סגור

יוזמות פיוס בין יהודים וערבים: "לעצור את האלימות עכשיו"

שורה של גופים ציבוריים וחברתיים וחברות מסחריות הגיבו לגל האלימות ששוטף את המדינה; אנשי חינוך קיימו עצרת מול הכנסת, חברי מועצות מקומיות פרסמו קריאה נגד האלימות ושופרסל העלתה תמונות משותפות של עובדים ערבים ויהודים

שורה של גופים ציבוריים, ארגוני חינוך וחברה וחברות מסחריות הגיבו אתמול (ה') לגל האלימות חסר התקדים ששוטף את ישראל, בשורה של אירועי פיוס שקוראים לאיפוק, סובלנות וחזרה לחיים תקינים בין יהודים לערבים ברחבי הארץ.


אנשי חינוך יהודים וערבים מכל רחבי הארץ השתתפו בעצרת הקוראת לאחדות ולסובלנות שהתקיימה ברחבת משכן הכנסת בירושלים. משתתפי העצרת נשאו שלטים הקוראים לעשייה משותפת ולקידום האחדות בין המגזרים בחברה: "יש לנו ארץ אחת ואין בלתה, וחובה עלינו לשמור עליה", אמרה מנכ"לית רשת החינוך ברנקו וייס, סיגל מורן, "יש לנו חשבון נפש לעשות ונעשה זאת ביום שאחרי, אך ראשית בואו נעצור את הכל עכשיו. כשהאדמה חרוכה כולנו נתלכלך מהפחם. אני מקווה שמכאן, הקול השפוי הזה שלנו יגבר על הקולות הרעים שקיימים ברחוב".

2 צפייה בגלריה
עצרת קריאה לאחדות מול ה כנסת ב ירושלים של מאות אנשי חינוך יהודים וערבים
עצרת קריאה לאחדות מול ה כנסת ב ירושלים של מאות אנשי חינוך יהודים וערבים
עצרת אנשי חינוך מול הכנסת
(צילום: פייסבוק)

מועצת התלמידים הארצית פתחה בתוכנית משלה, בשם "מחליטים ביחד" ומטרתה לחזק את האחדות בין אזרחי ישראל. חברי המועצה קראו "לבני ובנות הנוער של ישראל, לחברי הכנסת ולכלל הציבור הישראלי בכל מקום לפעול למען אחדות ולהוקיע הסתה ואלימות". כדי להמחיש זאת הם הכריזו על אתגר אינטרנטי באינסטגרם שבו משתתפיו מתבקשים לצלם את עצמם עם שלט ובו ההאשטאג #מחליטים_שביחד. זאת, כדי "לאחד את החברה, ולכבות את להבות השנאה שנדלקו".
"זעזוע עמוק מהאלימות"
קריאות לפיוס באו גם מצד סטודנטים למשפטים מבית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת שפרסמו קריאה בערבית, ערבית ואנגלית, לפיה "אנו – יהודים, מוסלמים, נוצרים ודרוזים, חילונים ודתיים - אזרחי מדינת ישראל ותושביה, החיים יום יום בדו-קיום, אחווה ושותפות גורל, מבקשים להביע זעזוע עמוק נוכח האלימות והאנרכיה השוטפות את הארץ. אנו קוראים לשלום, מבית ומחוץ, להקשבה, הידברות והכלה, שמירה על החוק והימנעות מוחלטת מאלימות, מכל סוג. זה הבית שלנו, של כולנו - בואו נשמור עליו".
150 חברי מועצות של רשויות מקומיות מכל המגזרים , שמאוגדים בפורום ארגון חבריי המועצות המקומיות, פרסמו קריאה "נגד אלימות מכל סוג שהוא". בהודעה נאמר ש"האחריות להימנעות מאלימות היא על כולנו, על כלל אזרחי ישראל, כל אחד ואחת מאיתנו, הציבור הרחב, הנבחרים, כולם.. אנו מזועזעים וחרדים ממופעי האלימות שהתרחשו, ומגנים בקול חד ונחרץ את ההתפרעויות החוליגניות, את איבוד הרסן ואובדן צלם אנוש. אנו קוראים בקול גדול נגד כל מי שמתפרע, מסית או מנהל פוגרום, לינץ', מאיים, מפחיד, פוגע בגוף ונפש, פוגע במקומות קדושים וברכוש פרטי או ציבורי. נחצו כל הקווים האדומים". לדבריה,ם "על כולנו ולמנוע אלימות מכל סוג שהיא. אל לנו לאבד צלם אנוש".

2 צפייה בגלריה
עצרת קריאה לאחדות מול ה כנסת ב ירושלים של מאות אנשי חינוך יהודים וערבים
עצרת קריאה לאחדות מול ה כנסת ב ירושלים של מאות אנשי חינוך יהודים וערבים
(צילום: פייסבוק)

בתוך כך, הפרופ' איתמר גרוטו, ששימש עד לאחרונה בתפקיד המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הקים את קבוצת "גשר של בריאות", שקוראת לקדם שיח מחבר בין יהודים וערבים העוסקים בתחומי הבריאות.
בשיחה עם כלכליסט אמר הפרופ' גרוטו כי גם בתפקידיו במשרד הבריאות הוא פעל לצמצום פערים בין המגזרים בחברה והיה שותף לגיבוש הדו"ח "אי שוויון בבריאות וההתמודדות עמו".
הקבוצה שיזם, מאגדת אנשי בריאות ממשרד הבריאות ומחוצה לו, ובשלב הראשון היא צפויה לקדם שיח חיובי בין ערבים ויהודים. יחד עם זאת, גרוטו תיאר כי בקרוב מובילי הקבוצה ייפגשו וינסחו מטרות פעולה נוספות.
יוזמות פיוס היו גם בחברות שונות במשק, אחת מהן רשת המזון שופרסל ששליש מכ-17 אלף עובדיה הם ערבים. היא הובילה מהלך שבמסגרתו הועלו ברשת צילומים של עובדים מכ-380 הסניפים שלה, נושאים שלטים המצהירים על השתייכותם ל"משפחה אחת", שלטים המברכים את העובדים הערבים לרגל עיד אל-פיטר שחל השבוע ושלטי ברכה לעובדים היהודים לרגל חג השבועות שיחול בתחילת השבוע הבא.
יוזמה נוספת מגיעה מכיוון בנק לאומי. היו"ר סאמר חאג' יחיא והמנכ"ל חנן פרידמן, פרסמו הודעה משולבת בעברית ובערבית הקוראת להרגעת הרוחות: "בשעה זו כולנו מתמודדים עם אתגרים בטחוניים מורכבים אשר משפיעים על כל אחת ואחד מאיתנו - מכל הדתות והקשת הפוליטית. זו העת, להיזכר במצפן הערכי של כולנו - מצפן של סובלנות, התחשבות באחר, נתינה, ושלום. לכולנו חשובים העם, הארץ, הדת, והקהילה שבתוכה אנו חיים. זכותנו להביע דעות מגוונות, אולם מתוך כבוד הדדי וסובלנות ומתוך מחויבות לקיום חברה איכותית ומשגשגת. בואו נחשוב על הילדים שלנו, על העתיד שלנו, במקום הזה החשוב לכולנו".