$
בארץ

הכלכלנית הראשית: עלות הסגר במתווה הנוכחי - 3 מיליארד שקל בשבוע

לשם השוואה, העלות למשק של שבוע סגר מוחלט הוערכה בספטמבר ב-6 מיליארד שקל; המתווה הנוכחי של הסגר כולל מגבלות משמעותיות על פעילות המסחר והשירותים שמקבלים קהל, מצמצם את תפוסת מקומות העבודה שאינם פתוחים לקבלת קהל ל-50% בלבד, ומגביל את מערכת החינוך. לפי הערכות האוצר ההגבלות הקיימות עד כה גוררות עלות משקית של חצי מיליארד שקל בשבוע

עמרי מילמן 13:1024.12.20

העלות למשל של הסגר עליו החליטה הממשלה אתמול תעמוד על 3 מיליארד שקל בשבוע. כך לפי הכלכלנית הראשית של משרד האוצר, שירה גרינברג. לשם השוואה, עלות הסגר עליו הוחלט בספטבר הוערכה בכ-6.5 מיליארד שקל בלבד לשלושה שבועות, בשל חגי תשרי; עם זאת עלות שבוע של סגר מוחלט - שלא בחגים - הוערכה אז ב-6 מיליארד שקל. לפי הערכות האוצר ההגבלות הקיימות עד כה גוררות עלות משקית של חצי מיליארד שקל בשבוע. עיקר העלויות הנוספות כעת נובעות מסגירת המסחר וההגבלות על מערכת החינוך.

 

 

המתווה הנוכחי כולל מגבלות משמעותיות על פעילות המסחר והשירותים שמקבלים קהל ומצמצם את תפוסת מקומות העבודה שאינם פתוחים לקבלת קהל ל-50% בלבד.

 

עוד מגביל הסגר את מערכת החינוך בצורה משמעותית כך שגנים וכיתות א' עד ד' יפעלו עד שעה 13:00 בלבד, מה שכמובן פוגע משמעותית ביכולת של הורים לילדים קטנים לעבוד. לאחר ביקורת ציבורית רבה על ההחלטה השרירותית לסגור את הגנים לילדים עד גיל 3 בשעה 13:00 למרות שאין שום שינוי במסגרות (שכן הם אינם עוברים לצהרון, הודיע מוקדם יותר שר הביטחון בני גנץ, כי יפעל לשנות את ההחלטה למרות שתמך בה במקור.

 

"הסגר הנוכחי צפוי להיות ארוך מהמתוכנן"

 

פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש אמר הבוקר כי הסגר שיחל ביום ראשון צפוי להיות ארוך מהמתוכנן. בראיון הוא ציין: "אני מאמין ששבועיים לא יספיקו. נקבע שלאחר שבועיים תהיה הערכת מצב ונראה אם להאריך בשבועיים נוספים. קרוב לוודאי שזה מה שנידרש. אני לא חושב שתוך שבועיים נדע להעריך ולראות את הירידה בתחלואה בצורה ברורה ונצטרך לשבועיים נוספים".

 

לדבריו, "לפי מה שהצגנו אתמול בישיבת הממשלה הערכנו שהסגר צריך להימשך כ-25 ימים, כדי להשיג אפקט משמעותי ולהורדת מספר החולים באופן משמעותי למתחת ל-1,000 ביום ועל ידי כך שנוכל לגשר על פער הזמנים עד שהחיסון ישפיע".

 

 

שירה גרינברג שירה גרינברג צילום: אלכס קולומויסקי

 

חל"ת בפעם השלישית

 

כמו כן, בפעם השלישית מאז פרוץ משבר הקורונה, ענף המסחר והקניונים צפויים להפסיק פעילות בתחילת שבוע הבא וכ-350 אלף עובדים ישובו לחל"ת פעם נוספת. לא כל הרשתות החליטו כמה עובדים ייצאו לחל"ת הפעם. לפי אלון דויטש, בעלי רשתות האופנה סלקט וזברה: "יש אצלי עובדים שלא קיבלו כסף מהמדינה מהחל"ת השני, ואני מוציא את כל העובדים לחל"ת בפעם השלישית".

x