סגור

מחקר: חממה מגדילה סיכויי הצלחה של סטארט-אפ, אבל יש קאץ'

לפי מחקר חדש תוכנית מנטורים באינקובטור עסקי יכולה להגדיל את סיכויי השרידות של הסטארט-אפ מ-20% ל-90% בתנאי שליזמים יש ניסיון ניהולי

יזמים רבים מקבלים החלטה לעבור דרך אינקובטור עיסקי כחלק מתהליך הצמיחה של הסטארט-אפ שלהם. באינקובטור מקבלים היזמים תשתית לדיוק רעיונות, חיבור למנטורים, בניית תכניות עבודה, התאמת המוצר לשוק, זיהוי סוגיות בנושא קניין רוחני ורישות בקרב האקוסיסטם היזמי. אבל עד כמה באמת משפיעים האינקובטורים העסקיים על הצלחתם של הסטארט-אפים המשתתפים בהם?

מחקר חדש של ד"ר טלי הדסה בלנק, מייסדת "The Blender", המרכז ליזמות וחדשנות במכללה האקדמית הדסה מצא כי תכנית המנטורים באינקובטור עסקי לא תמיד משפיעה על סיכויי השרידות של סטארט-אפ והיא משתנה בהתאם לניסיון הקודם של היזמים. תכנית המנטורים תעלה את סיכויי השרידות של הסטארט-אפ ל-90% כאשר היזמים בעלי ניסיון ניהולי, אולם, היא לא תשפיע כאשר למייסדים יש ניסיון יזמי.
במחקרה, "When incubator resources are crucial: survival chances of student startups operating in an academic incubator" שפורסם בכתב העת The Journal of Technology Transfer, בחנה בלנק את השפעת תכנית המנטורים על שרידות הסטארט-אפ תוך התייחסות לניסיון הקודם של המייסדים. תפקיד המנטורים הוא להכווין את המייסדים להזדמנויות אותן כדאי לנצל ולבחון, כמו גם אילו שווקים כדאי לפלח ואלו אינם רלוונטיים וחידוד המודל העסקי המדויק עבורם. כך תכנית המנטורים חוסכת ליזמים את תהליך הניסוי וטעייה שיכול להיות מחיר גבוה מידי עבור חברה צעירה בתחילת דרכה.
הניסיון של המייסדים מגוון ויכול לשמש כאחד ממשאבי הסטארט-אפ. לדוגמא, ניסיון ניהולי מביא איתו ידע וכלים המשפיעים על היכולות לתכנן, להנהיג, היכרות עם מערכת ארגונית, הקצאת משאבים וקידום מטרות והתנהלות ארגוניות. בעוד ניסיון יזמי מספק ידע הרלוונטי לדרישות שוק התעסוקה, מנגנונים לגיוס כספים, פיתוח של מוצרים חדשים ויצירת קשר עם לקוחות פוטנציאליים.
המחקר בחן נתונים שנאספו מ-59 סטארט-אפים הפועלים במעבדת החדשנות של אוניברסיטת הרווארד (The i-lab) בבוסטון, ארה"ב. ממצאי המחקר מעלים שתכנית המנטורים תעלה את סיכויי ההצלחה של הסטארט-אפ כאשר מדובר במייסדים בעלי ניסיון ניהולי. הממצאים מעידים על כך שכאשר ניסיון המייסדים היה גבוה משלוש שנים אבל הם מיעטו להיעזר בתכנית המנטורים סיכויי השרידות הגיעו לכל היותר ל-20% , אולם כאשר אלו נעזרו במנטורים סיכויי השרידות עלו באופן דרסטי עד ל- 90%. ממצאים אלו נכונים גם כאשר למייסדים אין ניסיון יזמי כלל.
אולם, כאשר למייסדים יש ניסיון יזמי, השימוש בתוכנית המנטורינג איננה משפיעה על סיכויי ההישרדות והיא עומדת על 90%. חשוב להדגיש כי באופן כללי ממצאי אלו מלמדים שליזמים בעלי ניסיון יזמי יש יתרון מובנה מראש על פני ניסיון ניהולי ללא קשר לתכנית מנטורים.

1 צפייה בגלריה
עסק קטן הקמת עסק סטארטאפ תוכנית עסקים קטנים 2
עסק קטן הקמת עסק סטארטאפ תוכנית עסקים קטנים 2
סטארט-אפ, אילוסטרציה
(צילום: שאטרסטוק)

"מייסדים המגיעים עם ניסיון ניהולי מן העבר נוטים לכפות את המסגרת הארגונית אותה הם מכירים על הסטארט-אפ, מהלך שיכול להיות הרסני ביותר בתחילת הדרך, זאת מכיוון שהוא זקוק למרחב לבחון את המסגרת הנכונה ביותר עבורו. בדיוק מסיבה זו, המנטורים יעודדו וילוו את המייסדים להניח דעות קדומות בצד, ולהיות מסוגלים לבחון דברים בעיניים רעננות וחדשות, ולדעת כיצד לנתב בצורה הנכונה את הניסיון שלהם, מבלי שהלה יגביל או ימנע מהם הזדמנויות התפתחות והצלחה אחרות", אומרת בלנק.
"בניגוד לכך, ניסיון יזמי מקדים נתפס כיתרון יחסי משמעותי עבור סטארטאפים לזיהוי ובחינת הזדמנויות. ניסיונם היזמי מקנה להם הסתכלות הוליסטית על המיזם שלהם כחלק מהאקוסיסטם ולהימנע מקבלת החלטות המבוססת עובדות בלבד. צורת החשיבה שלהם כמו גם היכולת לקחת סיכונים אחרת, ועל כן תהליך קבלת ההחלטות מתבצע בצורה שונה באופן מהותי. סטארט-אפים שאינם בעלי רקע זה מפספסים משאב ייחודי וקשה לחיקוי, שיכול להיות מהותי לשרידות הסטארטאפ בשנתו הראשונה. ולכן, על ידי ניצול תוכנית המנטורינג, סטארטאפים חסרי ניסיון יזמי יכולים להתגבר על קושי זה ולהיעזר בניסיון המנטור ובכך להגדיל את סיכויי הצלחתם".