$
פרשת השוחד בשיכון ובינוי

חשיפת כלכליסט

אפרת פלד: "שרי בכתה, אני בכיתי איתה. זו הייתה סיטואציה של אכזבה"

יו"ר אריסון אחזקות ויד ימינה של אשת העסקים נקטה בחקירתה בפרשת שיכון ובינוי בקו "הלא ידעתי לא זכרתי". עד שהחוקרים החלו לעמת אותה עם עדויות ומסמכים שלכאורה סותרים את עדותה

רגע לפני שהוא מעמת אותה עם חומרי החקירה בפרשת השוחד, שואל החוקר את אפרת פלד, יו"ר ומנכ"ל אריסון אחזקות, החברה שמחזיקה בשליטה בשיכון ובינוי, את הדברים הבאים: "אנחנו אומרים שוחד ואת אומרת לא היה ולא נברא". הקו של פלד הוא הכחשה גורפת והעברת האחריות למנהלי החברה. לדבריה, "למיטב ידיעתי ובסמכות שהייתה לי אני לא יודעת, וההיפך הוא הנכון. בעשור האחרון כל מה שפעלתי כדירקטורית היה הפוך לכל מה שמועלה. אז אני מאוד הופתעתי".

 

 

 

החוקר: "יכול להיות שאמרו לך שיש שוחד ואת לא ידעת עליו?"

 

פלד: "לא זוכרת ולא יודעת. כל הפעולות שנקטנו בעשור האחרון היו הפוכות מהקו שאתם מציגים".

 

החוקר: "האם יכול להיות שמישהו בא ואמר שיכול להיות שוחד באחת מהחברות שיכון ובינוי או מטעם אריסון השקעות ואת לא זוכרת שיש שוחד?"

 

מימין: אפרת פלד ושרי אריסון מימין: אפרת פלד ושרי אריסון

 

 

פלד. "יש פניות אנונימיות ומכתבים. אני לא זוכרת פנייה נקודתית. אבל כנוהל והתנהגות שוטפת כל חשש שהיה לא רק שוחד בכלל בנושא ממשל תאגידי ובעיות כאלו ואחרות, זה הועבר לחברה. אז אני לא זוכרת משהו מאד ספציפי".

 

החוקר: "לא ספציפי".

 

פלד: "כשאתה יושב בחברות כאלו אז כמות הפניות שמטיחים בך הן רבות. כל יומיים איזשהו פוסט על עובדים שמטרידים בהטרדות מיניות, וזה גנב וזה לוקח, וזה מועל. הדברים מועברים בצורה מסודרת בדרך כלל ליו"ר החברה ולמנכ"ל החברה. מעבירים את זה למבקר הפנים, ליועמ"ש, לאורגנים הרלוונטיים לטיפול בשמועות ובהערות. אני לא יושבת בוועדת ביקורת".

 

"סיטואציה של אכזבה"

בהמשך מציינת פלד כי היא הנחתה את החברה לייצר קוד אתי, כזה שבין הייתר אוסר על תשלומי שוחד: "יש אפס סובלנות לדברים האלו.... וגם העברתי כלפי היו"ר והמנכ"לים בכל שלב שבו עלה הנושא של התחרות, חידודים מאד ברורים שבו גם אם לא זוכים בפרויקטים, אנחנו עובדים בצורה ישרה ונקיה ושזה אומר שלא משלמים שוחד ולא נותנים מתנות".

 

בהמשך החקירה שואל החוקר את פלד על מהות הקשר שלה עם שרי אריסון, בעלת השליטה בשיכון ובינוי בימים שבהם נפתחה החקירה כנגד החברה.

 

החוקר: "שרי חששה מחקירה בנושא?"

 

פלד: "אני לא זוכרת חשש ספציפי. אני כן יודעת שכולנו חששנו באותו שלב מכל מה שקורה. מכל התהליך. היא בכתה, אני בכיתי איתה. כמות הדמעות שאני בכיתי כי זו היתה סיטואציה של אכזבה שאחרי כל מה שנעשה ועשינו בעשור האחרון בחברה להביא אותה לסטנדרטים הכי גבוהים שיכולים להיות ואתה פוגש את עצמך בחקירה הזו. אתה רואה את הדינמיקה של המעצרים וזה אנשים שאתה מעריך ואוהב וזה מורכב נפשית. זה עדיין מורכב נפשית".

 

לאורך חקירתה פלד מקפידה לשמור על מרחק. היא טוענת שלא הייתה מודעת לתשלומים אסורים באפריקה של שיכון ובינוי אבל הייתה מודעת לתשלומים שבוצעו ללא קבלות, לטענתה לצורך תשלומי מזון ואבטחה במדינות נידחות. אבל בחקירה שולפים החוקרים קלף מפתיע.

 

אורי שני אורי שני צילום: אוראל כהן

החוקר: "אורי שני שהיה מנכ"ל שיכון ובינוי בין 2005-2008 טוען שהבין כי ההתנהלות הכספית של SBI באפריקה לא תקינה לרבות חשד שעלה לו ביחס לתשלומי שוחד והוא העלה בפניך את הקושי שלכם לשלוט בהוצאות ללא קבלות בחברה הזו. אני מקריא לך מחקירתו: 'אני הבנתי שיש כאן סיפור מורכב ואני קראתי לנציג אריסון השקעות מודי קרת. אמרתי לו שאני חושב שזה מתנהל לא כמו שצריך שעושים דברים לא חוקיים. משלמים. הערכתי שמשלמים גם שוחד ושכסף עובר. ואני רוצה לומר שאם עושים דברים לא חוקיים בשם החברה אז עושים דברים לא חוקיים גם באופן פרטי. גנב הוא גנב".

 

פלד: "אני לא מכירה את השיחה הזו.... לא הייתי מודעת למשהו".

 

החוקר: "אורי שני מעיד כי היית שותפה לשיחות איתו ועם מודי קרת בנושא והוא עדכן אתכם על התנהלות לא תקינה. על תיאום מכרזים וחשדות לשוחד. ואני מצטט לך - 'אפרת הייתה בישיבות שדיברנו על זה, היא הייתה מודעת גם בשיחות שדיברנו על מכירת החברה מהסיבה של השוחד. לא הייתה סיבה אחרת' (לרצון של שני למכור את החברה , ג.פ)".

 

פלד: "אני לא זוכרת".

x