$
משפט נתניהו

פרשנות

התיק שנולד מהפצצה שהטיל אילן ישועה

מנכ"ל וואלה לשעבר שימש כזרוע הביצוע הארוכה של שאול אלוביץ' בתוך גוף התקשורת אך דאג לשמור על כל ההתכתבויות, ולסייע לרשויות להגיע לחקר האמת. גם אם שיתף פעולה עם מעשים פליליים, ההחלטה שלא להעמידו לדין עדיין סבירה

תומר גנון 13:4704.04.21

26 דקות מתחילת העדות היה ברור שתיק 4000 נולד. בקומה השלישית ברחוב מונטיפיורי 35, בבוקר של סוף דצמבר 2017, ישב אילן ישועה (65), מנכ"ל אתר וואלה לשעבר, מול שני חוקרי רשות ני"ע. אחרי כמה שאלות חימום על טיב יחסיו עם בעל השליטה, שאול אלוביץ', ישועה הטיל פצצה.

 

 לאחר שסיפר על דרישות, לעתים כמה פעמים ביום, שהגיעו מבעל השליטה ואשתו איריס אליו, וממנו לעורכי האתר, בנוגע לידיעות וכתבות הקשורות לראש הממשלה בנימין נתניהו ואשתו שרה, הוא נשאל האם שמר במקרה את הוואטסאפים שבהם הגיעו הדרישות. "ודאי, שמרתי הכל", השיב ישועה, "אני מוכן להעביר לכם את כל הקבצים. לא מחקתי כלום אף פעם". 

אילן ישועה. "אני לא מוחק כלום, לא בדואר ולא בוואטסאפ", אמר לחוקרים אילן ישועה. "אני לא מוחק כלום, לא בדואר ולא בוואטסאפ", אמר לחוקרים צילום: בועז אופנהיים

 

החוקרים המופתעים, שהתבשרו לפני רגע שהם עומדים לקבל מפתח לכספת שבה הר של ראיות, לא התאפקו ושאלו: "יש סיבה שלא מחקת?". ישועה ענה תשובה שכנראה חיכה שנתיים כדי להשיבה: "אני לא מוחק כלום, לא בדואר ולא בווטסאפ, ובטח שלא הייתי מוחק באופן סלקטיבי דבר כזה אחרי שהתעורר סביב זה רעש ציבורי או משפטי. קריאת ההשכמה מבחינתי היתה הכתבה של גידי וייץ בדצמבר 2015".

 

הפך גם למודיע

 

בתי המשפט מייחסים חשיבות רבה לחקירה או עדות ראשונה של אדם בתיק פלילי. יש בה בדרך כלל, לפי הפסיקה, אותות של אמת. מהלחץ מהמפגש הראשון עם החוקרים, דרך הגרסה הטרייה שנשלפת, ועד התגובות המיידיות לחשדות או טענות – כל אלה מעידים לא פעם על אותנטיות. וזאת נקודת אחיזה ששופטים בדרך כלל מחפשים בראיות.

 

ישועה, כדאי להכיר את הרקע, נקרא לעדות באותו יום (28.12.17) במסגרת השלמת חקירה בתיק אחר, פרשת המרמה בחברת בזק. כשהגיע לעדות הסכר נפרץ. ישועה מסר להם גם שיחות מזמן אמת שהוקלטו בטלפון שלו עם בני הזוג אלוביץ', מיילים, תרשומות, ומעין יומן שניהל שבו תיעד פניות של בני הזוג אליו להשמיד את הנייד שלו ולמחוק הודעות. לחצים שבמסגרתם הוא נאלץ לביים סגירת קבוצת וואטסאפ שבה ניהל איתם התכתבויות, וכדי להניח את דעתם של בני הזוג שינה את שמה ל"תמונות נכדים".

 

ישועה גם התגייס, לבקשת החוקרים, לשמש כמודיע שלהם בשבועות הקריטיים (ינואר 2018) שטרם פתיחת החקירה הגלויה בפרשה. הוא דיווח להם על פגישות עם אלוביץ', שבהן ניסה האחרון לברר אם עומדת להיפתח חקירה כדי לוודא שישועה עדיין בצד שלו. וגם סייע להם בתרגיל חקירה שמטרתו היתה להרדים את אלוביץ' שהפרסומים בתקשורת על חקירה שמתקרבת אינם נכונים.

 

ישועה הוא לא צדיק הדור, אבל גם לא הנבל המושלם בסיפור זה. בלעדיו אין תיק 4000. ישועה נהנה והרוויח מאוד מהקרבה לבני הזוג אלוביץ' כשעבד בוואלה. הוא תוגמל ביד נדיבה, עם שכר של 90 אלף שקל ברוטו בחודש, זכה לבונוס שנתי שהגיע למשל לכמיליון שקלים ב־2018, וגם גזר לעצמו קופון נאה ממכירת אתר יד 2 בחודש מאי 2014. כמעט 15 מיליון שקל, לפי כתב ההגנה של אלוביץ'.

 

כמנהל ריכוזי וקפדן ולעתים דורסני, לפי העדויות, הוא היה הזרוע הארוכה של בני הזוג אלוביץ' בוואלה. הוא זה שהכפיף, לעתים בכוח, את המערכת העיתונאית לדרישות שהגיעו מהאולוביצ'ים ללטף ולהטיב עם משפחת נתניהו. ולפעמים, כמו שהעידה למשל העורכת הראשית לתקופה קצרה בשנת 2013 טלי בן עובדיה, גם בשיטות מעודנות יותר. "אמרתי לו שהוא כמו אנס מתנצל", העידה בן עובדיה. "קודם הוא אונס ואחרי זה מסביר ומתנצל למה עשה את זה. היו שלושה מקרים כאלה ובשלישי זה נגמר. עזבתי".

 

העדות הראשונה של ישועה ברשות ני"ע היתה רחוקה מלהיות מתחסדת או מתפתלת. הוא סיפר שבקשות מבעל השליטה הן דבר שקורה בכלי תקשורת, אבל כאן היה לדבריו משהו גדול אחר. "הועבר לי המסר שזה (פרסומים וכתבות, ת.ג) יפגע ביחסים בין שאול לביבי. שאול לא היה מדבר איתי על היחסים שלו עם ביבי, אבל כן הוא היה אומר 'בזק תלויה בהחלטות רגולטוריות. מדובר במיליארדים לעומת הפגיעה בוואלה. והקו הזה שאתם נוקטים בו הוא יתרגז, והגברת תתרגז, ואם הגברת תתרגז אז בזק ישלמו את המחיר'".

 

אבל כסף שמשלמים לאדם קונה את עבודתו, לא את חירותו. קו פרשת המים מבחינת ישועה היה בדצמבר 2016. בפגישה באישון לילה שבה הוזמן לביתם של בני הזוג אלוביץ', הוא התבקש להשמיד את הנייד ולמחוק את כל ההתכתבויות שלו איתם. "הפגישה זעזעה אותי", העיד. "אם עד אותו רגע היה מדובר בבקשה של מו"ל שאומר 'תוריד כתבה' או 'תעלה כתבה', בקשות של מו"ל שהן לגיטימיות, הרי בקשה למחוק לא נראתה לי".

 

פרס ישראל לא מגיע לו

 

כשישועה זומן לעדות הוא בחר לא להסתיר, לא לשבש ולהתמודד עם האמת. למרות הסכנה הברורה והמיידית שכאחת החוליות בשרשרת הוא עלול לשלם מחיר כבד של מאסר בפועל. ולכן, ולמרות הקמפיין המתוזמר והמתוזמן בטרם עדותו מחר, השאלות מדוע לא נחקר באזהרה, מדוע לא עמד לדין, מדוע אינו במעמד עד מדינה לא רלוונטיות כלל למה שחשוב באמת: האמת.

 

ההחלטה את מי לחקור כחשוד, את מי לא ולמה, נתונה לפי חוק בידי הפרקליטות, כל עוד היא אינה חורגת משמעותית ממתחם הסבירות. האם אפשר לטעון שרשויות האכיפה ויתרו לחשוד המרכזי, או אפילו המשני בפרשה, כדי להפליל אדם שמעמדו בתוכנית המושחתת נמוך ממנו? לא. האם ניתן לטעון שישועה לא עשה כל שהוא יכול כדי לסייע בחקר האמת? לא. האם הוא השמיד ראיות כשהתבקש, או לא מסר אותן מיד וללא כל תנאי לרשויות החוקרות ברגע שפנו אליו? לא. פרס ישראל לא מגיע לו. אבל גם לא כתב אישום.

 

מהמינוי למנכ"ל וואלה ועד דוכן העדים, התחנות של אילן ישועה

 

אוקטובר 2006: אילן ישועה מתמנה למנכ"ל אתר וואלה

 

אפריל 2010: שאול אלוביץ' משלים את רכישת השליטה בקבוצת בזק, שמחזיקה גם באתר "וואלה"

 

דצמבר 2012: ארוחת ערב במעון ראש הממשלה שבה סוכם על יחסי התן וקח בין בני הזוג נתניהו לאלוביץ' – סיקור מלטף ומאתרג ב"וואלה" בתמורה לדאגה לאינטרסים הכלכליים של בזק במסדרונות הממשלה. ישועה פועל בהנחיית האלוביצ'ים להתערב בתכנים העיתונאיים

 

דצמבר 2015: "הארץ" מפרסם תחקיר על קשרי נתניהו ואלוביץ'

 

דצמבר 2016 – פגישת השיבוש בין האלוביצ'ים לישועה. ישועה מתחיל לאגור חומרים אצל עורכי דינו

 

דצמבר 2017 – ישועה נקרא למתן עדות ברשות ני"ע ומוסר את הראיות ששמר

 

ינואר 2017 ישועה משמש כמודיע של רשות ני"ע לעדכונים מהשטח, ומסייע "להרדים" את אלוביץ'

 

יוני 2019 – ישועה עוזב את "וואלה"

 

אפריל 2021: ישועה עולה לדוכן העדים בפתיחת שלב ההוכחות במשפט נתניהו

x