סגור

ההוצאות הישירות והעקיפות לנשיא: 61 מיליון שקל בשנה

המחלוקת המתגברת על הצורך במוסד הנשיאות ובמשרה הייצוגית נוגעת גם לעלויות המשכן, עובדיו ותנאי הפרישה המפליגים לאחר סיום התפקיד. בין היתר הנשיא זכאי למימון חלק מהוצאות ביתו הפרטי, אך ראובן ריבלין כמעט ולא ניצל תקציב זה

הנשיא או הנשיאה החדשים יצטרכו להוכיח לציבור מדוע מוסד הנשיאות חשוב ואין לבטלו, לאחר שנמתחת בשנים האחרונות ביקורת על עלויות המשכן ועל הצורך במשרה הייצוגית.
תקציב בית הנשיא הגיע בשנת 2019 ל־61 מיליון שקל, כשבפועל הביצוע עמד על 55.7 מיליון שקל. מתוך התקציב כ־31.5 מיליון שקל מיועדים לשכר עבור 64 העובדים ו־15 מיליון שקל לתפעול. בהיעדר תקציב מדינה מאושר בשנתיים האחרונות מקורות בית הנשיא נותרו ללא שינוי.
עלות הטיסות שביצע הנשיא בשנת 2019 הגיעה ל־1.9 מיליון שקל, כאשר מחצית מההוצאה יועדה לאבטחה בהוראת השב"כ. תקציב אמצעי הביטחון לבית הנשיא היה 2.9 מיליון שקל ב־2019 וכלל, בין היתר, ציוד ותשתיות אבטחה בהתאם להוראות השב"כ.
שכרו החודשי של נשיא המדינה הוא 62 אלף שקל ברוטו, ומתעדכן אחת לשנה בהתאם לעליית השכר הממוצע במשק. הנשיא מתגורר במעון הרשמי ברחוב הנשיא בירושלים, והוצאות כלכלתו, משפחתו ואורחיו במעון הרשמי בירושלים ממומנות על ידי קופת המדינה.
1 צפייה בגלריה
אינפו בית הנשיא רחוב הנשיא שכונת טלביה ירושלים
אינפו בית הנשיא רחוב הנשיא שכונת טלביה ירושלים
(צילום: אלכס קולומויסקי)
הנשיא זכאי להשתתפות במימון חלק מהוצאות מעונו הפרטי. הנשיא עזר ויצמן נהג לפקוד בסופי שבוע את ביתו בהרצליה, והנשיא משה קצב את ביתו בקריית מלאכי. ראובן ריבלין לא עשה זאת.
בין היתר המדינה מממנת במעון הפרטי את הוצאות הניקיון, המים, החשמל, הגז, ההסקה, הגינון, שיפוצים ותיקונים שאין בהם השבחה של הנכס, ושאינם מכשירי חשמל. המימון יאושר רק לשמירה על הקיים, כמו סיוד בהתאם לצורך, תיקון תריסים, חלונות, ברזים ועוד. הכללים קובעים כי בכל מקרה שבו יוחלפו פריטים עקב בלאי, ישתתף אוצר המדינה ברכישת פריטים אחרים במקומם ברמה שלא תעלה על הפריט המוחלף. בנוסף, המדינה גם נושאת במלוא הוצאות האשפוז והשירותים הרפואיים של הנשיא וילדיו עד גיל 18.

חשיפת עלות המעון הפרטי

אם הנשיא או הנשיאה הנבחרים מתכוונים לשהות בביתם בסופי שבוע וליהנות בעקבות כך מתקציבים ממשלתיים, ראוי לחשוף את העלויות הכרוכות בכך. זאת בניגוד לראש הממשלה בנימין נתניהו שמאז 2015 מסרב לפרסם כמה כסף מוציאה המדינה על הווילה הפרטית שלו בקיסריה.
הנשיא הפורש ריבלין זכאי לדירה, לשכה, רכב ועוזרים למשך שבע שנים מפרישתו על חשבון המדינה. ריבלין ורעייתו המנוחה נחמה התגוררו עד לפני בחירתו לתפקיד בדירה פרטית בשכונת בית הכרם בירושלים. הדירה נמכרה לאחרונה. ריבלין יעבור להתגורר בדירה שכורה ברחוב המלך דוד בירושלים בעלות של כ־14 אלף שקל בחודש. בכיסוי העלות ישתתף גם ריבלין עצמו.
לפי הכללים, שטח דירת השרד לא יעלה על 120 מ"ר, והדירה תצויד ותרוהט לפי צורכי משפחת הנשיא הפורש. הפריטים בדירת השרד שסופקו מתקציב לשכת הנשיא יישארו רכוש הלשכה גם לאחר פרישתו.
שירותי דירת הנשיא לשעבר יכוסו על ידי המדינה. בין היתר ימומנו העסקת עובדת משק בית אחת, חשמל, מים, גז, הסקה, מיסי ועד, ארנונה, ביטוח ועוד.
לשכת נשיא לשעבר כוללת 3.5 משרות: עובד/ת משק בית, נהג/ת, מזכיר/ה פרטי, ומזכיר/ה בחצי משרה. הנשיא היוצא ריבלין יקבל רכב ממינהל הרכב של המדינה לפי סוג הרכבים הניתנת לשרים - סקודה סופרב. או שיינתן לו להמשיך ולנסוע ברכב השרד מסוג אאודי A8 ששימש אותו בתקופת כהונתו.

מימון לאלמנות הנשיאים

תקציב בית הנשיא מממן בכל שנה 1.7 מיליון שקל עבור הוצאות 3 אלמנות נשיאים לשעבר: אורה הרצוג, ראומה ויצמן ומירי שפיר־נבון. האלמנות זכאיות לרכב, נהג/ת, מזכיר/ה והשתתפות בהוצאות משק הבית הפרטי.
ההחלטה להעניק לנשיאים לשעבר ולאלמנותיהם לכל חייהם לשכה, רכב, החזר הוצאות ועוד התקבלה לפני עשרות שנים. ב־2007 הוחלט להגביל את הזכאות הזו למשך שבע שנים מיום פרישת הנשיא, אבל חברי הכנסת לא רצו לפגוע בהרצוג, ויצמן ונבון, ועל כן לא שינו את ההחלטה לגביהם.