סגור

פרשנות
מחדל בדיקות הקורונה בנתב"ג: הנורות האדומות נדלקו, משרד הבריאות התעלם

המשרד לקח אחריות על מערך הבדיקות - אך בחר בחברת פמי פרימיום, שרבים התריעו כי אינה מסוגלת לבצע את המשימה; התוצאה: מאות ישראלים שוחררו לביתם בלי שביצעו את הבדיקה לנגיף


התמונות שהוצגו אתמול במהדורות החדשות היו מטרידות – ישראל, מהמדינות הראשונות בעולם שהצליחו לצאת ממשבר הקורונה, הפקירה את הש"ג הראשי ופתחה פתח לווריאנטים חדשים שעלולים לטלטל את המדינה. המוני נוסעים שנכנסו לארץ הצטופפו בנמל התעופה בתורים ארוכים, ומאות מהם שוחררו לביתם מבלי לבצע את הבדיקות הנדרשות עקב החשש שלא יספיקו להגיע הביתה לפני כניסת השבת. מקרה זה מתרחש בזמן שבעיר מודיעין התגלו לפחות 11 חולי קורונה שנדבקו מאדם שחזר מחו"ל, ובשעה שמדינות כמו בריטניה סובלות מהתפרצות מחודשת של המחלה.

על פניו, נדמה כי מחדל הבדיקות בנתב"ג הוא מקרה ישראלי רגיל של חפיפניקיות – חברת בדיקות הקורונה בנתב"ג הוחלפה בדיוק השבוע ועדיין לא היתה ערוכה לעומסים בשדה התעופה. אך במצבים של בריאות הציבור אין מקום לסלחנות וחייבים לציין את המובן מאליו: משרד הבריאות וחברת פמי פרימיום היו מוכרחים להיערך למצב הזה מראש, והוא לא אמור היה להפתיע אף אחד. בשדה תעופה יודעים בדיוק כמה אנשים מגיעים ומתי, ושעת כניסת השבת היא לא סוד מדינה ואפשר להיערך אליה מראש.
עד לאחרונה, הפעילה את מערך הבדיקות חברת אומגה בשיתוף פעולה עם בית החולים רמב"ם. החברה נאלצה לסיים את פעילותה לאחרונה עקב עתירה שהוגשה נגדה לבג"ץ והתקבלה, בה נטען כי היה פגם בהצעתה במכרז. במקביל לסיום החוזה של אומגה ורמב"ם, משרד הבריאות החליט לקחת בעלות על מערך הבדיקות ולהכניס אליו ספקית משלו, פמי פרימיום.

1 צפייה בגלריה
תור בנתב"ג
תור בנתב"ג
התור בנתב"ג אתמול
(צילום: ווינט)
נדמה כי בכל הקשור לפמי פרימיום כל הנורות האדומות נדלקו כבר לפני כמה שבועות, אך במשרד הבריאות החליטו להתעלם. בחודש האחרון התריעו גורמים רבים, ממשלתיים ופרטיים, כי החברה אינה ערוכה להפעיל מערך בדיקות בסדר הגודל של נתב"ג. כמו כן, בעבר נמתחה ביקורת על החברה בכל הנוגע לתיפקודה כספקית ב"מגן אבות" (לבדיקות קורונה בבתי אבות).
בנוסף, נגד פמי פרימיום עומדת תביעה בגובה 47 מיליון שקל מצד משרד החינוך עקב תמחור יתר של שירותים רפואיים בבתי ספר. לאחרונה, בכירים בחברה נחקרו בחשד למתן שוחד למוטי בבצ'יק, עוזרו של שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן. רקורד מרשים לכל הדעות.
החילוף בין שתי החברות, אומגה ופמי פרימיום, לא היה רק טכני – אלא מהותי. אומגה היתה קשורה בחוזה אל מול רשות שדות התעופה, ולכן עבדה בכפוף לרשות שמפעילה את נתב"ג. פמי פרימיום לעומת זאת, מפעילה את מערך הבדיקות מטעם משרד הבריאות, ולהנהלת נתב"ג אין בכלל סמכות לזרז אותה או להכווין אותה לפעולות כאלו או אחרות.
מישהו במשרד הבריאות ייאלץ להסביר מדוע שלושה ימים לאחר שהוא לקח על עצמו את האחריות על מערך בדיקות הקורונה בנתב"ג, הכל קרס. גם ההחלטה להציב דווקא את פמי פרימיום השנויה במחלוקת בחזית המאבק נגד המגיפה העולמית דורשת בדיקה.
ודבר אחרון שחשוב להבהיר: מהיוודע המחדל, החל ברשתות החברתיות מחול שדים בנוגע למידת אחריותה של שרת התחבורה מירב מיכאלי. מדובר בספין - כאמור, הבדיקות בנתב"ג הן באחריות מלאה של משרד הבריאות שהוציא את הספקים של רש"ת שתחת משרד התחבורה. לכן, אם כבר, אז אפשר איכשהו לדבר על שר הבריאות ניצן הורוביץ כאחראי, אף שהמחדל המתגלגל התרחש לגמרי במשמרת של יולי אדלשטיין.
תחלואת הקורונה בישראל ירדה לרמה כל כך נמוכה, שמפתה לחשוב שהסיפור הזה נמצא מאחורינו; ואולם אם משרד הבריאות ימשיך בהתנהלות הבעייתית שלו, ייתכן שנגלה שאנחנו עדיין בעיצומו של הסיפור – ושהסוף רחוק ולא ברור.