סגור

בית הדין לעבודה נזף באוצר בתיק מכפש: "רצחת וירשת"

ראש היחידה לחקירות שכר באוצר זוכה מעבירות משמעת בשלוש ערכאות והוחזר מהשעייה של שנתיים, אך באוצר החליטו לקצץ את סמכויותיו ולהרחיקו מהצוות הכפוף לו. בית הדין לעבודה הורה להשיבו מיד לתפקידו המקורי

אחרי שראש היחידה לחקירות שכר באוצר יובל מכפש זוכה מעבירות משמעת בשלוש ערכאות, הוחזר מהשעייה בת שנתיים וגילה כי באוצר החליטו לשלול את סמכויותיו ולהרחיק אותו מאנשי צוותו הכפופים לו – בית הדין לעבודה החליט לשים סוף לסאגה.


בסוף השבוע קיבל בית הדין האזורי לעבודה בירושלים את בקשתו הדחופה של מכפש והורה על השבתו מייד לתפקידו כולל כל סמכויותיו: "משהמערער זוכה לחלוטין בהליך המשמעתי – לא מצאנו כי יש הצדקה לשלול ממנו ולו גם חלק מסמכויותיו או לקבוע כי בשלב זה יעבוד ממקום מרוחק מאנשי צוותו – גם אם בית הדין המשמעתי העיר כי נפלו פגמים מסוימים בפן המנהלי של המבקש. פסק הדין ברור ומזכה את המבקש מכל אשמה, וזו גם הסיבה שהשעייתו בוטלה. משמעות הדבר – כי זכאי לחזור לכל תפקיד כפי שהיה לו ערב ההשעיה". בית הדין אף הטיל על המדינה 6,000 שקל הוצאות.

2 צפייה בגלריה
יובל מכפש
יובל מכפש
יובל מכפש

כזכור, נגד מכפש הוגשה ביוני 2019 תובענה שייחסה לו 166 עבירות משמעת חמורות, כמו דיווחי נוכחות כוזבים על שעות עבודה ויציאות בתפקיד, אי החתמת כרטיס ובקשות כוזבות לתשלומי אש"ל. בספטמבר האחרון בית הדין למשמעת זיכה לחלוטין ואת מכפש וקבע כי לא נמצאה תשתית ראייתית נגדו.
המדינה המשיכה להילחם בהחלטה – אך ערעוריה הן למחוזי והן לעליון נדחו. בעקבות זאת ביטל נציב שירות המדינה את השעייתו של מכפש.
אולם, ביום חזרתו לעבודה ב-25 באפריל, כפי שנחשף ב"כלכליסט", הבהירו הממונה על השכר קובי בר נתן והמשנה שלו אפי מלכין למכפש שבשלב זה יינטל ממנו כל תחום החקירות והוא יטפל רק בנושאי מודיעין; הוא לא ינהל את שלושת החוקרים הכפופים לו; יועבר לשבת בבניין הראשי של משרד האוצר ולא עם צוותו; לא ידווח עוד ישירות לבר נתן אלא למלכין, ויידרש לאישור ממנו על כל יציאה בתפקיד; ולא יוכל לעבוד עוד מול יחידת התביעות בנציבות שרות המדינה בשל "אובדן אמון".

2 צפייה בגלריה
קובי בר נתן הממונה על השכר משרד האוצר 2020
קובי בר נתן הממונה על השכר משרד האוצר 2020
קובי בר נתן, הממונה על השכר משרד האוצר
(צילום: באדיבות דוברות האוצר )

"פגיעה בשמו הטוב של מכפש"
מכפש עתר באמצעות עו"ד אילה הוניגמן לבית הדין לעבודה וביקש ממנו להתערב בהחלטה שאותה כינה "שערורייתית, בניגוד לדין ופוגעת בכבודו ושמו הטוב". המדינה ביקשה למחוק את הבקשה על הסף, היות שלטענתה מדובר במתווה זמני בלבד שיתן לה שהות לבחון את משמעויות פסק הדין שזיכה את מכפש, לאור הערה שניתנה בו כי "נפלו פגמים מנהליים בהתנהלותו", בין השאר בשל תפקידו הבכיר, שמצריך מידת אמינות גבוהה. עוד היא טענה שהחזרתו לתפקיד עלולה לפגוע ביחידה "בשל מערכת היחסים העכורה שנוצרה", וכי העובד שהתלונן על מכפש והעיד נגדו חושש לעבוד במחיצתו ויש לתת לו תמיכה והגנה.
בדיון – מחוץ לפרוטוקול ולאחר מכן באופן רשמי - שהתקיים בבית הדין ביום חמישי, אמר מכפש כי "פני לשלום" ושאין לו כל כוונה לנקום במי מאנשי צוותו. עו"ד הוניגמן אמרה כי "קשה לדמיין מצב יותר ציני מזה שבו לא נותנים לאדם להנות מפירות זכייתו... חמור מאוד שהמדינה חושבת שבגלל שקשה לה להשלים עם זיכוי שכזה היא עכשיו הולכת לגרד מתחת לרצפה לחפש פגמים מנהליים". המדינה מצידה הסכימה להחזיר חלק מסמכויותיו של מכפש ולהגביל את תקופת מתווה הביניים לשבועיים לאחריה יציגו בפניו פיתרון קבע, אך התעקשה שלא יישב עם יחידתו וצוותו, "כדי שהתפקוד יהיה תקין והאנשים ירגישו בנוחות".
במהלך הדיון, בית הדין כבר הבהיר לאן נושבת הרוח. "מה זה פה, הרצחת וגם ירשת?", אמר נציג הציבור מטעם המעסיקים אריה לוי למלכין, רגע לפני שהשופטת שלצידו יפה שטיין היסתה אותו.
ואמנם, בהחלטתו קבע בית הדין שלמדינה היה די זמן ללמוד את פסק הדין המזכה שניתן כבר בספטמבר, ולכן אין מקום להעניש את מכפש עד שהמדינה תלמד אותו ואת אופן יישומו. עוד קבעו כי "לא מצאנו ממש בטענות בדבר החששות של העובדים האחרים והצורך להגן עליהם" – וכי בכל מקרה, "אין די בעצם החשש כדי לגרוע ממנו מלממש את זכותו לחזור לתפקידו ולמיקומו הקודם". עוד המליץ בית הדין לצדדים לעשות "מאמץ אמיתי לחזור ולעבוד בצוותא" למרות המשקעים ולהיעזר במגשר או יועץ ארגוני "כדי לרכך את כניסתו חזרה לתפקיד".