סגור

פרשנות
היום הראשון במשפטו של הח"כ בנימין נתניהו

נתניהו הפך אמש ליו"ר האופוזיציה ובעקבות כך עולות שתי שאלות: האם עכשיו כשהוא פחות עסוק הוא יגיע לדיונים בביהמ"ש והאם שינוי הקידומת יאיץ את המהלכים להסדר טיעון, אחרי שהשבעת ממשלת השינוי הקפיאה את מאמציו לחיסול משפטו

1. הבוקר, נאשם מספר אחת כבר לא ראש ממשלה, ונפתח לפיכך היום הראשון במשפטו של חבר הכנסת בנימין נתניהו, יו״ר האופוזיציה. ממשלות נופלות, ממשלות קמות ואילן ישועה הפך לדבר הקבוע היחיד בחיינו, השמש שמסביבה מסתחרר כל היקום. חקירתו הנגדית של מנכ״ל וואלה לשעבר נמשכה בסיור המודרך של סניגורו של הח״כ, עו״ד בועז בן צור, במשעולי הפרסומים של האתר מ-2015. חלק מהפריטים המוזיאוניים האלה מתכתב עם מציאות חיינו בימים אלה ממש.
למשל פריט 93. אתמול, בנאומו בכנסת, הציב נתניהו בפני הממשלה הנכנסת את הציפייה שתסתכסך עם הממשל האמריקאי. בן צור הציג הבוקר את ההוכחה שנתניהו לא רק דורש אלא גם קיים. ואתר וואלה העלה כתבה ביקורתית ביותר על נאומו בקונגרס האמריקאי. ביקורת שתופיע בהמשך כ״יריקה בפרצופו של אובמה״.
אחר כך הוצג הטיפול התקשורתי באתר בעצרת המונים נגד ראש הממשלה שקיבלה סיקור אוהד ונרחב. במרכזו, ביקורת של ראש המוסד לשעבר מאיר דגן על נתניהו שזכתה לכותרת: ״משבר המנהיגות החמור מקום המדינה״.
תגובת הליכוד נשרכה בתחתית העמוקה של הכתבה: ״בליכוד תקפו: את דגן ׳פטפטת חסרת אחריות׳״. והנה, גם כאן דרשו, קיימו, והפיקו את הלקחים במינויו של יוסי כהן הדיסקרטי, השתקן, האחראי שאין מי שיצליח להוציא ממנו מילה מיותרת. טוב, חוץ מאילנה דיין.
אחרי זה התלונן בן צור על כותרת בוואלה שהבליטה סקר פנימי של מפלגת העבודה שחזה, ליתר דיוק הזה, לה 27 מנדטים אל מול 21 לליכוד. ישועה אישר שהסקרים האלה אינם אמינים, אבל כלי תקשורת נוטים לפרסם אותם. ״איך זה קשור לעד״? שאלה השופטת רבקה פלדמן-פרידמן. ״איך זה קשור לשוחד שקיבלנו?״, השיב בן צור.
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו בכנסת 13.6.21
בנימין נתניהו בכנסת 13.6.21
בנימין נתניהו נואם אתמול בכנסת
(AP)
2. ואז הגענו לאחד מהאירועים המכוננים ביחסי וואלה וראש הממשלה נתניהו: הראיון המפורסם עם דב גילהר. אירוע 100, 104 ו-108 בנספח אירועי התקשורת שצורף לכתב האישום. ״לקחו אירוע אחד ופיצלו כדי להגדיל תורה ולהאדיר״, עקץ בן צור. הריאיון הבלעדי ניתן אז לוואלה שהועדף על פני מתחרים כבדים יותר כערוצי הטלוויזיה. בן צור מצטט מחקירת ניר חפץ שהיה שושבין הראיון. נתניהו חשש ממראיין כמו גילהר, אז אבי אלקלעי, עורך האתר, הרגיע ואמר שגילהר יהיה מאוזן לא יתפרץ. לדברי חפץ זה היה תנאי של ׳ייהרג ובל יעבור׳ שיתנו לנתניהו לסיים את דבריו״. כלומר, סיכם בן צור, היה סיכום מוקדם בדמות שני תנאים: שגילהר יהיה מאוזן ושלא יתפרץ. לפי חפץ התנאים הופרו. ״גילהר היה לעומתי, מעצבן, מקניט, לעומתי כהרגלו ונכנס לדבריו בצורה לא מכבדת. את אבו מאזן לא היו מראיינים כך״.
ואז הגיע שלב התיקונים. לטענת התביעה יש לראות היענות ׳חריגה׳ בחופש שקיבלו נתניהו וחפץ להתערב בעריכה מחודשת של הראיון. לטענת ההגנה יש כאן לכל היותר ניסיון לתקן את הסטייה מהסיכום. תיקון שלטענת בן צור לא צלח. ״איך אתה רואה את היחסים בין ישראל לארה״ב אחרי שירקת בפרצופו של אובמה?״, שאל גילהר גם בראיון החוזר, מוכיח את הטענה המוכרת משידורי הכדורגל: שער שהובקע בשיעור ישיר, ייכנס גם בשידור החוזר.
סיפור הראיון הוא גם תמצית ה״שליימזליות״ של וואלה, בהנחה שראשיה אכן שיחדו את נתניהו. כדי לחלות את פניו ולרצותו, מארגנים מראיין כשמעון ריקלין. המראיין הכי ״גרוע״ למשימה הזו הוא גילהר. והסיפור הזה מוכיח גם את העצמאות המערכתית של וואלה שלא כופפה את עצמה לבעלי השליטה ולמנכ״ל. ההפרדה הזו יכולה להסביר גם את שטף הידיעות השליליות שמציג הסנגור לאורך חקירתו בשבועות האחרונים. וההפרדה הזו יכולה להיות בעוכרי ההגנה: האלוביצ׳ים כרתו דיל מושחת עם נתניהו, אך התקשו לאכוף אותו בגלל עמוד השדרה העיתונאי שסירב לשתף פעולה.
2 צפייה בגלריה
אילן ישועה משפט נתניהו ואלוביץ 4.5.21
אילן ישועה משפט נתניהו ואלוביץ 4.5.21
אילן ישועה בבית המשפט
(יואב דודקביץ)
3. שתי שאלות עולות מהשינוי בקידומת תוארו של נאשם מספר אחת, בנימין נתניהו. הראשונה, האם ישפיע השינוי על תדירות הופעותיו בבית המשפט? נתניהו ביקש וקיבל פטור מנוכחות בעדות ישועה מהטעם שהעד לא ממש רלוונטי מבחינתו. לא היה לו קשר, שיג ושיח עמו. לכן, אם ״מבחן הרלבנטיות״ יישאר על כנו, ייבחן כל עד לגופו ותתקבל החלטה לפני כל עד שיעלה לדוכן. לא פטור גורף, לא נוכחות מלאה, אלא לגופו של עד. לכן סביר שלא נראה את נתניהו גם אצל שלושת העדים שאחרי ישועה, גם הם ממערכת וואלה וכן נראה אותו בעדותו של אבי ברגר, מנכ״ל משרד התקשורת שהוזז לטובת שלמה פילבר.
השאלה השנייה, היא האם שינוי הקידומת יאיץ את המהלכים להסדר טיעון. הנחת העבודה עד אתמול היתה שנתניהו כראש ממשלה יעשה הכל – בחקיקה, במינויים – כדי להעלים את משפטו. חוק צרפתי, חנינה, מינוי יועץ משפטי שיעכב הליכים, כל מה שיתאפשר. כיו"ר האופוזיציה כוחותיו מוגבלים יותר ולכן תגבר נכונותו להסדר.
אבל, רוח הקרב שהפגין אתמול בטקס הפרידה ממנו, מעידה על נחישותו לחזור. מאמצים אלה יתנהלו במקביל למשפט, בשני קווים מקבילים. סנגוריו יידעו ״לקנות״ לו את הזמן הנחוץ להרחיק ככל שניתן את עלייתו על דוכן העדים. אם הפוליטיקה תחזיר אותו לראשות הממשלה ובפורמט איתן יותר מראש ממשלת חילופים עוד לפני סיום עדי התביעה, הוא צפוי להסתער בכוחות מחודשים על מנת לחסל את משפטו. אם ממשלת השינוי תחזיק מעמד, יתחזקו גם סיכוייו של הסדר טיעון שיסיים את הקריירה הפוליטית של נתניהו.
השבעת ממשלת השינוי אתמול הקפיאה את מאמציו של נתניהו לחיסול משפטו. האם ההקפאה תסתיים בחיסולו הפוליטי של נתניהו או שיחזור בזמן מערבות הקרח של האופוזיציה כדי לחסל את המשפט? זו השאלה שתעסיק את הממשק הזה – פוליטיקה ומשפט – בשנה הקרובה.