סגור

יחד ממשיכים
"דו קיום זה לא טקסים, זה אורח חיים יום-יומי"

גיורא בר דעה, מנכ"ל קבוצת שטראוס, בעלת מפעלים בלוד ובנצרת, מדבר על צורך בבנייה מחדש של יחסי העובדים

"זמן לבנות גשרים, רגע של ביחד", כך כתב לעובדיו גיורא בר דעה, מנכ"ל קבוצת שטראוס, בשיאו של הקרע החברתי בשבוע שעבר. לדברי בר דעה, המתיחות ברחובות בערים משפיעה גם על עובדי החברה ומחייבת את מנהליה להיות רגישים, קשובים ומכילים מתמיד. "הסתובבתי השבוע במפעלים ואנשים שעובדים שנים יחד וחברים שמגיעים לעבודה יחד בהסעה וכל מה שהם רואים בחדשות כואב, מעצבן ומפריע, אבל כולם מבינים שהם לא יכולים להביא את זה איתם לעבודה", הסביר בר דעה בשיחה עם "כלכליסט".
"יש לנו מפעל בלוד ועשרות ומאות אנשי מכירות וסדרניות, שעשרות מהן לא הגיעו לעבודה מחשש להגיע לחנויות ולפגוש בגילוי אלימות. צריך להבין, שכשמגיעים לקווי הייצור הכל עובד כרגיל, אבל לעובדים זה מבעבע בבטן. אי אפשר לראות את התמונות בחדשות ובבוקר לא לכאוב. הקרע גדול וכואב לאנשים ששנים דואגים לגיוון ולשילוב המגזר הערבי.

פרנסה במקום פילוג

"קיווינו לשינוי אחרי הקורונה שיצרה מחשבה על ערבות הדדית וזה התפוצץ בפרצוף. לאורך השנים מכל הסיבות הטובות, הרמנו את דגל הגיוון לחברה הערבית, שעובדיה מהווים כרבע מכלל עובדי החברה בישראל. אנחנו מודדים את כמות מנהלים ביחידות השונות כדי שיהיו מנהלים שמייצגים את האוכלוסיות. אנחנו מקיימים הרבה השתלמויות וקורסים למנהלים ולעובדים והופכים את זה מאידאולוגיה של שטראוס לאידאולוגיה עסקית".
בר דעה הוסיף: "בשבוע האחרון רואים מנהיגות שלנו בשטח, כי ברגעי משבר לטוב ולרע צריך מנהיגות מקומית ובמונחים של החברה, מדובר במנהל המשמרת ובמנהל משאבי אנוש. קל יותר לעובדים להאמין, להקשיב ולבכות על הכתף של מי שמלווה אותם ואנחנו מתדרכים מנהלים להקשיב ולהכיל. המנהלים כל הזמן בשטח כדי לזהות ולטפל בכל בעיה נקודתית. עד עכשיו לא צף משהו חריג, אולי כי כולם מבינים שלכולנו אין מדינה אחרת ולכולם חשובה הפרנסה והבטחון התעסוקתי".
לדברי בר דעה, החברה הקימה צוות ניהול משבר, מהיבטי ביטחון, כמו חשש של עובדים מנזק לרכבים בחניה, שהוביל להצבת שמירה ודרך חשש מחזרה הביתה בחושך בתום המשמרת. הצוות הוביל לשינוי שעות המשמרות, כך שמגיעים וחוזרים בשעות האור. "הצוות נפגש פעמיים ביום ודן בסוגיות שמגיעות אליו כדי שכולם יחושו שאנחנו איתם. כרגע צריך לכבות את השריפה ואחר כך נפעל לקיים שולחנות עגולים כדי לבנות מחדש את היחסים".
1 צפייה בגלריה
גיורא בר דעה
גיורא בר דעה
גיורא בר דעה
בר דעה הוסיף כי "בנייה של דו קיום זה לא ארוע של טקסים ופרסים. זה אורח חיים, יום יום, שעה שעה. צריך להכיר את ההרגלים של כל מגזר. צריך הבנה של הרגשות של כל צד ולטפל בדו קיום כאורח חיים בכל פעולה".

סובלנות ואחריות הדדית

באגרת לעובדים כתב בר דעה: "שעות קשות עוברות עלי ועל כולנו ביממה האחרונה. תסכול, כאב, דאגה וכעס משתלבים זה בזה. אחרי שנים של מאמצים לחבר ולכבד כל אחד ואחת ללא הבדל דת, גזע ומין, המציאות אצלנו מראה לנו כי דו קיום זו מילה מורכבת, והקיום שלה שברירי במיוחד. זה הזמן שלנו כאזרחים ואזרחיות, כעובדים ועובדות בשטראוס להגיד – לא עוד. חלאס. לא ניתן לאלימות ולהסתה להשפיע ולהפריד בינינו.
"כחברה שחרטה על דגלה את מסרי הגיוון וההכלה יש לנו מחויבות לתרבויות, זהויות ומגוון א.נשים. סובלנות הדדית היא הבסיס לדו הקיום שלנו. האחריות היא לא אצל 'הצד השני' - האחריות מוטלת על כל אחת ואחד מאתנו. כל מילה מיותרת או פוסט אלים מרחיבים את הקרע. בואו נימנע מזה".
את דבריו חתם בר דעה: "כשעשן המהומות יתפוגג כולנו נישאר כאן ביחד. אחד לצד השנייה. יישוב לצד יישוב. קהילה לצד קהילה. א.נשים לצד א.נשים. להרוס זה קל. לבנות הרבה יותר קשה".