$
בארץ

הכאוס בנתוני האבטלה: איך רבע מיליון מובטלים נעלמו מדיווחי הלמ"ס

בעוד שהלמ"ס מצביעה על 15% אבטלה, לפי שירות התעסוקה מדובר ב-21%. הגיע הזמן לגוף שיעשה סדר: מטה לאומי לנתוני אבטלה שיגדיר מיהו מובטל ויפרסם נתונים שוטפים

שחר אילן 22:4113.07.20

אחד הסעיפים בתוכנית הכלכלית, שעליה הכריזה הממשלה בשבוע שעבר, הוא "ריכוז וטיוב נתוני התעסוקה לטובת קבלת תמונת מצב שוטפת על היקף התעסוקה ומאפייניה". את ההוכחה לנחיצותו של גוף כזה סיפקה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפרסמה את סקר כוח האדם, שממצאיו סותרים את כל נתוני האבטלה המוכרים.

 

על פי נתוני הלמ"ס היו בחצי הראשון של יוני לכל היותר 626 אלף מובטלים, כלומר 15%, על פי הביטוח הלאומי יש כ־730 אלף, כלומר 18% ועל פי שיורת התעסוקה 850 אלף, כלומר 21%.

 

סניף חולון של שירות התעסוקה סניף חולון של שירות התעסוקה צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

הגוף שיוקם יצטרך קודם כל לקבוע איך מגדירים מובטל בתקופת הקורונה. רק אתמול החלה הלמ"ס לפרסם לראשונה הודעות חצי חודשיות מסקר כוח האדם. הסקר מודד את שיעור האבטלה בשגרה והוא לכאורה המקור המהימן ביותר לעשות זאת, אבל טמונות בו שתי בעיות. ראשית, הסקר מודד אבטלה באיחור של שבועיים. חלק מהבעיה נפתר עכשיו כשהלמ"ס עברה להודעות חצי חודשיות. הבעיה הקשה יותר היא שהלמ"ס אינה מתייחסת לחופשה ללא תשלום כאל אבטלה. היוצאים לחל"ת מוגדרים כ"נעדרו זמנית כל השבוע מהעבודה". על פי הלמ"ס, בחצי הראשון של יוני היו 211 אלף מובטלים ועוד 214 אלף שנעדרו כל השבוע מעבודתם בגלל הקורונה. כמו כן 118 אלף נעדרו זמנית מעבודתם מסיבות שאינן קשורות לקורונה ו־83 אלף שנפלטו משוק העבודה בתקופת הקורונה אבל אינם מחפשים עבודה ולכן אינם נחשבים מובטלים.

 

אם הולכים על הגישה הפחות מחמירה ומחשיבים רק נעדרים זמנית מסיבות הקשורות לקורונה יש 508 אלף מובטלים. אם בוחרים בגישה המחמירה ביותר ומחשיבים את כולם, מגיעים ל־626 אלף איש שהם 15% אבטלה. בלמ"ס מודעים לרגישות הנתונים ולעובדה שהם סותרים את המידע המוכר וטוענים שהם פורסמו לאחר דיונים פנימיים והחלטה שהלשכה עומדת מאחוריהם.

 

הנתונים האמינים ביותר הם לכאורה של הביטוח הלאומי מהסיבה הפשוטה שהוא משלם כסף למובטלים. אתמול פרסם הביטוח הלאומי נתונים מעודכנים לפיהם יש כ־556 אלף מקבלים דמי אבטלה. אם מחברים להם כמאה אלף מקבלי קצבת הבטחת הכנסה ו־73 אלף מובטלים שתביעותיהם נדחו מגיעים ל־730 אלף מובטלים שזה 18% אחוז אבטלה.

ממועד תחילת ההקלות במשק (19 באפריל), ובמשך יותר מחודשיים, נמנע שירות התעסוקה מלפרסם מספר מובטלים כולל. זאת בגלל החשש מדיווחי חסר של אנשים על חזרה למקום העבודה. רק בסוף יוני השתכנע השירות שהמספרים שלו אמינים. זאת, בין היתר אחרי שני מבצעים של משלוח מסרונים לכל המובטלים על החובה לדווח. גם הנתונים שלו מדברים על 850 אלף מובטלים.

 

אחת התוצאות הבעייתיות של היעדר נתונים ברורים ומוסכמים על האבטלה היתה שנדרשו כמה שבועות עד שמקבלי ההחלטות הבינו שלמרות מענקי העידוד חלק גדול מהעובדים נשארים מובטלים. אחת ההחלטות בתוכנית הכלכלית היא לקבוע יעדים לצמצום האבטלה, אך כרגע אין מי שימדוד עמידה ביעדים.

 

יתרה מזאת, התוכנית הכלכלית קובעת שדמי האבטלה ישולמו עד סוף יוני 2021 או עד שנרד ל־10% אבטלה. אבל כלל לא ברור מי יקבע מהם 10% אבטלה, וזו שאלה קיומית למאות אלפי אנשים.

 

אין ספק שיש צורך במטה לאומי לנתוני אבטלה שיגדיר מיהו מובטל ויפרסם נתונים שוטפים. כדאי גם שזה לא יהיה גוף מטעם. ישראל זקוקה לנתונים אמיתיים ולא כאלה שינסו לשכנע את המובטלים לקראת הבחירות הבאות, שזה רק נדמה להם שהם לא עובדים. 

x