסים לקבלת השיפוי ל-90 יום, לעומת 60 יום בחוק הנוכחי. כמו כן, החוק מציע להאריך את תחולת החוק עד לסוף אוקטובר 2021. ואת הסעיף המאפשר לקבל דמי בידוד בגין ילד ששהה בבידוד מוצע להחיל רטרואקטיבית מהראשון לינואר 2021, שזו התקופה שבה התחילו החיסונים להיות זמינים לאזרחי ישראל.
החוק פתוח להערות הציבור בתשעת ימים הקרובים ולאחר מכן יצטרך לעבור תהליך חקיקה, עלות החוק מוערכת בכ-150 מיליון שקל.