סגור

יש בשוק ביקוש חסר תקדים לעובדים צעירים. "הכל נפתח בבת אחת"

משבר הקורונה שינה את שוק העבודה וההשפעות על הסטודנטים ובוגרי המוסדות האקדמים מרחיקות לכת. החל מתהליכי גיוס וירטואליים שמתאימים יותר לדור הצעיר ועד ההזדמנויות החדשות שנוצרו כפרילאנסרים – כך נראה היום שוק העבודה אליו נכנסים הצעירים

במהלך משבר הקורונה צעירים היו בין האוכלוסיות שספגו את המכה הקשה ביותר. העבודות הסטודנטיאליות הן באופן מסורתי בתעשיות שנסגרו כמו תיירות והסעדה, חברות רבות פיטרו או הוציאו לחל"ת את העובדים הצעירים ביותר ואחרות הקפיאו גיוסים של ג'וניורים – עובדים ללא ניסיון או עם ניסיון מועט. היום, כשנראה שהקורונה מאחורינו בישראל שוק העבודה אליו ייכנסו בוגרי המוסדות האקדמים והסטודנטים שונה מזה שהיה לפני המגיפה. שוחחנו עם קארין קאופמן, מנהלת המרכז לקריירה במרכז הבינתחומי הרצליה ועינת חצבני, מנהלת המרכז לקריירה באפקה - המכללה להנדסה בתל אביב כדי להבין מה השתנה עבור הצעירים שנכנסים היום לשוק העבודה.
הביקושים חזרו והם חסרי תקדים
"אני לא זוכרת כאלה ביקושים. עכשיו כשהכל נפתח בבת אחת וההיצע של האנשים לא גדל מאוד קשה לגייס. הרבה אנשים ניצלו את החל"ת כדי לחשב מסלול מחדש, אנשים מצאו את עצמם עושים כל מני דברים כעצמאים, עשו חישוב מסלול מחדש מבחינת שוק העבודה ולכן ההיצע לא גדל אלא אפילו קטן", אומרת קאופמן. לדבריה אנשים כרגע לא מפנימים שיש כזה ביקוש ויושבים על הגדר, הם לא הפנימו שיש תחומים בהם אפשר לעשות קורס ולהיכנס לתחום. כמו כן הרבה חברות לקחו על עצמן את ההכשרה לאור המחסור בעובדים עם נסיון.
המחסור בעובדים קיים לא רק בהייטק אלא גם בבנקאות ופיננסים, ייעוץ ארגוני ותעשייה. "בבנקאות ופיננסים מחפשים אנשים. אחד מהבנקים הגדולים היום הוא עם 150 משרות פתוחות, הם מתחרים מול חברות הפינטק על אנשים עם כישורים פיננסים", היא אומרת. "כשאנחנו מפרסמים היום מודעה אנחנו מקבלים הרבה פחות פניות בהשוואה לשנים קודמות. לא מעט בוגרים החליטו לנצל את התקופה לעשות שינוי".
לדברי חצבני אם בתחילת הקורונה מיעטו לגייס ג'וניורים בשל קושי ללמוד מרחוק ולקבל הכשרה מרחוק הרי שהיום מיומנויות אלו התחזקו בארגונים ולכן יש יותר גיוס של ג'וניורים שעובדים במודל היברידי. כמו כן מבחינת המשרות הביקושים חזרו לרמות של לפני המשבר ועם זאת החיפוש הוא יותר פרסונלי, יותר ממוקד ומחפשים מועמדים בעלי רקע ספציפי.
לצעירים נוח יותר בגיוס וירטואלי
"זה לא סוד שהסטודנטים מסתדרים הרבה יותר טוב עם התחום הוירטואלי והרבה יותר קל להם בתהליכי גיוס וירטואלים מאשר פנים מול פנים, הרבה יותר נוח להם להיות מאחורי המסך וזה נותן להם יותר ביטחון בתהליכי הראיון", אומרת חצבני. בנוסף, תקופת הקורונה איפשרה לסטודנטים לבנות תיק עבודות, לפתח כישורים הדרושים בשוק העבודה החל משיפור האנגלית ועד לקורסים טכנולוגיים וניהול זמן, תגובה מהירה לשינויים, להתנסות בהאקתונים ומסגרות מעורבות בקהילה – כל אלה נתנו לצעירים שעברו את המשבר ייתרון בשוק העבודה.

1 צפייה בגלריה
עבודה מהבית אבנט
עבודה מהבית אבנט
לצעירים נוח יותר מאחורי המסך
(צילום: : Adobe stock)

קל יותר לשלב לימודים ועבודה
העבודה ההיברידית מאפשרת יותר לשלב עבודה ולימודים, לסטודנטים נחסך זמן ההגעה לעבודה או למוסד האקדמי ויותר מהם מצליחים לשלב באופן אפקטיבי עבודה משמעותית עם הלימודים. בנוסף, המשבר יצר המון הזדמנויות העסקה חדשות. אנשים עשו פרוייקטים כפרילאנסרים בפלטפורמות כמו Fiverr או Upwork וגילו את הייתרונות כמו גמישות ועצמאות בניהול הזמן.
השאלה העיקרית שאינה פתורה היא כמה זמן יימשך הביקוש הרב לצעירים והנכונות של החברות להציע הכשרות על חשבונן כדי לפצות על המחסור. "זה כל כך יוצא דופן בעוצמתו שמאוד קשה לדעת כמה זמן זה יימשך, אבל בוודאי שמי שמחכה שהחל"ת יסתיים כדאי שינצל עכשיו את הביקושים ולא יחכה שישתחררו עוד אנשים לשוק, כי במוקדם או במאוחר השוק יתאזן", אומרת קאופמן.